İlle de Bir İş Olsun semineri yapıldı

Güncelleme Tarihi:

İlle de Bir İş Olsun semineri yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2017 18:04

İlle de Bir İş Olsun semineri yapıldı

Haberin Devamı

İZMİR Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (İZROMDER) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Başkanlığı'nın desteğiyle yürüttüğü, “İlle De Bir İş Olsun Projesi’’ kapsamındaki seminerlerin 2'ncisi Çankaya Kordon Otel'de düzenledi.  Kalkınma Atölyesi Kooparatifi Başkanı Ertan Karabayık ve ünlü tarihçi Prof. Dr. Kemal Arı'nın konuşmacı olarak yer aldığı seminerde “Romanlar ve Mevsimlik Tarım İşçileri" ile “Mübadelenin Görünmeyen Yüzü" anlatıldı.

Seminerin açılışında konuşan İZROMDER Başkanı Abdullah Cıstır, dernek çatısı altında hazırladıkları İlle de Bir İş Olsun Projesi ile kamusal bir çalışmaya soyunduklarını ve bu bağlamda üstlerine büyük görev düştüğünü söyledi. Türkiye'de iş hayatına girme yolunda diplomalı veya belgeli kalifiyeli çalışanların öncelik kazandığı bir dönemin içinden geçildiğini belirten Cıstır, bu sürecin Romanları olumsuz etkilediğinin altını çizen  ve Romanların eğitimsizlikten kaynaklı özgüven eksikliği yaşadığını, bunun sonucunda ise istihdama erişimlerinin git gide zorlaştığını dile getiren Cıstır, “Romanların işe en çok ihtiyacı olan bir döneme girdik ve mahallelerde araştırmalar yaptık. Talebimiz Romanların iş dünyasında kendilerine yer bulmaları ve istihdam edilmeleriydi. Bu bağlamda kentin değişen dinamikleriyle uyumlu iş makinesi operatörlüğü fikrini geliştirdik. Bu il dinamikleri açısından da beklenmeyen ve ezber bozan bir talepti. Biz yaşadığımız kentin ve ülkenin yapısal değişikliğne uygun, artan kentsel dönüşüm projelerine uygun bir meslek seçiminde bulunduk" diye konuştu.

Cıstır 12 ay boyunca uygulanacak İlle de Bir İş Olsun Projesi kapsamında İzmir’de ikamet eden 100 Roman vatandaşın Makine Mühendisleri Odası ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel eğitim kurumları işbirliği ile iş makinesi operatörü olarak yetiştirileceğini belirterek, şunları söyledi:

"Dezavantajlı grupların başında yer alan Romanlar'ın sosyal hayata entegre olması yolunda geçerli bir meslek sahibi olmaları şart. Hükümet tarafından hayata geçirilen Roman Açılımı'nda SİROMA çok önemli bir ayak. Gerçek anlamda açılım ise mali destek projeleriyle başladı. SİROMA'nın kamudaki çarpanlarını da görmeye başladık. Bu anlamda ürettiğimiz projenin çok büyük önemi var. Projemiz hem görünürlük, hem de işleyiş açısından büyük dikkat çekiyor ve olumlu geri bildirimler alıyor. Her ne kadar anayasada eşit görünsek de uygulamada büyük dezavantaja sahip bir topluluğuz. Amacımız tüm Roman vatandaşların eşit yurttaşlık bilinciyle ülkemizdeki istihdama katılması ve demokratik platformda yer alması. Biz burada dezavantajlı bir Roman derneğine bütçe verildiği takdirde neler başarabileceğini göstermekten gurur duyuyoruz."

Mustafa OĞUZ / İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!