İnönü Stadı ve Tartan Pist

Güncelleme Tarihi:

İnönü Stadı ve Tartan Pist
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 1997 00:00

Cüneyt E. KORYÜREK
Haberin Devamı

İnönü Stadı'nın yarım asırlık toprak pistinin tartanla döşenmesi konusunda bu köşede dile getirdiğim öneriyi beğenen Yücel Seçkiner hemen harekete geçti ve Kent firması da bu işin yapımını yüklendi. Burhan Felek Stadı'ndaki faciayı önlemek için de tüm yapımın sponsor firma tarafından üstlenmesi kararlaştırıldı. Ama bugüne kadar bu konuda bir hareket olmadı. Yoksa olanlardan ben mi habersizim?

İnönü kaliteli bir tartan piste kavuşunca, yapılması gereken ilk iş, İstanbul'da da bir Grand Prix II yarışmasının ön çalışması olmalıdır. Sadece altı kulvarlı olmasına rağmen İnönü'de dünyanın en büyük atletlerinin yarışmaları gerçekleştirilebilir. Üstünde en çok dünya rekorlarının kırıldığı pislerden biri olan Oslo'daki Bisslet Pisti da altı kulvarlıdır. Pek çok dünya rekorlarının kırıldığı İtalya'nın ufak Rieti kentindeki stad sadece 10 bin kişi alır ama orada da pek çok dünya şampiyonları ve rekortmenler rekor için piste çıkarlar.

Grand Prix yarışmalarının tanınmışlarından biri olan Zürih yarışmalarının bütçesi 5 milyon dolardır. Ama bu sizi sakın korkutmasın. Zira bu yarışmanın gideri ve geliri denktir. Yani Zürihli, dünyanın en büyük şampiyonlarını kendi sahasında seyreder, onların cebine milyonlarca dolar koyar ve sonunda da denk bir bütçe ile defterlerini kapar.

Her zaman söylüyorum: Tüm Türkiye'deki tartan pist sayısı, Güney Kıbrıs'daki pistlerin yanında cüce kalır. Bu nedenle de Güney Kıbrıs rekorları bizimkilerden çok daha iyidir ve onların atletleri her yıl dünya şampiyon ve rekortmenleri ile yarışma şansına sahiptirler.

Kendisi de zamanında başarılı bir atlet olan Yücel Seçkiner'in tartanla döşenecek olan İnönü pistinin, idman için atletlere açık olmasını da sağlayacağından eminim. Eğer çimenleri korumak için atmaların yapılması istenmiyorsa, o zaman atıcılar başka bir sahada çalışırlar. Ama tüm koşucuların idmanlarını İnönü'de yapmalarının sağlanması gerekir.

Sanırım İnönü'deki ilk Grand Prix II yarışması 1999'da organize edilir. Hemen gelecek yıl için kolları sıvamak, bence biraz erken olur. Zira, tüm diğer altyapı çalışmaları ve İnönü yanına yapılması gereken tartanlı bir ısınma pistinin de derhal ele alınması gerekir.

İsterim ki, bu kadar yıllık dostum Yücel, yıllar sonra Türk sporu için yaptığı pek çok yeniliklerle hatırlansın. Ama, Yücel'in en iyi hatırlanacağı olay, hepimiz bu dünyadan göçtükten sonra, başarı ile devam edecek ve belki de Grand Prix II yerine Grand Prix I adı ile anılacak İstanbul Atletizm Yarışmaları ile olacaktır.

Hadi Hıncal, Necat ve Yücel, hep beraber kolları sıvayalım.

Tüm Eleştiri ve önerileriniz için Fax: 0 212 241 36 47

e-mail: koryurek@superonline.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!