Irkçılık bariyerini beyzbol sopasıyla yıktı

Jackie Robinson siyahi oyuncuların kabul edilmediği beyzbol ligine girmeyi başarmıştı.Zokora’nın, Emre’nin kendisine “Pis Zenci” diye hakaret ettiğini öne sürdüğü gün ABD’deki maçlarda ilk siyahi oyuncu Robinson için anma törenleri yapılıyordu.

Haberin Devamı

ABD’de spordaki ırk bariyerinin yıkılmasının 65. yıldönümü kutlanırken, ırkçı söylemleri ile geniş bir sabıkası olan Emre Belözoğlu hem kültürümüze hem de Süper Final’e gölge düşürdü. Emre’nin kullandığı iddia edilen “Nigger” (zenci) kelimesi ABD’de tam tabu. Bu kelimeyi medya bile kullanırken sansürleyip “n*gg*r”, “n**ger”, “n——”, veya “N-kelimesi” şeklinde kullanıyor.
Buna rağmen siyah Amerikalılar bu kelimeyi kullanmakta çekinmiyor, ancak bunu yaparken sondaki “R” harfini sessiz kullanarak “Nigge*” şeklinde ifade ediyorlar.
Trabzonspor’un Fildişi Sahilli oyuncusu Didier Zokora’nın, Emre’nin kendisine “Pis Zenci” diye hakaret ettiğini iddia ettiği gün ABD’de tüm beyzbol maçlarında beyzbolun ilk siyahi oyuncusu Jackie Robinson için anma törenleri yapılıyordu.
Yıllarca siyahlara uyguladığı kötü muamelelerle ırkçı ülke diye nitelediğimiz ABD, Jackie Robinson’un tam 65 yıl önce, siyahi oyuncuların kabul edilmediği beyzbol ligine girerek, spordaki en büyük değişimin başlangıcını yapmıştı.
Pazar günü ABD’de oynanan tüm beyzbol maçlarında tüm oyuncular Robinson’un sırt numarası 42’yi giydi. Bu forma numarası tüm MLB takımları tarafından emekliye çıkarılmış ve hiç bir oyuncu “Jackie Robinson günü“ dışında bir daha asla kullanamayacak.
Jackie Robinson, pazar günü ABD’de oynanan tüm beyzbol maçlarında anılırken, sadece sahadaki diğer oyuncular arasında değil, hem tribünlerdeki hem de sokaktaki halk arasındaki ırk ayrımına karşı müthiş hırsı, karakteri ve olağanüstü oyunculuğu ile son verdiği bir defa daha hatırlatıldı.

Haberin Devamı

En değerli madalya ile onurlandırıldı

ABD’de beyzbol ligi 1880 yılında başlamasına rağmen siyahi oyuncular, Jackie Robinson’un 1947 yılında Brooklyn Dodgers’a transferine kadar sadece “Negro Ligi” nde oynayabiliyorlardı. İleriki yıllarda ABD kongresi tarafından en değerli madalya ile de onurlandırılan Jackie Robinson, beyzbolu bıraktıktan sonra ilk siyah TV yorumcusu olmuş, ardından da kurduğu banka ile ilk banka sahibi siyahi işadamı ünvanını almıştı.
Robinson’dan sonra MLB’deki siyahi oyuncu oranı 1975’de yüzde 27’lere kadar yükselmesine rağmen yabancı oyuncuların oranının yüzde 28’lere kadar yükselmesi ile siyahi oyuncu oranı bugün yüzde 8’e kadar geriledi.

Haberin Devamı

Tarihi değiştirdi

Robinson tam 65 yıl önce, siyahi oyuncuların kabul edilmediği beyzbol ligine girerek, spordaki en büyük değişimi yapmıştı.

Olay çıkaran taraftara 55 dolarlık psikoloji testi

HAFTA sonundaki Süper Final maçlarına damgasını vuran önemli başka bir olay da Beşiktaş-Galatasaray derbisinde hakemin ardı ardına verdiği tartışmalı kararları sonrasında kontrolden çıkan bazı Beşiktaş seyircilerinin sahaya inmesi oldu.
Polis tarafından gözaltına alınan bu seyircilerin karakolda sorgulandıktan sonra sabahı beklemeden gece serbest bırakıldığını öğrendik. ABD’de seyircinin sahaya inip hakemin üzerine yürümesi gibi olaylar yaşanmıyor ama, bu ülkenin en büyük ligi Amerikan Futbolu NFL’de New York Jets ya da New York Giants maçlarında ortalama 25 seyirci stattan atılıyor.
Bu bir sezon için yaklaşık 1000 seyircinin şiddet veya kötü davranış yüzünden stattan atılması demek. Diğer maçlar ya da farklı liglerde de benzeri olayların önüne geçilemediği için bu seyircilere daha sonraki maçlara girebilmeleri için psikoloğa gitme zorunluğu konuldu. Küfür etmek, ya da bayan seyircilere tacizde bulunan taraftarlar hakkında rapor tutan stat görevlileri, kendilerinden internette 55 dolarlık psikoloji testinden geçmelerini zorunlu görüyor.

Haberin Devamı

İşte o testin soruları

TARAFTARLAR için yapılan testte, www.fanconductclass.com adresli sitedeki sorulardan bazıları şöyle;
1-Karşı takımın taraftarına yönelik küfür etmek, kavgaya girmek, ya da tehdit etmek, hakkettikleri sürece meşrudur.
2-Stadyumdaki alkol kullanma kurallarına göre; bir seyirci en çok 4 içki satın alabilir.
3-Her seyircinin istediği takımı sevmeye ve desteklemeye hakkı vardır. Sevmediğiniz takımın taraftarına karşı söyleyeceğiniz çirkin sözlere tolerans gösterilmez.

CEVAPLAR...
1) Yanlış
2) Yanlış. Sadece 2 içki
3) Doğru.

Yazarın Tüm Yazıları