GeriSeyahat İnsanları golf oynarken tanırsınız
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İnsanları golf oynarken tanırsınız

İnsanları golf oynarken tanırsınız

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, sık röportaj vermiyor, çok konuşmayı sevmiyor. Ama konu golfün ekonomiye katkısı ve seyahat olunca bizi kırmadı. Koç’la golf sahasında sohbet etmek için sözleştik. Mekânımız Silivri Klassis Hotel. Navigasyon hatası ve trafik sağ olsun... 20 dakika geciktim. Ama o dakikti. Ben yolda ecel terleri dökerken Koç sahaya inmişti bile... Hem oyun hem sohbet beraber başladı...

Golf oynamak için en ideal; havasıyla, manzarasıyla, dokusuyla olması gereken ortamı nasıl tarif edersiniz?
Golf, doğada oynanan bir spor ve her sahanın kendine özgü manzarası ve dokusu var. Doğası, sessiz bir ortam ve saha bakımları önemli.

Golf seyahati için uygun zamanlar hangileri?

İlkbahar ve sonbahar.

Oynamak için Türkiye’de hangi şehirleri tercih ediyorsunuz?

Belek, Kuşadası ve Bodrum dışında çok fazla seçeneğimiz yok. Belek son yıllarda golfe yapılan yatırımlarla müthiş ilerleme kaydetti. Dünyaca ünlü golf oyuncuları tarafından dizayn edilmiş, uluslararası standartlarda 15 golf sahasının Belek’te olduğunu biliyorum. Oradaki sahaların özellikleri birbirinden farklı. Mesafe olaraksa birbirlerine çok yakınlar. Bu yüzden golfçüler arasında çok popüler oldu.

Artık uluslararası turnuvalar da yapılıyor Belek’te sanırım.

Evet, dünyanın en iyi golfçülerinin mücadele ettiği ‘Turkish Airlines Turkish Open Turnuvası’nın da Belek’te düzenlenmesi memnuniyet verici. Diğer yandan, dünya başkentleri arasında neredeyse golf sahasına sahip olmayan tek başkent maalesef Ankara.

Türkiye bu konuda çok zengin değilse yurtdışını konuşalım biraz...

İskoçya, golfün anavatanı olarak anılır. Doğallığı ve dünyaca ünlü muhteşem ‘Links’ dizayn sahalarıyla bilinir. St. Andrews Old Course, İskoçya’nın en popüler sahalarından biri.

İnsanları golf oynarken tanırsınız


TIGER WOODS İLE KEYİFLİ BİR GÜN GEÇİRDİM


Başka nerelere gidilmeli golf için?

İrlanda, Amerika, Güney Afrika ve Uzakdoğu’da muazzam sahalar var.

Oynamak için seyahat edeceklere ne önerirsiniz?

Mümkün olduğunca farklı sahada, fazla round (genellikle 18 delikle oynanan golf) oyun oynamalarını tavsiye edebilirim.

Bavula ne koymalı?
Tercihinizi zor sahalardan yana kullanırsanız mutlaka yeterince golf topu bulundurmalısınız. Yağmur için ekipman, golf sopaları, rahat golf ayakkabıları da yanınızda olmalı. Geri kalan her şey gerekirse kiralanabilir.

Tiger Woods ile golf oynadınız... Rakip miydiniz, aynı takımda mıydınız?

2012’de Antalya’da birlikte oynadık. Rakip değil, aynı takımdaydık. Bende gerçek bir profesyonel izlenimi bıraktı. Keyifli bir gün geçirdik.

Beraber oynamak isteyip de şu ana kadar oynama imkânı bulamadığınız bir isim var mı?

Jack Nicklaus ve Seve Ballesteros.

İnsanları golf oynarken tanırsınız


GOLF, DOĞRU KARARLAR ALMANIZA YARDIMCI OLUR


Nasıl merak sardınız golfe?

1970’li yıllarda babamla Maslak’taki İstanbul Golf Kulübü’ne giderdim. Sonra uzun süre ara verdiysem de Antalya’daki golf hamlesiyle 1995’te tekrar başladım. O gün bugündür de oynuyorum.

Golf hep bahsedildiği gibi zengin sporu mu?

Artık bu klişe algılardan uzaklaşarak, golf turizminin ülkeye kattığı zenginlikle anılmasını sağlamalıyız diye düşünüyorum.

Her sporun ayrı faydası var. Peki golfünki nedir?

Her şeyden önce temiz havada tabiatla iç içesiniz. Yürüyüş yapma imkânı sunuyor. Seyahat ediyorsunuz. Bir de her yaştan insanla oynanabilmesi bence çok önemli. 15 yaşındaki kişiyle de 60 yaşındaki kişiyle de oynama imkânınız var. Oynarken insanları yakından tanıyorsunuz. Dokuz çukur oynadıktan sonra karşınızdaki kişinin karakterine ilişkin fikir sahibi olursunuz.

İş hayatıyla arasında bir bağlantı var mı?

Evet. Ciddi bir bağ var. Bir iş insanı için en önemli öncelik ahlaklı olmak ve etik davranabilmektir. Golfte de insana ve doğaya saygı kuralların temeli. Diğer taraftan, son derece stratejik bir oyun. Sadece fiziksel değil aynı zamanda zihin gücü istiyor. Ne zaman risk almalısın, ne zaman daha yavaş ve tutucu davranmalısın gibi kritik davranış biçimlerini geliştiriyor. Tam bir stratejik düşünce oyunu.

İnsanları golf oynarken tanırsınız

MUSTAFA KOÇ ANLATIYOR: TURİZMİMİZİ KALKINDIRACAK

Türkiye, son yıllarda art arda hizmete giren uluslararası golf tesisleri ve gerçekleştirdiği turnuvalarla birlikte marka değerini hızlı bir şekilde yükselterek, golf turistini çeken bir merkez haline geldi. Daha gidecek çok yolumuz olsa da İspanya ve Portekiz gibi ülkelere alternatifiz.

Her şeyden önce gelir seviyesi yüksek turistler golf oynamak için geliyor. Gelen turist ortalama bir turistin iki katı harcama yapıyor. Golf, o destinasyondaki diğer ürünlerin imajını da destekliyor. ‘Business Class’ uçuluyor, oteller daha kaliteli çalışmaya başlıyor. Doluluk oranları artıyor. Otellerin kalitesi arttıkça odaların fiyatları daha yükseliyor. Özellikle kış aylarında turist sayısının az olmasıyla olumsuz etkilenen oteller fayda görüyor.

Golf, otellerin 12 ay açık kalmasını sağlıyor. Bu, istihdama da pozitif yansıyor. Rakamlar ortada, golf sahalarıyla öne çıkan Antalya’ya ocak ve şubatta turist olarak inen toplam 234 bin kişiden 123 bini Belek bölgesine gelmiş. Bunların 79 bini Belek’i golf için tercih etmiş.

Sahaların yeterliliği konusunda hâlâ sıkıntımız var. Dünyada Filipinler, Endonezya gibi ülkeler zenginlik sıralamasında daha geride olmalarına rağmen golf yatırımlarıyla ciddi fark yaratıyor.

Türkiye’de bir asrı aşkındır golf oynanıyor ama Batı ülkelerine göre bizim daha geç tanıştığımız bir spor olduğu için, yaygınlaşması açısından biraz daha zamana ihtiyacımız var. Her sporda olduğu gibi golfün de eğitim sistemiyle entegre edilmesi lazım. Sporun entegre edilmediği bir eğitim sisteminde evrensel seviyede sporcu yetiştirmek kolay değil.


DÜNYANIN EN GÜZEL GOLF SAHALARI

İnsanları golf oynarken tanırsınız

Her biri tasarım harikası... Sadece kaliteleriyle değil, nefes kesen güzellikleriyle de göz alıyorlar. Profesyonel sporcular da amatörler de oralarda oynayabilmek için hevesle bekliyor. Golf Digest ve www.top100golfcourses.co.uk’den derledik

İnsanları golf oynarken tanırsınız
Augusta National Golf Club
Tiger Woods az önce buradaydı


Masters turnuvasının yuvası Augusta National Golf Club, dünyanın gelmiş geçmiş en iyi golfçülerinden Bobby Jones ve en iyi mimarlarından Alister MacKenzie’nin kafa kafaya vermesiyle tasarlandı. ABD’nin Georgia eyaletindeki Augusta’yı, golfle en uzaktan ilgilenen biri bile ‘Masters’ sayesinde görünce tanıyabiliyor. Tiger Woods’un, Bill Clinton’ın en bilinen fotoğrafları orada çekildi. Yine de çoğu insan sahayı ancak tanıma aşamasında kalıyor zira oraya kabul edilip oynamak çok zor.

İnsanları golf oynarken tanırsınız
Royal County Down
En çok fotoğraflanan saha


Bir golf sahasının kıymeti, akıldan çıkmayan çukur sayısının fazlalığıyla orantılıysa, Kuzey İrlanda’da Mourne Dağları’nın eteklerindeki Royal County Down, ideal yer. Newcastle kasabası yakınlarındaki sahada 18 çukur 1890’dan beri sporculara hizmet veriyor. Dört ve dokuzuncu çukurlar, manzaralarıyla çok ünlü. Özellikle dokuzuncu çukur dünyada en çok fotoğraflananlar arasında.

İnsanları golf oynarken tanırsınız
Pine Valley
Çok güzel bir canavar

“İnsanı aynı anda hem dehşet hem de hazla dolduruyor. Nefesini kesiyor. O bir canavar ama çok güzel...” Golf sahası mimarı Robert Trent Jones, böyle tanımlamış Pine Valley’i. ABD’de Philadelphia’nın New Jersey tarafındaki Pine Valley Golf Club, özelliksiz bir coğrafyada kendini gösteren bir inci olarak kabul görüyor. 1919’dan beri hizmette olan Pine Valley’nin dünyanın en zor golf sahası olduğu da profesyonel sporcular açısından bir ittifak noktası.

İnsanları golf oynarken tanırsınız
Cypress Point
250 ayrıcalıklı sporcu için


Her golfçünün rüyası ama 250 üyeli kulübüne kabul edilmek dolayısıyla orada oynayabilmek çok zor. Söylentiye göre J. F. Kennedy bile zamanında restoranından geri çevrilmiş. ABD’de, California’daki Monterey Yarımadası’nın tam ucunda, Santa Lucia Dağları’nın eteklerindeki Cypress Point’e, Pasifik Okyanusu hem muazzam bir güzellik katıyor hem de oyun için bir handikap yaratıyor. 16’ncı çukur, denize düşen toplarıyla ünlü.

İnsanları golf oynarken tanırsınız
St. Andrews Old Course
Golfün ruhu burada yaşıyor


Dünyanın en eski golf sahalarından biri. Tarihi 12’nci yüzyıla dek uzanıyor. Sporun ilk merkezlerinden St. Andrews Old Course, esas mimarının doğa olduğu ‘links’ sahasıyla göz alıyor. İskoçya’nın başkenti Edinburg’un kuzeyindeki bu saha, golfün ruhani yuvası olarak da kabul ediliyor. Her sporcunun, tarihin ağırlığını iliklerine dek hissetmesi için burada en az bir defa oynaması lazım.

False