İş Adamlarına Stresle Başa Çıkmanın Yolları Anlatıldı

Güncelleme Tarihi:

İş Adamlarına Stresle Başa Çıkmanın Yolları Anlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2016 10:04

ACIBADEM ADANA HASTANESİ, “STRES” İLE BAŞ ETMENİN YOLLARIYLA İLGİLİ BİLGİLENDİRMEK İÇİN, HATAY GENÇ İŞ ADAMLARI DERNEĞİ’NDE (HAGİAD) SEMİNER VERDİ.

Acıbadem Adana Hastanesi Psikoloğu Meriç Mavi ile Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül’ün Hatayıl iş adamlarına verdiği seminerde; stres yönetimi, öfke kontrolü ve stresle başa çıkmada bağışıklık sisteminin önemi konuşuldu.
Acıbadem Adana Hastanesi, “stres” ile baş etmenin yollarıyla ilgili bilgilendirme yapmak için, Hatay Genç İş Adamları Derneği’nde (HAGİAD) seminer verdi. Psikolog Meriç Mavi, “Stres Yönetimi ve Öfke Kontrolü” konusunda bilgiler verdi. Mavi, “Stres, kişinin kendini tehlikede hissettiğinde beynin ‘savaş ya da kaç’ emrini sinir sisteminde alarm durumuna geçirmesidir. Küçük dozlardaki stres her zaman kötü sonuçlara neden olmayabiliyor. Hatta kontrollü diyebileceğimiz küçük stresler kişiyi yapacağı işe ya da uğraşa motive edebiliyor. Ancak yoğun olarak hissedilen ve kontrol altına alınamayan stres, bedensel ve duygusal etkilere yol açabiliyor. İngiltere’de 2 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya katılanların yüzde 80’ine göre hayatın hızlı akışı, yapılması gereken işlerin yoğunluğu ve endişe; stresin, mutsuzluğun ve hastalıkların ana nedeni. Aynı araştırmaya katılanların yüzde 50’den fazlası da rahatlamanın ve düşünmeyi durdurmanın oldukça zor olduğunu söylüyor” dedi.
Stresi kontrol altına almak için yapılması gerekenlere de değinen Psikolog Meriç Mavi, “Birisi ile konuşurken hemen savunmaya geçmeyin ve onu sakince dinleyin. Eğer stres altına girdiğinizi hissederseniz nefes egzersizleri yapın. Doğru nefes almak stresle baş etkenin ilk yolu. Kronik stresten kaçınmak için de boş vakitlerinizi planlayın ve kendinize dinlenme alanları yaratın, planlı tatillere çıkın. Rutin yaptığınız şeyleri, örneğin yemek yemeyi zevk alınacak bir eyleme dönüştürün” diye konuştu.
Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül ise stresle başa çıkmada bağışıklık sisteminin önemini vurgulayarak, “Bağışıklık sisteminin güçlü olması strese karşı adeta koruyucu bir kalkan görevi görüyor. Bu nedenle güne mutlaka iyi bir kahvaltı ile başlayın. Unutmayın, kahvaltı günün en önemli öğünü. Diğer öğünlerinizde ise bol miktarda salata ve sebze tüketin. Izgara ya da fırın tekniği ile pişirilmiş hafif yiyecekler tercih edin. Bu bağışıklık sisteminize iyi gelecektir. Ayrıca gün içerisinde bol miktarda su tüketin çünkü susuzluk kişiyi gergin ve sinirli yapar, konsantrasyonu azaltır” ifadelerini kullandı.
Kendini stres altında hisseden kişilerin bir kısmında aşırı yemek yeme bir kısmında ise gerekenden az yemek yeme durumunun gözlendiğini belirten Dyt. Akgül, “Aldığımız gıdalar stres ile baş etmemizde bize yardımcı olurlar. Örneğin, muz ve patateste bolca bulunan potasyum stres altında yükselen kan basıncını dengelemede yararlıdır. Fazla tuz tüketimi ise tansiyonu olumsuz etkiler ve bedendeki düzensizlik stres ortamını kolaylaştırabilir. Bu nedenle dengeli ve yeterli beslenmeye özen gösterin” şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!