Isparta'da bir Ispartalı

İsmet SOLAK
Haberin Devamı

Baba, müthiş maratonuna başladı. İlk durak Isparta. Biz, CASA uçağıyla önceden gittik. GAP uçağında Devlet Bakanı Metin Gürdere ile Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, Bayındırlık Bakanı Yaşar Topçu, Çalışma Bakanı Nami Çağan, YÖK Başkanı Prof. Kemal Gürüz, Cumhurbaşkanı'nın Genel Sekreteri Necdet Seçkinöz, Başyaver Kurmay Albay Reha Taşkesen, Koruma Müdürü Şükrü Çukurlu var.

CASA da dolu. Başdanışmanlar Vefa Tanır, Ahmet Sarp, Mustafa Fikri Çobaner, Basın Danışmanı Metin Yalman, Genel Sekreter Özel Kalem Müdürü Arif Uyan, Çalışma Müsteşarı Ahmet Şağar, SSK Genel Müdürü Kemal Kılıçdaroğlu, Yardımcısı Doğan İstanbulluoğlu, DSİ Genel Müdürü Doğan Altınbilek, Moldova Büyükelçisi, eşi, eski bakanlardan Necmi Sönmez ve bizler; gazeteciler, kameramanlar, foto muhabirleri...

Isparta Havaalanı'nda, Ispartalı Turizm Bakanı İbrahim Gürdal bizi karşılıyor:

‘‘Isparta'da bir Ispartalı, baba ocağına hoşgeldiniz.’’

GAP iner inmez yola koyuluyoruz. Demirel Havaalanı'ndan Demirel Organize Sanayii'ne, Demirel Botanik Parkı'nı geçip Süleyman Demirel Üniversitesi'ne ulaşıyoruz. Burada bir olay anlatılıyor:

‘‘1950'li yıllarda Isparta'nın ilerisinde Gölcük diye bir yer var. Şimdi ağaçlar arasında bir park. Buraya ağaçlar ekiliyor ve yamaca da genel müdür tarafından DSİ yazdırılıyor. Genel Müdürü Demirel. Ispartalılar önceleri inanmadan seyrediyor ve ‘Bu yazı da ne deyu?' diye soruyorlar. Cevap:

- Demirel Süleyman'ın İşleri.

Şimdi, Gölcük doyumsuz ve görkemli bir milli park. Ispartalılar da olacağı yaşayarak görmüş:

‘‘Bu memleketin yolunda, suyunda, taşında, toprağında, eğitiminde, havaalanında, ovasında, havasında Demirel var.’’

Buna rağmen, Cumhurbaşkanı Demirel'i karşılayanlar arasında ANAP Isparta Milletvekili Erkan Mumcu var ama DYP Isparta milletvekilleri Halil Yıldız, Aykon Doğan ve Ömer Bilgin'i hiç göremedik. Şaşılacak şey! Eski AP Isparta Milletvekili Mustafa Cesur anlattı:

‘‘Eğirdir'in Akdoğan Köyü'nde bir yaşlı, bana bağırdı:

‘‘Söyle Baba'ya, ‘Toplanalım, bir arada olalım' dedi. Toplandık, bıraktı bizi yukarı gaçtı. Ne yapıp etsin bir daha toparlasın. Olmuyor bu.’’

Akdoğanlı ihtiyarın söyledikleri mesaj olup Demirel'e de aktarılıyor:

‘‘Toparla bizi Baba.’’

Üniversitenin açılışı çok uzadı ama gerçekten çarpıcı mesajlar verildi. Gençlerin sergilediği oyunda ülkenin kurtuluşu sembolize edilirken, perde Onuncu Yıl Marşı'yla kapandı. YÖK Başkanı Prof. Kemal Gürüz'ün sözleri de anlamlıydı:

‘‘Türk kadınını ikinci sınıf vatandaş yapmaya, bunu siyasi istismar olarak zorlamaya karşı, üniversiteler tavır alacaktır. Bundan ödün verilmeyecektir.’’

Daha sonra, Şevket Demirel'e fahri doktora töreni başladı. Şevket Bey, İTÜ mezunu mühendis, ama Isparta'yı yeşillendiren bir ‘‘Ormancı’’ olarak tanınıyor. Doktora da bundan veriliyor. Süleyman Demirel Üniversitesi'nin ilk dersi de Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'den:

‘‘İddialı bir üniversiteyi açıyoruz. Atatürk, 19 Mayıs'ta Samsun'dan çıkıp 9 Eylül'de İzmir Rıhtımı'na girmeseydi bütün bu konuşmaların yapılması imkânsızdı. Önemli olan demokratik ve laik, hukuk devleti olan cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatmaktır. Her Türk'ün hedefi bu olmalıdır. Bilgi çağının gereği de budur. İlköğretimi 5'ten 8 yıla çıkardık. Çaresi yok 11 yıla çıkacak. Bu ülkeyi cahil bırakmaya kimsenin hakkı yoktur.’’

Son çağrıyı da ‘‘İnsan, ömründe 7 ağaç tüketir. Herkes 7 ağaç dikerek borcunu ödesin’’ diyerek yaptı.













Yazarın Tüm Yazıları