Insomnia

Öncelikle sağ olun, var olun okur dostlarım.

Haberin Devamı

Bana vakit ayırıp türlü türlü tavsiyelerde bulunmuşsunuz.
Meğer ne çok insan muzdaripmiş bu durumdan.
Ben de e-postalarınızı yayınlıyorum ki bu durumdan muzdarip olan herkes faydalansın.
Buyurun aşağıdan okuyun.

….

UYKUSUZLUĞA KARŞI

Günaydın Ayşe Hanım,

Benzer uyku sorununu önceleri çok çekerdim, şimdi ise çok nadir; ayda yılda bir iki kez.
Öncelikle bu sorunu hiçbir şekilde kafaya takmamaya çalışın. Zor biliyorum ama denemelisiniz, hem de çok sık.
Benim yaptığım yöntem, tvyi açarım, 40-50 dakikaya programlarım, sesini duyamayacağım kadar çok kısar, sonra gerçekleşmesi zor bir şeyler hayal ederim, gerçekleşiyor ve yaşıyormuş gibi.
Bu tamamen size kalmış ve inanın tvnin kapandığını hatırlamam. Önceleri yatakta en az iki saat harcardım, sağa dön, sola dön, tekrar sağa dön.
Bir de pek inanmıyordum ama sanırım yatağın, yani döşeğin kalitesi kişiden kişiye farklı etki yapıyor, yatağın durduğu yer, baktığı cephe önemli.
İşim gereği bazen otellerde kalıyorum, çok rahat odalarda yataklarda uyku sorunu çektiğim oldu, kimilerinde ise yatar yatmaz uyuduğum da, bu da sanırım kişiden kişiye göre değişiyor.
Sizi bilmem ama ayrıca akşam 10’dan sonra su içmemeye çalışın, gece insanı banyoya kaldırıyor veya rahatsız ediyor, en azından beni.

Haberin Devamı

Dilerim kısa sürede bu sorundan kurtulursunuz.

Sevgiler
Barış

CEVAP: Barış Bey selam, televizyon fikri şahane ama ne yazık ki odamda yok. Hayal kurmaya gelince her gece kurmaya başladım, iyi geliyor dediğiniz gibi.
Kafaya takmaya gelince haklısınız, ne kadar çok “yine uyuyamayacağım” moduna girersem o kadar uyuyamıyorum sanırım.
Sağ olun, var olun. Umarım atlatacağım bu günleri.
……..

Ayşe Hanım,

Anlattığınıza benzer bir sorunu ben de dört ay kadar önce yaşadım. Sorun baş edilemez bir hal alınca, … Hastanesi, uyku merkezine başvurdum.
Bir gece uyku merkezinde yattım, vücuduma bir takım elektrotlar bağlayarak birçok ölçüm yaptılar.
Sonuç; vücut saatimde faz kayması olmuş. Yani vücudum, uyku zamanının geldiğini hissettiren melatonin hormonunu olması gerekenden 4 saat sonra salgılamaya başlamış.
Yani vücudum burada ama vücut saatim Atlantik ortasında bir yere göre hormon salgılıyormuş.
Ben işim gereği çok seyahat ediyorum ve saat farkı olan ülkelere de gidiyorum, bir de zaten baykuş tabir edilen gruptanım, yani geç yatıp geç kalkmaya programlı vücudum. Türk kahvesini de çok seviyorum. Hepsi bir arada böyle bir sonuç doğurmuş işte.

Haberin Devamı

Tedavi olarak, saat farklarına vücudun uyum sağlamasına yarayan melatonin hapı almaya başladım. İlk günler ilacı çok erken saatlerde (22.00 gibi) aldığımdan bir kaç saat uyuduktan sonra, tekrar uyanıyordum. Sonra bu saati biraz ilerletip, normal bir düzene girdim.
Uykuya dalmak istediğiniz saatten 30 dk. kadar önce almak en iyisi. Üç hafta sonra, normale döndüğümü hissettiğimde, melatonin yerine tarçınlı ılık süt rejimine döndüm, hala devam ediyorum. Zaman zaman içmeyi unuttuğumda da sorun olmuyor.

Doktorumun adı Prof. …., kesinlikle tavsiye ederim. Uyku merkezinde yatış pahalı bir işlem (2.300 TL) ancak uykusuzluğa neden olabilecek, uyku apnesi vs. gibi, başka bir sebep var mı onu da araştırıyorlar.
Bence benim durumumda gereksiz bir işlem oldu, çünkü sadece ilaç tedavisiyle her şey yoluna girdi. O yüzden önce ilaç tedavisini denemek daha akıllıca olabilirdi diye düşünüyorum. İlaç eczaneden reçetesiz olarak alınabiliniyor, ancak uzun süreli kullanımı tavsiye edilmiyor, bilginiz olsun.

Haberin Devamı

Çektiğiniz sıkıntıyı çok iyi anlayan biri olarak, en kısa zamanda bu sorundan kurtulmanızı diliyorum.

Sevgiler,
Neclâ

CEVAP: Selamlar Necla Hanım, bu ara herkes bana … Hastanesi uyku bölümünden bahsediyor, kalkıp gitsem mi bilemedim valla, aklıma takıldı kaldı.
Melatonini çok duydum, düzgün kullanımda çok fayda sağlıyormuş, doktoruma danışacağım sağ olun, öpüyorum.

……..

Ayşe Hanım,
Yalnızca bir bardak bira.
İyi Uykular.
Özkan

CEVAP: Bir bardak bira?
Her gece bira içmek istemiyorum, mümkünse bir şey içmeden uyumaya çalışacağım ama teşekkürler.

….

Sevgili Ayşe,
İnsomnia başlıklı yazını okudum, üzülmedim desem yalan olur.
Benzer sendromlar bende de oluştu, sanırım yalnızlık hissi baş etken oluyor.
Benimle bir kahve içer misiniz?
Sevgi ve saygılarımla,
Ediz

Haberin Devamı

CEVAP: Ediz Bey, âlemsiniz. Evet, yalnızlık da etken olabilir. Sizinle kahve içmeye gelince içerim desem yalan olur. Sevgiler.
…..

Merhaba, "insomnia" yazınızı gördüm ve bir tavsiyede bulunmak istedim. "Rooibos çayı" için ve uyuyun.

Hoşçakalın.
Şerife

CEVAP: Şerife Hanım selam, rooibos çayını hemen bulmaya çalışacağım, sağ olun.

……..

Sevgili Ayşe Hanım,
Uyku problemim genelde hiç olmaz. Ben sizin tersinize akşam erken yatar, sabahları erken kalkarım. Severim de sabah erken kalkmayı. Alışkanlıktan belki de hafta sonunda bile (işe gitmediğim halde) erkenden uyanırım.
Size naçizane (inanır mısınız bilmiyorum ama) bir tavsiyem var. Bence bedeninizdeki negatif enerjiyi boşaltmalısınız.
Bir de “uyuyamıyorum” lafını fazla dillendirmeyin (siz gerçi gazeteye yazmışınız ama) ki; beyninizde buna inanç oluşmasın. Aksine gün içinde sesli ya da sessiz sürekli “yatağa yatar yatmaz uyurum” deyiverin.
Bir de yatmadan evvel sağ elinizi başınızın üstüne koyun, oturur pozisyondayken, vücudunuzdan negatif elektriğin ayaklarınıza indiğini ve oradan gittiğini düşünerek sadece 1-2 dk kadar oturun.
Uykusuzluk için de işe yaracağını düşünüyorum. Deneyin ne kaybedersiniz ki?
Ben, biyoenerji, reiki vb. eğitimi filan almadım. Genelde okuduğum bir iki kitap, dergi dışında da çok bilgili sayılmam. Ama içimde herkese yetecek kadar verebileceğim enerji olduğunu düşünüyorum.
Size de birazdan enerji göndereceğim. (pozitif enerji çünkü sanırım şu an ona ihtiyacınız var) umarım işe yarar.
Tüm sevgimle size kolaylıklar ve başarılar diliyorum.
Figen
CEVAP:
Süpersiniz ya. İşte bu bence tüm sorunum zaten, bir negatifliktir gidiyor bende. Yolladığınız güzel enerjiler için sağ olun, var olun, sarılarak öpüyorum.

……

Haberin Devamı

HUZURLU UYKULAR

Ayşe Hanım, yatarken tespih çekmeyi deneyin, gözünüzü kapatıp sırayla ilk 33’e Sübhanallah, ikinci 33’e Elhamdülillah, üçüncü 33’e Allahü ekber çekin, sonra tekrar baştan başlayın ya da tamamına la ilahe illallah çekin, faydasını göreceğinize inanıyorum.
Şeytan vesvese verir, uykunuzu kaçırır, Allah’ın adının zikredildiği gönüllere, kalplere giremeyeceği için vesvese de veremez, kısa zamanda uykuya dalarsınız. (Ben faydasını gördüm, görüyorum. Denemekle bir şey kaybetmezsiniz.)
Afife 
CEVAP:
Afife Hanım, harika bir fikir tespih çekmek annemin hayatını değiştirdi. Evde tespihim de var, hemen başlıyorum. Allah sizden razı olsun, öpüyorum.

……..
 

Merhaba Ayşe,
Boş ver uyku ilacını. Bir Eft uzmanıyla görüş, uyku problemini çözeceğine Eminim. İnci … var İzmir’de, harika bir kadın. Ama ne olur, pek duyurma da İzmirlileri bu kadından mahrum bırakma.
Olmadı çocuk yap ve benim gibi ayakta bile uyumaya hazır ol! 

İyi uykular...

Güliz


CEVAP: Gülizcim süper. İnci Hanımla görüşmek isterim, nasıl temasa geçebilirim?
……..

Sayın Aral,

Izdırabınızı benden daha iyi anlayan kimse olamaz: Geçtiğimiz yıllarda 6 ay hiç ama hiç uyku uyuyamadım. Ben de sizin gibi ilaç almak istemedim. Hala insomnia çekiyorum. Bugünlerde akşamüzerleri yüzmek veya 1 saatlik hızlı bir yürüyüşün ardından ılık bir duş beni 4-5 saatlik bir uykuya daldırıyor. 6 aylık insomnia döneminde ise karpuz yemenin faydasını oldukça gördüm. Eğer özetlersem:

1) Her gün ama her gün, akşam erken saatlerinde egzersiz
2) Ilık bir duş
3) Hafif bir akşam yemeği, alkol yok
4) Kesinlikle geceleri bilgisayar çalışması yok
5) Kesinlikle odanızda TV seyretmeyeceksiniz
6) Komik bir kitap okumalı veya karikatürleri izlemeli
Ayrıca, şöyle bir düşünün bakalım: sizi derinden üzen, canınızı sıkan bir şey var mı? Bu konuda çok ama çok samimi olun kendinizle. Başkalarına olan ciddi sorumluluklarınız var mı? Varsa onları yerine getirebiliyor musunuz?

Umarım bu konuda bir yardımım olmuştur.

İyi uykular dileğiyle!

Mustafa

CEVAP: Mustafa Bey merhaba, size de çok geçmişler olsun. Tavsiyelerinizi dinleyeceğim, sevgiler.

 

Yazarın Tüm Yazıları