İsmet Solak: Ardında karanlık bırakmayan tek güneş






İsmet SOLAK
Haberin Devamı

HER 19 Mayıs bir ilk adım, her ilk adım yeni bir başlangıçtır.

19 Mayıs'ın 82. yıldönümünü, ADD Genel Başkanı Halil İbrahim Şahin ve genel merkez yöneticileri ile Samsun'da kutladık. Gönendik, coştuk.

Atatürkçü düşünce, tüm yurtta ve özellikle gençler arasında yayılarak gelişiyor. Nesiller arasındaki kopukluk giderildi. Artık geriye dönüş yok:

- Atatürkçüler geliyor!

* * *

Atatürk'ün Nutuk'unu yeniden okuyan Prof. Erdal İnönü'yü, ülke sorunlarını çözmek için çıktığı yollarda izledim. Halkın ilgisi inanılmaz boyutlarda. Bence, bu iş olacak. Bekleyin... ‘‘Yeni Oluşum’’ geliyor. İnönü ile baş başa görüşen bir ADD şube başkanı, ki halen CHP'de görevi var, şöyle diyordu:

- Küskünler Partisi olmayacak. Az da olsa eskiler ve daha çok yenilerle parti kurulacak. Biraz gecikse de, bu iş olacak. Yeni Oluşum, geliyor.

İnönü, 18 Mayıs akşamı Samsun'a geldi. Alandaki kalabalığı görünce bana doğru eğilip, ‘‘Hayrola bu kalabalık Sayın Tuğrul Türkeş'i mi karşılıyor?’’ diye sordu. Oysa zeytin dallarıyla süslenmeş bez afişleri görüyordu:

‘‘İnönü Ailesi'nden 2. bir görev daha bekliyoruz. Partimizi istiyoruz.’’

Sesleri de duyuyordu: ‘‘İnönü nerede, biz oradayız.’’ Gülerek, ‘‘Yahu, ben zaten iki kez görev yaptım, üçüncü mü isteniyor?’’ diye sordu. 300 araçla Samsun'a girdik. Ekonomik sıkıntıdan çıkışın reçetesini de verdi:

‘‘Milletin sıkıntılarını ancak milletin azim ve kararı kurtarır!’’

Atatürk Anıtı'na ADD çelengini Genel Başkan Şahin ile İnönü koydu. ADD'li gençler bayıldı. ‘‘Yahu sizin gençlik kollarınız da hazır’’ dedi.

E. orgeneral Doğu Aktulga Samsun'da idi. Garnizon Komutanı Tümg. Doğu Silahçıoğlu da yanımızda olunca deymeyin keyfimize! Zıpkın gibi Atatürkçü!

Doğu Paşa, Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ve Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın katıldığı resmi törenlere de gitmedi. Gün boyu, ADD etkinliklerini izledi, bizimleydi. Kısacası, Samsun'a ADD ve Atatürkçüler damgasını vurdu.

Panele Prof. Erdal İnönü, ADD Başkanı Şahin, e. orgeneral Doğu Aktulga ve gazeteci Mustafa Balbay katıldılar. Gençlik Kurultayı'nın sunuş konuşmasını da ben yaptım. Asıl güzel olan, gençlerin tek ses olup kükremesiydi:

‘‘Zindeyiz, izindeyiz... Güçlüyüz, Atatürkçüyüz!’’

Çok şükür, çok şükür... Bugünlere yeniden kavuştuk!

* * *

Geçen salı akşamı İzmir'de, Ege TV'de, Hüseyin Aslan'ın sunduğu ‘‘Mercek’’ programına katıldım. Eski SHP'li bakanlardan Halil Çulhaoğlu ile Yeniden Yapılanma'yı konuştuk. Halkın büyük ilgisi vardı. Çözüm, Ankara'da değil ve halk bunu biliyor. ‘‘Seyretme Değiştir’’ programı reyting rekoru kırıyor.

Perşembe sabahı Manisa'ya geçtim. Fatih Anadolu Lisesi'nin öncülüğünde, lise öğrencilerinin düzenlediği, Türkiye Atatürkçü Gençlik Kurultayı vardı. 81 ilden gelen kızlı-erkekli liseli delegeler... Gözleri parlıyan gençler!

Prof. Türkan Saylan, e. orgeneral Kemal Yavuz ve ben, ‘‘Atatürk'ün dünü, bugünü, yarını’’ konusunu işledik. Tam üç saat çıt çıkmadı. İlgi müthişti! Görkemli organizasyonun fikir babası Volkan Şeyşane'nin adını iyi belleyin.

Manisa'ya Yekta Güngör Özden'le gidecektik. Olmadı. Özden, Köln'e gitti. Almanya ADD Başkanı Dursun Atılgan ile onur ve gurur kaynağımız Suna Kan'ın 19 Mayıs resitalini izlediler. Ardından, Köln Flarmoni Orkestrası, Özden'in 166 mısralık Atatürk Rüzgarı Oratoryosu'nu seslendirdi. Bu şiiri ünlü müzik adamımız Betin Güneş besteledi. Ve bu da, Ata'nın izinde, bir ilk adımdı.

Yolumuz, Atatürk yolu. Yönümüz, çağdaş uygarlık... Özden'in dediği gibi:

‘‘Öyle büyük, öyle büyük ki, battıktan sonra bile,

Arkasında karanlık bırakmayan, tek güneş...’’

Yazarın Tüm Yazıları