İMPLANT TEDAVİSİNDE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

Bir ya da birden daha fazla diş eksikliğinde veya ağızda hiç diş olmaması durumunda implant (diş ekme) tedavisi rahatlıkla uygulanan bir tedavidir.

Haberin Devamı

Bu uygulama artık dünya çapında olgunluk dönemini yaşamaktadır. Fakat bazı hastalıklarda implant uygulaması yapılamamakta veya önlemler alınarak uygulama gerçekleştirilmektedir. Bu rahatsızlıkları şöyle sıralayabiliriz:
“Kontrol altına alınamayan diabet (şeker rahatsızlığı)
Çok fazla alkol ve sigara kullanımı
Hamilelik
Doğuştan bazı rahatsızlıklar (kan rahatsızlıkları hemofili vb.)”
Ağız bakımı kötü olan hastalarda implant tedavisi sakıncalıdır.
Radyoterapi yani şua tedavisi (5 bin grad üstü) almış kişilerde iki yıl beklenilmelidir.

Çene kemiğim zayıfsa implant yapılabilir mi?

Çene kemiğini kalınlaştırmak için kullanılan ileri cerrahi metotlar ve değişik materyaller (sentetik kemik tozları vb.) vardır. Ağzın başka bir bölgesinden alınan kemik ile yapay kemik zerrecikleri karıştırılarak zayıf olan kemik bölgesine eklenebilir. Bu yapay kemik zerrecikleri 3-6 ay içinde gerçek yapıda kemiğe dönüşür. Ayrıca ağzın başka bir bölgesinden alınacak kemik parçası implant yapılacak çene bölgesine direk vidalanabilir. Bu yöntemlerle zayıf kemik bölgesi güçlendirilebilir.

Haberin Devamı

Değişik implant çeşitleri var mı?

Değişik marka ve farklı dizaynda implantlar mevcuttur. Tabi ki klinik takipleri uzun süreli olan implant markaları tercih edilmelidir. Hastanın ağzına hangi tip ve yapıda implantın(yapay diş kökü) kullanılacağına hekim karar verir.

Başarı oranı nedir?

Amerika da 10 bin hasta üzerinde yapılan araştırmalar da diş implantları yaklaşık 7 yıllık periyotta yüzde 93 oranın da başarı göstermiştir. Ağız da sorunsuz olarak 20 yıl kalan implantlar klinik olarak tespit edilmiştir.

İmplanta karşı vücutta alerji gelişir mi?

Organ nakillerinde olduğu gibi vücudun bunlara karşı antigen üretip reddetmesi mümkün değildir. İmplantlar organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan titanyum materyalinden yapılmıştır. .

Yaş sınırı var mı?

Genel sağlık durumu iyi olduğu sürece üst yaş limiti yoktur. Lakin kemik gelişimi tamamlanmamış genç hastalara(18 yaş altı genellikle taban alınır) implant yapılması tercih edilmeyebilir. 18 yaş üstünde koşulları uygun her kişiye implant uygulanabilir. İmplant 80 yaşında elmayı ısırmanın mutluluğunu yaşatır.

Haberin Devamı

İmplant uygulama evreleri nasıl?

Hasta implant hakkında bilgilendirilir. Doktor hastanın tüm sorularını yanıtlar. Açıklayıcı broşürlerin hasta tarafından okunması sağlanır.
Hastanın ağız yapısı değerlendirilir. Hekim hastanın çene filmleri, bilgisayarlı tomografi ve modelleri üzerinde implant planlamasını yapar.
İmplantın ağza yerleştirilme operasyonundan sonra hastaya uygun geçici protezler yapılabilir.
İmplant yerleştirildikten yaklaşık üç ay sonra kalıcı protezler hastaya takılır. Bazı durumlarda iyileşme sureci 6 ayı bulabilir. Hasta periyodik kontrollere çağrılır. Sağlıklı günler dileğiyle….

Yazarın Tüm Yazıları