İntikam mı patronluk hırsı mı?

Güncelleme Tarihi:

İntikam mı patronluk hırsı mı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2015 23:51

Katar, 2022 Dünya Kupası’nı alırken ABD’yi geçmişti. İddiaya göre, Amerikalılar, o seçimin hileli olduğunu dünyaya göstermeye çalışıyor. Son yıllarda futbola büyük yatırım yapan Amerikalıların hedefinin uzun süredir FIFA’nın zirvesini ele geçirmek olduğu da konuşuluyor.

Haberin Devamı

Dünya futbolunun zirvesi FIFA’da operasyonlar durmak bilmiyor. FIFA Başkanı Blatter ve UEFA Başkanı Platini’nin başını yiyen operasyonların neden ABD tarafından yapıldığı ise en fazla sorulan sorulardan biri...

FIFA’daki yolsuzluk operasyonu kapsamında Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler Futbol Konfederasyonu Başkanı Alfredo Hawit ile Güney Amerika Futbol Konfederasyonu Başkanı Juan Angel Napout dün gözaltına alındı. İki ismin, turnuvalar ve Dünya Kupası eleme maçlarının pazarlama haklarının satışıyla ilgili milyonlarca dolarlık rüşvet aldığı ileri sürülüyor.Zürih’teki operasyonda yakalanan iki FIFA görevlisinin ABD’ye gönderilecek olması da soruşturmanın seyri açısından kritik soruları beraberinde getiriyor.“ABD neden bu operasyonlarda başrolde” sorusuna uluslararası futbol kulislerinde iki yanıt veriliyor:

KATAR’IN RÖVANŞI MI?
Yapılan operasyonlardaki temel noktalardan biri Dünya Kupası’nın düzenleneceği ülkelerin belirlendiği dönemlerde yaşanan para alışverişleri oldu. ABD’nin özellikle 2022 Dünya Kupası’nı düzenlemek için başvurmasına rağmen oylamada Katar’ın gerisinde kalması “rüşvet ve yolsuzluk” iddialarını bir kez daha gündeme getirdi. Favori olmasına rağmen turnuvayı alamayan ABD’nin operasyonlardaki aktif rolüyle Katar’ın intikamını aldığı iddialar arasında yer alıyor.

FUTBOL DEVİ OLMAK MI?
ABD’nin son yıllarda futbola yaptığı yatırımlarla dünya markası olma çabası da “ABD, FIFA’nın zirvesini mi istiyor” sorularını doğuruyor. Özellikle son yıllarda, okullarda futbol oynanması için aileler teşvik edilirken, 20 milyona yakın çocuğun futbola başlaması, ABD Major Ligi’ne yapılan yatırımlar, stat projeleri, işin sadece sahada bırakılmayıp, laboratuvar çalışmalarına kadar götürülmesi ve futbolun “Yeni Amerikan Rüyası” olarak lanse edilmesi de iddiaları güçlendiren detaylar olarak dikkat çekiyor.

FIFA’da önemli değişiklikler
FIFA İcra Kurulu, FIFA yönetim yapısını değiştirecek reform paketi tavsiyelerini onayladı.Reformlar arasında FIFA başkanlık süresinin 3 dönem dörder yılla sınırlandırılması da bulunuyor.Toplantıda ayrıca, FIFA Dünya Kupası’na katılan takım sayısının 32’den 40’a çıkarılma durumunun da tartışıldığı ancak bir karara varılamadığı, konunun daha sonra değerlendirileceği ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!