İştah kabartan 2,5 milyar dolar

Türk Ticaret Kanunu’ndaki 1502 sayılı değişiklik hem yazılım ve bilişim hem de marka ve patent danışmanlığı sektörleri için toplamda yaklaşık 2,5 milyar dolarlık bir iç pazar yaratacak.

Haberin Devamı

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda 13 Ocak 2011'de kabul edilen ve Türk ticaret yapısını yeniden düzenleyen 1502 sayılı kanunun getirdiği en önemli değişikliklerinden birisi de firmalara web sitesi zorunluluğu getirmesi.

Tasarının Resmî Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe girmesiyle birlikte, 1 milyon civarındaki sermaye şirketine (Anonim, Limited ve Komandit Şirketler) ilk üç ay içerisinde Türk Ticaret Kanunu'nun hükümlerine uygun bir web sitesi yapmak/yaptırmak zorunluluğu getirilirken şirketlerle ilgili belgelere internet sitesi adresi ile numarasının da yazılması zorunlu oluyor. 1535 maddelik yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre bu zorunluluğa uymayan şirket yöneticileri 6 aya kadar hapis ve 300 güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.

Haberin Devamı

TOBB verilerine göre Türkiye’de web sitesi olan kuruluş sayısı 130 bin. Bu rakam olması gerekenin de onda biri. Görünen o ki yaklaşık 1 milyon şirket web sitesi yaptıracak.

Önümüzdeki aylar içinde şirketler web siteleri için ortalama en az 2-3 bin lira civarında tasarım bedeli ödeyecekler. Buna yıllık web sitesi barındırma (hosting) bedellerini de hesaba katarsak yazılım ve bilişim sektörü için yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir pazar hacmi oluşacak demek. 

Şirketlerin web sitesinde, şirket ilanları, pay sahipleri ve ortakları açısından önem taşıyan açıklamalar, finansal tablolar, raporlar, yönetim kurulu ve genel kurul toplantılarına ilişkin bilgiler yayınlanacak. Şirketler, elektronik ortamda yönetim kurulu ve genel kurul toplantılarını yapabilecek.Firmaların kendi adlarına “com.tr” uzantılı web alanı alabilmeleri için de markalarını tescil ettirmiş olmaları şart. Bütün bunlara ayrıca dâhil olan uluslararası çalışan firmaların yine ihracat yaptıkları ülkelerde o ülkenin kullanmış olduğu web diline ait markalarını da tescil ettirmeleri gerekiyor.

1502 sayılı kanun neticesinde “com.tr” uzantılı alan adı almak isteyen kuruluşlar nedeniyle marka tescil ve patent danışmanlığı sektöründe de pazarın en az yüzde 50 büyümesi bekleniyor. Marka tescil ve patent danışmanlığı pazarının yaklaşık büyüklüğü ülkemizde 500 milyon TL. Yeni kanunun dolaylı etkisi ile bu pazar 1 milyar TL seviyelerine kadar büyüyecek.

Haberin Devamı

Ufukta görünen 2,5 milyar dolar sadece bu sektörlerde faaliyet gösteren firmaların değil daha şimdiden pek çok kurumun iştahını kabarttı bile…

Hatta 2 masa bir kasa, “dandik” yazılım ve marka danışmanlık şirketleri ve bond çantaları ile ortalıkta gezen tokatçılar ortaya çıkacak. Bu süreçte firmaların gelecekte başlarının ağrımaması, paralarının boşa gitmemesi için nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda AcerPro Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Acer ve Destek Patent AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz’in firmalara bazı uyarıları oldu geçen hafta.

“Karşınızdaki muhatap kurum olmalı”

Özellikle hızlı bir büyüme yaşayacak yazılım ve bilişim sektörünün aktör kurumlarından olan AcerPro’nun Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Acer, “Kanuni zorunluluğun yanı sıra küreselleşme olgusuna paralel olarak artan rekabet koşullarının da daha verimli ve etkili olarak var olabilmek için firmalar web teknolojilerinden etkin olarak yararlanmalı ve doğru çözüm ortakları ile çalışmaya özen göstermelidirler. Bu alanda çalışılacak firma; müşteri ve pazar gereksinimlerini de gözönünde bulundurarak, teknoloji ve daha önceki deneyimlerinin ışığında uygulanabilir, etkin ve hızlı çözümler üretebilecek kurumsal yapıda bir firma olmalıdır. Refere edebileceği başarılı işlere imza atmış, konularında bilgi ve tecrübe sahibi profesyonel bir ekiple çalışıyor olmalıdır. Web sitesinin sadece yapım ve yayına alınması aşamasında değil, ilerde ihtiyaç duyulabilecek güncelleme, yenilik ve ortaya çıkabilecek problemler esnasında da size kesintisiz destek verebilecek, aradığınızda ulaşabildiğiniz ve tanıtım stratejilerinde tecrübeli bir kurum olmalıdır” diyor.

Haberin Devamı

Markanızı emin ellere teslim edin

Bugüne kadar firmalar adına Türk Patent Enstitüsü’ne yapılan marka ve patent başvurularının yüzde 25’ini yapan Destek Patent AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz de marka ve patent danışmanlığı sektöründeki öngörülemeyen bu ani büyümenin bazı olumsuzlukları da beraberinde getirebileceğini söylüyor. Yamankaradeniz, “1502 Sayılı Yasa çerçevesinde ‘com.tr’ uzantılı alan adı almak isteyen firmalar, marka tescil yatırımı da yapmak zorunda kalacaklar. Firmalar marka tescili için vekalet verecekleri marka ve patent şirketleri seçerken son derece seçici olmalı, sadece çalışanlarının değil, sahiplerinin ya da şirket ortaklarının da ‘marka vekilli’ ünvanı taşıyıp taşımadığını öğrenmeli, hizmet sunacak firmanın meslek örgütlerine kayıtlı olması konusunda hassasiyet göstermeli, tecrübeli kurumlar olup olmadığına dikkat etmelidirler. Özetle markanızı emin ellere teslim etmelisiniz. Çünkü pek çok sektörde dönem dönem gözlendiği gibi ani büyüyen pazardan yararlanmak isteyen kötü niyetli girişimler marka tescili konusunda da mutlaka ortaya çıkacaktır” diyor.

Haberin Devamı

Türk Ticaret Kanunu ile getirilen yenilikler, dolaylı da olsa bilişim ve marka tescil sektörleri için iştah kabartan 2,5 milyar dolarlık bir pazar artışını beraberinde getirecek. Bu süreçte, piyasaya düzinelerce dolandırıcı çıkacak. Siz siz olun, ister internet sitenizi hayata geçirirken isterseniz tescilini yaptırırken markanızı emin ellere teslim edin! Yoksa çok üzülürsünüz…

Ertan Acar’ı Hürriyet Benim Sayfam veya http://www.facebook.com/ertanacar001 ya da http://www.twitter.com/ertanacar’dan takip edebilirsiniz...

Yazarın Tüm Yazıları