İsmet Solak: Önce manifesto sonra parti!






İsmet SOLAK
Haberin Devamı

TÜRK HALKI Meclis'teki partilerden umudunu kesmiş görünüyor. Bakmayın siz 'geceyarısı' telefonuna... Program da hikáye! Gözler ve umutlar, sağda da solda da, yeni oluşumlarda.

Arayışlar sürüyor. Güvenilir bir kaynak şöyle dedi:

- Soldaki Yeni Oluşum ipekböceği kozası gibi örülüyor. Strateji belli; önce manifesto, sonra parti... Yani, yeni parti yolda, geliyor.

* * *

Solda 3 ayrı çalışma vardı. Prof. Aydın Güven Gürkan ve Seyfi Oktay'ın başı çektiği hareket... Prof. Mümtaz Soysal ve Sina Akşid'in öncülüğündeki Cumhuriyetçi Devrim Partisi. Üçüncü de, Prof. Erdal İnönü ile başlayan ve CHP'den kopmaların kümeleştiği yeni parti isteklerine kitle örgütlerinden gelen destekle büyüyen oluşum. Bunları birleştirme çabaları da sürüyor. Yeni Oluşum'u yakından izleyen siyaset adamı şunları anlattı:

- Yeni Oluşum, İnönü'nün ışığına koşuşan kelebekleri andırıyor. Işık sabit, pervaneler birbirlerine sokularak çoğalıyorlar. Zaten taban da bu pervane kanatlarının artan temposuyla ilgileniyor ve umutları artıyor.

Ortam hazır... Şu an seçim olsa, Meclis'teki partiler barajı zor geçer. Son ekonomik kriz, aslında CHP için biçilmiş kaftandı. Herkes, ‘‘Baykal sonunda konjonktürü yakaladı’’ demeye başlamıştı. Ama, bu kısa sürdü. CHP sürekli kan kaybediyor. Peki, Deniz Bey ayağına gelen kısmeti neden tepti? CHP yönetimi İnönü'yü izleyen artçı dalgaları sanırım göremedi. Hikmet Çetin, kitleler halinde süren istifaları şöyle değerlendirdi:

- SHP kopuyor. SHP-CHP birleşmesindeki büyük kitle, CHP'den ayrılıyor. Kimler yok ki! Bursa eski İl Başkanı Mustafa Şenyurt ve 900 arkadaşı... İstanbul eski İl Başkanı Mehmet Bölük ve yönetici arkadaşları. Eski bakanlardan Şahin Ulusoy, Fikri Sağlar ve Ercan Karakaş. Aralarında Prof. Ünsal Yavuz, Özer Ozankaya ve İbrahim Etem Başaran gibi ünlü Kemalist aydınların olduğu 18 öğretim üyesi. Çizgisi ve sevgisi CHP kokan Prof. Emre Kongar. Ardından Şule Bucak ve Mehmet Yula. Eski Genel Sayman Nihat Matkap, başarının simgesi Antakya Belediye Başkanı İris Şentürk ve 2000 Hataylı. 1970'ten bu yana, CHP ve SHP Kütahya İl Başkanı olan Fevzi Esendemir. Ve ‘‘CHP'de kalmamın anlamı kalmadı’’ diyen Murat Karayalçın... Peki, sırada kimler var? Altan Öymen, Metin Somuncu, Tekin İleri Dikmen, Tarhan Erdem, Erol Tuncer... Dedim ya, CHP sürekli kan kaybediyor.

* * *

Bunca kopuştan sonra, ‘‘Küskünler partisi mi kurulacak?’’ diye sordum.

- Etnik ayrımcılık, mezhepçilik, yıpranmışlık gölgesi üstüne düşmeyecek. İlkeler manzumesi, demokrasinin kökleşmesi için radikal söylemler olacak. CHP'nin 1959 yılındaki ünlü Öncelikli Hedefler Beyannamesi gibi bir şey. 1958'de De Gaulle'ün Fransa'yı sarsan manifestosu gibi! 1960 sonrası, TİP, Yön Bildirgesi ile doğmadı mı?

Erdal Bey'in, ‘‘Başımıza geç’’ diye bastıranlara, ‘‘Herkes kendi üstüne düşeni yapsın, çalışın’’ karşılığını vermesi ise değişik yorumlanıyor:

- Sonunda, ‘Sen önümüzde ol, yeter’ noktasına gelecekler. İki aya varmaz ilki İnönü olan 80 imzalı manifesto ile halkın önüne çıkılacak. Erdal Bey parti lideri olmasa bile, ilk imzasıyla işaret fişeği olacak...

Manifesto yazım ekibinde, Prof. Burhan Şenatalar, Prof. Tosun Terzioğlu, Yiğit Gülöksüz, Tarhan Erdem gibi isimlerin olduğu söyleniyor. Demek ki, eski politikacılar da hareketin içinde olacaklar. Ama en ön sırada görünmeyecekler. İnönü ise önder olacak, ama belki lider olmayacak:

- Yeni Oluşum, ayıklana ayıklana zeytin dalı ile geliyor. Kadro hareketi olarak geliyor. Önce manifesto, sonra yeni parti. Biraz sabır, bekleyin.

Yazarın Tüm Yazıları