İnşaat sektöründen hükümete ilginç öneri

Güncelleme Tarihi:

İnşaat sektöründen hükümete ilginç öneri
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2007 00:00

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası, yurtdışında çalıştırılan Türk işçilerin işveren payının da kalkınmada öncelikli yörelere uygulanan teşvik benzeri, beş yıl süreyle devletçe karşılanmasını istedi.

TÜRKİYE İnşaat Sanayicileri İşverin Sendikası (İNTES), yurtdışındaki şantiyelerin de 82. ilk kabul edilmesini, Doğu-Güneydoğu illeri gibi Kalkınmada Öncelikli İl statüsü benzeri, çalıştırılan Türk işçilerinin işveren payının beş yıl süreyle devletçe karşılanmasını istedi. İNTES’in, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu aracılığıyla hükümete ilettiği öneriler arasında, Maliye’nin vergide yaptığı gibi Sosyal Güvenluk Kurumu’nun da her yıl en çok prim ödeyen ve en fazla istihdam sağlayarak işsizliğe çözüm üreten işverenlerin ödüllendirilmesini istedi. İNTES Genel Sekreteri Necati Ersoy, "Bu yapılırsa dürüst kişi ve firmalar kendilerini aptal hissetmezler, yasal sorumluluklarını yerine getirmede şevk ve motivasyonları artar" dedi. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı üzerine uygulaması altı ay ertelenerek 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi öngörülen yasanın getirdiği sakıncalarının sıralandığı İNTES raporunda, "5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’ndaki bazı hükümler kabuk tutmaya başlamış yaralarımızın kanamasına yol açtı" denildi. Raporda özetle şu görüşlere yer verildi:

SOLUK KESEN MADDE Yasaya göre, sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce çalıştırılmak üzere bu ülkelere götürülen Türk işçilerinin ’geçici görevle yurt dışına gönderilmiş’ sayılması, yurtdışında Türk işçi çalıştıran sektörün soluğunu kesiyor. 2007’de 15 milyar dolar yurtdışı iş hacmi hedefi koyan ve bu hedefe ulaşmak için hızla koşan inşaat sektörü teşvik edilmek zorunda.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!