GeriSeyahat İnka Krallığı’nın izinden Cusco’ya kadar gittim
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İnka Krallığı’nın izinden Cusco’ya kadar gittim

İnka Krallığı’nın izinden Cusco’ya kadar gittim

Erdem Yıldız, Eskişehir’de üniversite öğrencisi. Okuldan artakalan zamanlarında gezginlerin buluştuğu bir kafede servis elemanı olarak çalışıyor. Kısıtlı bütçesine rağmen dünyanın uzak köşelerine gitmeyi başarıyor. Çok küçük bütçelerle farklı coğrafyaları, kültürleri keşfediyor. Yıldız, iki ay önce Peru’da antik kalıntıları ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Cusco’daydı. “İnkalara göre bu şehir dünyanın göbeğiydi. Bugün ise Machu Pichu sayesinde uluslararası bir turizm merkezi” diyor.

Eskişehir’de yaşayan Erdem Yıldız (27), Anadolu Üniversitesi Matematik Bölümü son sınıf öğrencisi. Aynı zamanda Eskişehir’deki “Varuna Gezgin Cafe Del Mundo”da 3 yıldır servis elemanı. “Çalışıp biriktirdiklerimle dünyayı kendimce keşfetmeye çalışıyorum. Bu nedenle en tutkulu hobim seyahat etmek, farklı kültürleri tanımak. Yolda olmak, yola düşmek beni olumlu olarak değiştiriyor. Senede bir kez bazen 6 ayda bir seyahat etme fırsatı buluyorum” diyor. Bugüne kadar gördüğü ülkelerin sayısı 20’yi aşıyor. Avrupa’nın yanı sıra Tayland’dan Çin’e, Sri Lanka’dan Suriye’ye, Arjantin’den Şili’ye farklı coğrafyaları gezmiş.
Güney Yarımküre’deki Orta Peru’nun And Dağları platosunda yer alan, aynı isimli eyaletin başkenti Cusco’ya bu yıl şubatta gitti.  Yanında gezmeye meraklı 15 arkadaşı vardı. “Cusco, İnka Krallığı’nın efsanevi kurucusu Manco Capac’ın, âlimlerine dünyanın göbeğinin bulunması emrini vermesiyle inşa edilmiş. O günden sonra da imparatorluğun merkezi olmuş. Kayıp şehir Machu Picchu’nun ortaya çıkması ile Cusco için yeni bir tarih sayfası açılmış. O günden beri sadece Peru’nun değil dünyanın en gözde turizm merkezlerinden biri olmuş” diyor.

Gezilecek yerleri anlatırken şunları söylüyor: “Şehir merkezindeki Plaza De Armas’ın etrafı bar, restoran, hediyelik eşya satan dükkânlarla dolu. Bu meydana çıkan en büyük cadde Av el Sol üzerinde ise bankalar, acentelar, turizm danışma gibi yerler bulunuyor. Meydanın çevresi tarihi binaları ve dar sokaklarıyla gezginlere büyülü bir atmosfer sunuyor. Plaza de Armas’ın çevresinde yine kafe ve barlarla dolu Gringo Alley adlı cadde, daha küçük olan meydanlar Plaza San Blas, San Pedro, San Fransisco var. Müze ve kiliseleri gezmek isterseniz daha hesaplı olması için toplu biletler düşünülmüş. İki müze, kilise ya da fazlasını gezmeniz, tekini gezmenizden daha hesaplı oluyor. Fiyatları yapıya göre değişiyor. Bunlar arasında görülmesi gerekenler şunlar: Katedral, Jesus Maria, El Truinfo, Iglesia de San Blas, San Pedro kiliseleri, Museo de Arte Precolombino, Museo Inka, Museo de Arte Religioso.”

Yıldız, gece hayatının genellikle Plaza de Armas civarındaki barlarda hareketlendiğini söylüyor. Burada birçok otel ve hostel de yer alıyor ve turistler yoğun olarak bulunuyor: “Bölgeyi Machu Picchu’ya gidecek turistlerin de ana kampı gibi düşünebileceğimizden bu hareketliliğin normal olduğunu söyleyebilirim” diyor.

RAYLARI TAKİP EDEREK 9 SAAT YÜRÜDÜK

Ülke lezzetlerini kaldırım mutfaklarında keşfetmiş Yıldız.  “Kullandıkları soslar oldukça lezzetliydi. Fiyatları çok uygundu. Peru para birimiyle 2.5 Sol, yani 1.7 TL’ye doyuyorsunuz” diyor. Yıldız, Plaza de Armas civarındaki hostellerden biri olan Wild Rover’da konakladı. Kahvaltı dahil günlük 10 dolar ödedi.
Bu gezisi sırasında başından geçen en ilginç olayı anlatırken şunları söylüyor: “Cusco’dan Machu Picchu’ya 16 kişi yola çıktık. Gruptaki dört kişi 60 yaşın üzerindeydi. Buna rağmen bu yorucu yolculuğu tamamladık. 6 saatlik otobüs, 2 saatlik taksi yolculuğu sonrasında Machu Picchu’nun eteklerinde yer alan kasaba Aguas Calientes’e varmak için tren raylarını takip ederek 9 saat yürümemiz gerekti. Böylece 60 dolarlık yolu 10.5 dolara (28 Sol) mal edebildik. Yaşadığımız zorluk ve beraberindeki eğlence bu durumu unutulmaz kıldı diyebilirim.”
Peki bu mevsim Cusco’yu ziyaret etmek için uygun bir zaman mı?
Yıldız “Ekim ve nisan arasında Cusco’yu rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz” diyor.

UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MİRASI LİSTESİ’NDE

Cusco, İnka uygarlığının önemli merkezlerinden biriydi, şehrin çevresinde hâlâ o dönemden kalma çok sayıda eser bulunuyor. Bu özelliği sayesinde 1983 yılından beri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor. İnkalar korunmak ve güneşe yakın olmak için şehirlerini yüksek yerlere inşa etmişler. Cusco da buna uygun şekilde yaklaşık 3 bin metrelik rakımda. Şehrin yakınındaki en görkemli kalıntılar Sacsayhuaman’da. İnkaların gücünü ve mimarideki başarısını yansıtan bu görkemli kale günümüzde turistler için önemli bir ziyaret noktası. Ayrıca çeşitli festivallere ev sahipliği yapıyor.

False