Isparta'da aort anevrizması ameliyatı

Güncelleme Tarihi:

Ispartada aort anevrizması ameliyatı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2018 10:59

Isparta'da aort anevrizması ameliyatı

Haberin Devamı

 

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA) - ISPARTA Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde aort kapak yetmezliği ve asendan aort anevrizması teşhisi konulan hasta, 5 saatlik operasyonla hayata tutundu.

Aort damarındaki bir bölümün çeşitli nedenlere bağlı olarak genişlemesi ve balonlaşması olarak tanımlanan aort anevrizması ve aort kapak yetmezliği Isparta'da cerrahi edilmeye başlandı. Yaşar Artık, ağrılarının artması üzerine SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne başvurdu. Hastayı, Türkiye'de ilk kez kalp nakli yapan Prof. Dr. Kemal Beyazıt'ın ekibinde yer alan Prof. Dr. Erdoğan İbrişim ve ekibi ameliyat etti.

5 saat süren operasyon sonrası hastanın aort kapağı ve çıkan aort suni greft konularak değiştirildi. Kalp damar servisinde kontrol altında tutulan Yaşar Artık, "Şu an sağlık durumum çok iyi. Erdoğan hocadan Allah razı olsun. Bulantım vardı, baş ağrısı çok oluyordu. Karın ağrılarım artmıştı. Adım atacak halim kalmamıştı. Özellikle arabaya dahi binemiyordum. Şimdi çok iyiyim" dedi.

Prof. Dr. Erdoğan İbrişim, bu tür durumlara acil müdahale yapılmaması durumunda, ana damarın aniden yırtılıp bir iç kanamaya neden olarak hayati risk oluşturabileceğini söyledi. Bu ameliyatın bu nedenle çok önemli olduğunu vurgulayan İbrişim, "Bu haliyle hayati riski de beraberinde getiren anevrizma ne yazık ki genellikle belirti vermeden ortaya çıkıyor. Sinsice ilerleyebilen bir hastalık. O yüzdendir ki özellikle kalp hastalıkları olanlar mutlaka yılda iki kez kontrol olsun" diye konuştu.

Bu ameliyatın Türkiye'de çok sayılı merkezlerde yapıldığını da kaydeden Prof. Dr. İbrişim, SDÜ'nün bunlardan biri olduğunu aktardı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!