İş yeri kiraları artıyor

Yeni Borçlar Kanunu’nun bir kısım maddeleri 2012 yılının temmuz ayında yürürlüğe girmiş, kira süresinin 10 yılı bulduğu sözleşmelerin sona ermesini düzenleyen 347. maddenin yürürlük tarihi ise kanuna eklenen geçici 2. maddeyle 2014 yılının temmuz ayına ertelenmişti.

Haberin Devamı

OTOMATİK YENİLENİYOR
Hepimizin malumu olduğu üzere genelde kira sözleşmelerine bir süre konulur. Ancak, kanuna göre, kira sözleşmesinin sonunda, sözleşmeyi feshetme hakkı mal sahibine değil kiracıya tanınmış bir hak. Kiracı, sözleşmenin bitmesinden en az 15 gün önce kira sözleşmesini yenilemeyeceğini bildirirse sözleşme yenilenmiyor.

MAL SAHİBİNİN HAKKI YOK

Kiracı için sağlanan bu imkan mal sahibi için tanınmamış. Yani mal sahibi, kira sözleşmesi bir yıllıktı, üç yıllıktı diyerek sözleşmenin sona ermesini sağlayamıyor. Kiracı, sözleşmeyi yenilemeyeceğini bildirmezse sözleşme birer yıllık dönemler için yenilenmiş sayılıyor.

10 YIL SONRA FESİH

İşte, bu noktada yukarıda bahsettiğimiz ertelenen kanun maddesi devreye giriyor. Bu maddeye göre, kira sözleşmesi 10 yıldan daha uzun sürmüşse, mal sahibi uzatma yılının bitmesinden en az 3 ay önce bildirimde bulunarak sözleşmeyi yenilememe hakkına sahip.

Haberin Devamı

NOTERDEN BİLDİRİM ŞARTI YOK

Medyada çeşitli yazılarda kiracının ya da mal sahibinin fesih bildirimini noterden yapması gerektiğinin zorunlu olduğuna dair yazıları görüyoruz. Ancak bu doğru değil, kanunun 348. Maddesine göre fesih bildiriminin sadece yazılı olması şartı aranmış, yani ispat yükü sizde olmak kaydıyla her türlü yazılı bildirimle fesih yapılabilir.

KİRALAR YÜKSELECEK

Yasanın yürürlük tarihinin yaklaşmasıyla özellikle iş yeri kiracılarıyla mal sahipleri arasındaki görüşme trafiğinin arttığını gözlemliyoruz. Bu doğrultuda Temmuz ayından itibaren kiraların yükseleceği ve tahliye davalarında da artış olacağı öngörülebilir sonuçlar olarak karşımıza çıkıyor.

KİRA ZAMMINDA SINIR YOK

Borçlar Kanunu’nun 344. Maddesine göre tarafların kira zammı konusundaki anlaşmaları bir önceki kira yılında ÜFE üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli olacağı kabul edilmişti. Ancak bu maddenin tacirler yönünden uygulaması 1 Temmuz 2020 tarihine kadar ertelendi, yani iş yeri kiralarında artış oranı üst sınır olmaksızın serbestçe belirlenebiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları