İmece usülü girişimciler

Geçen hafta Facebook halka arz edildi; Mark Zuckerberg dünyanın en zenginlerinden biri oldu. Eğer siz de, “Bu fikir benim de aklıma gelmişti ama destekçim yoktu!” diye dert yananlardansanız kalabalıklardan para toplama anlamına gelen crowd-funding’le tanışın

Haberin Devamı

İmece usülü girişimciler modelinin fikir babası Perry Chen. Müziğe meraklı Chen bir konser organize etmeye çalışırken canına tak etti: “Bütçe toplamak bu kadar zor olmamalı!” diyerek internet üzerinden destek aramaya başladı ve ortaya, ‘kalabalıklardan para toplama’ olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz crowd-sourcing modeli çıktı. Chen, yanına Charles Adler ve Yancey Syrickler’i de alarak 2009’da İngilizce ‘marşa bastıran’ anlamına gelen ‘Kicstarter’ adlı siteyi kurdu.

HAYIR İŞİ YASAK

Sitenin amacı genç sanatçı, müzisyen, mucit ve girişimcilerin projelerini gerçekleştirmelerini sağlamak. Sistem şöyle çalışıyor: Yapmak istediğinizi kısa bir videoyla anlatıp kickstarter.com’a gönderiyorsunuz. Proje içerikleriyle ilgili bir sınır yok. İcat ettiğiniz bir cihazın üretimi için de, açmak istediğiniz bir sergi için de para toplayabiliyorsunuz. Gereken para miktarını ve zaman hedefinizi belirliyorsunuz. Destekçilerinize cazip ödüller teklif ediyorsunuz. Örneğin fotoğraf sergisi açmak istiyorsanız; 10 liralık destek karşılığında sergiye indirimli giriş, 20 liralık destek karşılığında imzalı fotoğraf sahibi olabilme imkanı tanıyorsunuz. Projelerin içeriğiyle ilgili tek şart; sosyal projeler yararına veya bağış amaçlı olmaması. Elde edilen geliri kendi yararınıza kullanmalısınız!

Haberin Devamı

YATIRIMCIYA ZIRNIK YOK

Belirlenen zaman içinde hedeflediğiniz desteğe ulaşırsanız Kickstarter, elde edilen paradan yüzde 5 komisyon aldıktan sonra kalanı size veriyor; ödüller de destekçilere dağıtılıyor. İstenilen miktara ulaşılamazsa hiçbir kesinti olmadan paralar destekçilere iade ediliyor.
Kickstarter sayesinde küçük girişimciler iyi fikirlerini, büyük yatırımcılara hisse vermek zorunda kalmadan gerçekleştirebiliyor. Kickstarter destekli filmler festivallere katılıyor, restoranlar açılıyor, sanat eserleri ünlü bienallerde sergileniyor. Bugüne kadar finansman arayan 50 bin projenin neredeyse yarısı başarılı oldu. Toplamda 200 milyon dolardan fazla para toplandı.

İKİ SAATTE FONLANDILAR

Kickstarter’ın en büyük kazananlarından biri mühendis Eric Migicovksy. Migicovksy, akıllı telefonundaki bilgi ve uygulamaları kol saatinde görebileceği Pebble adlı bir ürün yarattı. Finansman isteyeceği yatırımcılardan randevu alamayınca projesini Kickstarter’a koydu. Amacı, bir Pebble karşılığında herkesten 99 dolar alarak 100 bin dolara ulaşmaktı. Ürün öyle ilgi gördü ki hedeflenen miktar iki saat içinde toplandı. Haftaya cuma bitecek teklif için şu an 63 bin 979 kişinin desteğiyle 10 milyon dolara yakın gelir toplandı. Üstelik iş büyüdü, imkânlar arttı; 10 bin dolar destek karşılığında Pebble’ın distribütörü bile olabiliyorsunuz!

Haberin Devamı

ARTIK BİZDE DE VAR

Kickstarter’a katılım ücretsiz. Teklifleri destekleyebiliyorsunuz ama şu an yalnızca ABD vatandaşları proje için teklif verebiliyor. Bu arada crowd-funding modelininin Türkiye’deki ilk örneği de yedi ay önce Cem ve Elif Ünaldı tarafından kuruldu: Projemefon. Çalışma şekli Kickstarter’la aynı. Tek fark, parayı toplamak için hedeflenen zamanı site kendi belirliyor; o da 60 gün. Aldıkları komisyon da Kickstarter’ın iki katı; yüzde 10. Sitede 50’den fazla proje var. Bugüne kadar sekiz tanesi başarıya ulaşmış. Aralarında en çok destek alanı Ekümenopolis. Geçen ay sinemalarda gösterime giren filmi, destekçilerin sağladığı 20 bin lira sayesinde izleyebildik. Müzik grubu Soaked da Projemefon sayesinde kliplenmiş; vaat edilen gitar dersi, birlikte yemek, konserlere destekçilerin istediği tişörtle çıkmak gibi tekliflerle ihtiyaçları olan 6 bin lira toplanmış.

FETİŞ

Haberin Devamı

Ayakkabı bağcıklarıyla
uğraşma derdine son!
‘Mariquel and Gaston’ tasarımı
Hickies sabit ayakkabı bağları
Fiyatı: 30 dolar
www.kickstarter.com

Yazarın Tüm Yazıları