GeriSeyahat İlklerle dolu bir festival
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İlklerle dolu bir festival

İlklerle dolu bir festival

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından bu yıl 14. kez Garanti Bankası sponsorluğunda düzenlenen 18. İstanbul Caz Festivali, 1–19 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

18. İstanbul Caz Festivali, 40’ın üzerinde konser, 300’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyla yine İstanbul’un kalbini cazla dolduracak. İstanbul Caz Festivali konserleri bu yıl Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi, Arkeoloji Müzesi, Aya İrini Müzesi, İstanbul Modern, İstinyePark, Salon ve The Marmara Esma Sultan gibi klasikleşmiş mekânların yanı sıra ilk defa bir konser mekânı olarak kullanılacak olan Tersane Sahnesi ve santralistanbul Kıyı Amfi’de gerçekleşecek. Tünel Şenliği’ndeki mekânlar da dâhil olmak üzere toplam 25 farklı etkinlik mekânı ile festival şehrin farklı noktalarına yayılacak.

İŞTE FESTİVAL PROGRAMI

 

“USTALARLA BULUŞMALAR” MISIRLI AHMET, ZAKIR HUSSAIN, NILADRI KUMAR

1 Temmuz Cuma, 20:30, Aya İrini Müzesi

Balkon 90 TL /Oturmalı 60, 50, 40 TL / Öğrenci 30 TL

İlklerle dolu bir festival

Farklı kültürlerden müziğine kattığı zenginlikler, ritim anlayışı ve soloları ile tüm dünyada beğeni toplayan Mısırlı Ahmet, Fransa’da şimdi kullandığı tekniği keşfetmesine kaynaklık eden çalışmalara imza attı ve sonrasında Mısır’da dönemin en önemli sanatçıları ile çalıştı. İstanbul’a döndüğünde, ürettiği özgün tekniği, kendine has ritim anlayışı ve sololarıyla kısa zamanda ünlendi ve birçok sanatçıya albümlerinde eşlik etti. Sina Çölü’nde “Deholla” (darbukanın büyük boyutlusu) üzerine yaptığı çalışmalarıyla da dünya çapında tanınan Mısırlı Ahmet’e bu konserde eşlik edecek isimlerden biri ülkemizde de çok sevilen, klasik Hint müziği ve caz dünyasının önemli isimlerinden, tabla üstadı ve perküsyoncu Zakir Hussain. Tabla virtüözlüğünün yanında bir eğitmen, prodüktör ve film müziği bestecisi olan Hussain, dünya müziği akımının en önemli mimarlarından biri olarak kabul ediliyor. Mısırlı Ahmet ve Hussain’e Aya İrini’de klasik Hint müziğinin en genç ustalarından biri olan, zitar (sitarın bir türevi) ustası Niladri Kumar eşlik edecek.

 

MATT BIANCO

1 Temmuz Cuma, 22:00, İstinye Park

Ayakta 30 TL / Öğrenci 20 TL

İlklerle dolu bir festival

"Get Out of Your Lazy Bed" ve "Half a Minute" gibi hit şarkılarıyla tanınan ve bossa nova’yı pop ve cazla birleştirerek türünün öncü gruplarından biri haline gelen Matt Bianco, 1983 yılındaki kuruluşundan bu yana Working Week, Sade, Everything but the Girl ve The Style Council gibi topluluklarla aynı sahneyi paylaştı. Adını Matt adlı hayali bir casustan alan topluluğun son albümü HiFi Bossanova, 2009 yılında çıktı. Konserlerde, vokaldeki Mark Reilly’ye, keyboard’da Mark Fisher, davulda Tony Mason, basta Nick Cohen, gitarda Tony Remy, saksafon ve flütte Andrew Ross, trompette Simon Finch, geri vokalde Hazel Sim ve Weston Foster eşlik ediyor.

 

TÜNEL ŞENLİĞİ

2 Temmuz Cumartesi, 18:00, Tünel

Tünel Şenliği: 35 TL / Sınırsız Şenlik 50 TL

İlklerle dolu bir festival

Geçtiğimiz yıl başlayan ve büyük beğeni toplayan Tünel Şenliği, müzikseverlere bir kez daha festival içinde festival sunuyor. Farklı konser mekânlarında ve açık hava sahnelerinde gerçekleştirilecek çok sayıda konser, etkinlik ve atölye çalışmasıyla Tünel Şenliği, 2 Temmuz Cumartesi günü Tünel ve çevresinde bir caz maratonu yaşatacak. Gece boyunca izleyeceğimiz sanatçılar arasında Neil Cowley Trio, The Souljazz Orchestra, Mdungu, East Park Reggae Collective, Okay Temiz, Elif Çağlar, Jehan Babur ve Emir Ersoy gibi isimler bulunuyor.

 

MICHEL CAMILO “Mano a Mano” WITH CHARLES FLORES & GIOVANNI HIDALGO

4 Temmuz Pazartesi, 21:00, İstanbul Archaeological Museum

Oturmalı 90, 70 TL / Numarasız 40 TL / Öğrenci (Numarasız) 30 TL

İlklerle dolu bir festival

Dominik asıllı ünlü caz piyanisti, besteci ve eğitmen Michel Camilo son albümü Mano a Mano’nun ardından İstanbul’da! Latin ve Karayip etkili caz tınılarını, güncel bir swing anlayışı ve kusursuz bir piyano tekniği ile birleştiren Camilo’ya Charles Flores ve Giovanni Hidalgo eşlik edecek. Aldığı sayısız ödülün arasında bir Grammy, bir Emmy ve iki Latin Grammy bulunan Camilo, bugüne kadar Dizzy Gillespie, Paquito D’Rivera, George Benson, Tito Puente, Herbie Hancock gibi dünyaca tanınmış müzisyenlerle işbirliği yaptı; önemli senfoni orkestralarına konuk müzisyen olarak eşlik etti. Arkeoloji Müzeleri bahçesi, bu temmuz akşamında Camilo’nun dinamik müziğiyle canlanacak.

 

JAMIE CULLUM

6 Temmuz Çarşamba, 21:00, santralistanbul Kıyı Amfi

Oturmalı Saha İçi 60 TL, Tribün Orta 50 TL Tribün Kanat 35 TL Ayakta 35 TL / Öğrenci (Ayakta) 25 TL

İlklerle dolu bir festival

Caz standartlarını, melodik pop ve rock’la buluşturan Jamie Cullum İngiltere’nin en başarılı caz müzisyenlerinden biri olarak kabul ediliyor. Sekiz yaşından beri müzik yapan sanatçının, 22 yaşındayken bağımsız bir plak şirketinden çıkardığı Pointless Nostalgic adlı albümügörülmemiş bir başarı yakaladı. O dönemden bu yana bir Grammy, iki Golden Globe kazanan, birçok kez BRIT Ödülleri’ne aday gösterilen şarkıcı ve söz yazarı Cullum’un Pointless Nostalgic, Twentysomething, Catching Tales ve The Pursuit adlı albümlerinin dünya çapındaki satışı 5 milyonu aştı. Herbie Hancock’tan Christina Aguilera’ya birçok büyük isimle birlikte çalışan sanatçı, Bridget Jones’ Diary ve Clint Eastwood filmleri için bestelediği parçalarla da tanınıyor. Daha önce 12. İstanbul Caz Festivali’nin de konuğu olan ve büyük ilgi gören Cullum, özgün vokal tarzı, modern piyano tınıları ve sıcak caz anlayışıyla müzikseverlere keyifle izlenecek bir konser sunacak.

 

“TRIBUTE TO MILES”  HERBIE HANCOCK / WAYNE SHORTER / MARCUS MILLER,  MÜZİK DİREKTÖRÜ: MARCUS MILLER

7 Temmuz Perşembe, 21:00, Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu

150 TL (sahne önü) 90, 75, 60, 50 TL / Öğrenci 40 TL

İlklerle dolu bir festival

Üç efsane, Marcus Miller, Wayne Shorter ve Herbie Hancock, Amerikalı müzik dâhisi Miles Davis’in ölümünden yirmi yıl sonra müziğine saygı duruşu niteliğindeki bir konserde bir araya geliyorlar. Miles Davis’in cazın yapıtaşlarından olan şarkılarını, piyanoda Harbie Hancock, saksofonda Wayne Shorter, bas ve bas klarnette Marcus Miller, trompette Sean Jones ve davulda Sean Rickman’dan oluşan görkemli bir kadro seslendirecek. Piyanist Herbie Hancock 1963 yılında Miles Davis beşlisine katılmış, onu kısa bir süre sonra tenor saksofoncu Wayne Shorter izlemişti. Davis’le yolu genç yaşta kesişmiş olan bir başka isim olan Marcus Miller’ın liderliğinde İstanbul’da prömiyeri yapılacak bu özel proje için bir araya gelen Hancock ve Shorter, günümüzde halen caz standartlarını belirlemeye devam eden Davis’in müziğindeki gizemi bebop’tan deneysel caza uzanan bir yolculukta birlikte keşfe çıkacaklar.

 

 “A STRANGE PLACE FOR JAZZ” Dan Berglund’s Tonbruket, İlhan Erşahin’s Love Trio feat. Arto Tunçboyacıyan, Randy Brecker/Bill Evans Soulbop featuring Medeski Martin & Wood

9 Temmuz Cumartesi, 19:00, Tersane Sahnesi

Oturmalı 50 TL /Ayakta 35 TL /Öğrenci (Ayakta) 25 TL

İlklerle dolu bir festival

İstanbul Caz Festivali, bu yıl da farklı bir mekân ve yeni bir etkinlik ile seyircilerinin karşısına çıkacak. “A Strange Place For Jazz” (Caz İçin Farklı Bir Yer), tarihi, mekânsal özellikleri ve etkileyici atmosferiyle öne çıkan Tersane Sahnesi’nde gerçekleşecek. Adını, yakın zamanda kaybettiğimiz ünlü caz müzisyeni Esbjörn Svensson’un topluluğu e.s.t.’ e ait bir albümden (Strange Place For Snow) alan bu etkinlik, yenilikçi ve yaratıcı projeleri ile caz müziğine yeni ufuklar kazandıran müzisyenlere adanmış bir bölüm olarak festival programında ilk kez yer alacak.

Gecenin ilk performansı, alternatif ve akustik rock etkileri taşıyan, ilk dinleyişte kulakları cezbeden melodileriyle etkileyici bir müzik üreten Tonbruket’ten. e.s.t.’in basçısı Dan Berglund’un, Esbjörn Svenson’un 2008 yılındaki zamansız ölümünün ardından kurduğu toplulukta müzisyene, İsveç’in en iyi gitaristlerinden Johan Lindström, piyanist Martin Hederos ve davul ustası Andreas Werliin eşlik ediyor. Tonbruket’in ardından, İlhan Erşahin, Jesse Murphy ve Kenny Wollesen’den oluşan ve ülkemizde geniş bir hayran kitlesi edinen İlhan Erşahin’in “Love Trio”su, usta müzisyen Arto Tunçboyacıyan’ı konuk edecek. Gecenin muhteşem kapanışını ise bünyesinde Bill Evans (tenor ve soprano saksofon) ve Randy Brecker (trompet ve vokaller) gibi iki yıldızı barındıran Soulbop topluluğu ile bugüne dek 12'yi aşkın albüme imza atan ünlü fusion grubu Medeski, Martin & Wood yapacak.

 

RICHARD BONA VE RAUL MIDÓN “THE DUWALA MALAMBO PROJECT”

11 Temmuz Pazartesi, 21:00, İstanbul Archaeological Museum

Oturmalı 80, 60 TL /Numarasız 40 TL / Öğrenci (Numarasız) 30 TL

İlklerle dolu bir festival

Kuşağının en iyi bas virtüözlerinden biri olan besteci Richard Bona, son yılların en ilgi çeken müzisyenlerinden, 15. İstanbul Caz Festivali’nde verdiği konserle büyük beğeni toplayan Raul Midón’la bir araya geliyor. Akıcı bas tekniğinin yanı sıra, yaptığı besteler ve incelikli vokaliyle kendi tarzını yaratan Richard Bona, 1999’da çıkardığı Scenes From My Life adlı albümle başlayan solo kariyerinde jazz, fusion, afro gibi farklı müzik türlerini harmanlayarak yalnızca caz dinleyicisine değil, daha geniş bir kitleye hitap etti. Amerikalı vokalist, gitarist ve şarkı yazarı Raul Midón, 2002 yılında başladığı solo kariyerinde, Grammy ödüllü prodüktör Arif Mardin destekli albümü State of Mind ile hızlı bir yükseliş yakaladı. Midón, flamenko ve cazdan beslenen, bas, armoni ve melodiyi harmanlayan enerjik akustik gitar tekniğinin yanı sıra, ipeksi vokali ve bebop trompet sololarıyla tek kişilik bir orkestra gibi. Afrika’dan Arjantin’e uzanan “The Duwala Malambo Project” ile bir araya gelen Bona ve Midón, gitar ve vokal doğaçlamalarıyla sahnede kusursuz bir uyum yakalıyor. The Duwala Malambo Project’te dünya müziği, caz, folk, soul ve blues’u bir araya getiren ikiliye davul ve perküsyonda Lionel Cordew, tuşlu çalgılarda ise Etienne Stadwijk eşlik ediyor.

 

“SING THE TRUTH!” ANGELIQUE KIDJO, DIANNE REEVES, LIZZ WRIGHT

12 Temmuz Salı, 21:00, Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu

120 TL (sahne önü) 70, 60, 50, 40 TL / Öğrenci 30 TL


İlklerle dolu bir festival

Caz, folk, R&B, gospel ve blues dünyasından usta kadın şarkıcıların güçlü şarkılarına yeniden hayat veren görkemli bir proje. Projenin yıldızları Angelique Kidjo, Dianne Reeves ve Lizz Wright parlak performanslarıyla kısa süre önce yaşama veda eden Miriam Makeba, Abbey Lincoln ve Odetta’nın yanı sıra Lauryn Hill, Tracy Chapman ve Aretha Franklin şarkılarıyla Afro-Amerikan kadın şarkıcı geleneğini sahneye taşıyacaklar. 2004 yılında Nina Simone şarkılarının seslendirildiği bir etkinlikle tohumları atılan “Sing the Truth(!)”, 2008 ve 2009 yıllarında büyük yıldızların yer aldığı bir turneye dönüştü. Yine 2008 yılında Dee Dee Bridgewater, Stacey Kent ve Raul Midón’un katılımıyla İstanbul Caz Festivali’nde de yer alan proje, farklı müzikal gelenekleri yaşatmak amacıyla yoluna devam ediyor.

 

RANDY CRAWFORD & JOE SAMPLE / NATALIE COLE

13 Temmuz Çarşamba, 21:00, Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu

150 TL (sahne önü) 80, 70, 60, 50 TL / Öğrenci 40 TL

İlklerle dolu bir festival

Festival izleyicisinin sabırsızlıkla beklediği Randy Crawford ve pop-caz sahnesinin en önemli piyanistlerinden biri olan Joe Sample ile dünyanın en iyi caz sanatçılarından biri olarak kabul edilen Natalie Cole, mükemmel bir caz gecesinde Açık Hava’ya konuk oluyorlar. Randy Crawford, müzik kariyerine 1960’ların sonunda Quincy Jones ve George Benson gibi büyük isimlerle başladı. Joe Sample’ın “The Crusaders” grubuyla şarkı söyledi, haftalarca caz listelerinde kalan “Street Life” adlı, sonraları klasikleşen şarkıyı seslendirdi; pop, caz ve R&B’nin harika bir karışımını sunduğu eşsiz vokal tekniğiyle dikkat çekti. Pop caz sahnesinin en önemli isimlerinden, Amerikalı piyanist ve besteci Joe Sample, kurucusu olduğu The Crusaders dağıldıktan sonra da solo kariyerinde başarısını devam ettirdi. Miles Davis, Tina Turner, Marvin Gaye, George Benson ve B.B. King gibi dünyaca ünlü isimlerle birlikte çalıştı. 30 senelik bir aradan sonra yeniden yolları kesişen ve beraber üç albüm çıkaran Crawford ve Sample, 14. İstanbul Caz Festivali’ne de konuk olmuş ve seyirciden büyük alkış almıştı. Crawford ve Sample’ın ardından sahneye çıkacak isimse 1975’te yayımladığı ilk albümden bu yana dokuz Grammy kazanan ve albümleri 50 milyondan fazla satan Natalie Cole. Cole, Unforgettable… With Love adlı albümüyle 6, 2009 yılında yayımladığı Still Unforgettable albümüyle de 2 Grammy ödülü kazanmıştı. Babası Nat King Cole’la düet yaptığı “Unforgettable” ve ustalıkla yeniden yorumladığı “Pink Cadillac” adlı şarkılarıyla unutulmaz sesler arasına giren Cole, umut ve aşk dolu şarkılarıyla Açık Hava sahnesini aydınlatacak.

"YENİ OZANLAR” PATRICK WOLF

14 Temmuz Perşembe, 21:30, İstanbul Modern

Ayakta 40 TL / Öğrenci( Ayakta) 30 TL

İlklerle dolu bir festival

İngiliz şarkıcı ve besteci Patrick Wolf, folk, pop ve elektronik müziği harmanladığı şarkılarıyla “Yeni Ozanlar” serisinin bu yılki konuğu. Daha on altı yaşındayken çıkardığı ilk albümü Lycanthropy ile eleştirmenlerin takdirini kazanan ve kendi hayran kitlesini oluşturan Wolf, sonraki yıllarda edineceği büyük başarının da sinyallerini veriyordu. Wolf o tarihten bu yana 2011 Temmuz çıkışlı Lupercalia da dâhil olmak üzere beş albüm yayımladı. Viyola, ukulele, piyano gibi birçok enstrümanı bir arada kullanan şarkıcı, sahnede müziğiyle olduğu kadar tükenmeyen enerjisi, ilginç kostümleri ve teatral performansıyla da dikkat çekiyor. Patrick Wolf, İstanbul’daki bu ilk konseriyle hayranlarının uzun süren bekleyişini sona erdirecek.

 

MUJERES DE AGUA: JAVIER LIMÓN ve BUIKA, AYNUR; LA SHICA & SANDRA CARRASCO

15 Temmuz Cuma, 21:00, Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu

120 (sahne önü) 70, 60, 50, 40 TL / Öğrenci 30 TL

İlklerle dolu bir festival

İstanbul Caz Festivali’nde kadınların sesinden bir başka güçlü proje: “Mujeres de Agua” yani “Suyun Kadınları”. Bu muhteşem konserde Açık Hava’yı, Akdenizli usta kadın sanatçıların Javier Limón’un flamenkosuna getirdikleri yürek titreten yorumları dolduracak. Buika, Yasmin Levy, Mariza gibi usta sanatçıların prodüktörlüğünü de yapan besteci ve gitarist Javier Limón aldığı 5 Latin Grammy’siyle İspanya’nın en saygın sanatçılarından biri. Prodüktörlüğünü üstlendiği “‘Lágrimas negras” (Bebo Valdés ve Diego el Cigala) albümüyle kült sanatçılar statüsüne erişen Limón’un müziği, Brazil, Afro-cuban ve caz gibi türleri de kapsayan geniş bir yelpazeye sahip. Limón’un şarkılarını bu modern flamenko gecesinde, etkileyici performansı ve buğulu sesiyle tanınan ünlü İspanyol sanatçı Buika, Türkiye’deki en güçlü seslerden biri olan Aynur Doğan, vokalleriyle dikkat çeken La Shica ve Sandra Carrasco yorumlayacak.

 

AMADOU & MARIAM

18 Temmuz Pazartesi, 21:00, The Marmara Esma Sultan

Ayakta 50 TL /Öğrenci 30 TL

İlklerle dolu bir festival

Amadou & Mariam’ın dünyası Bamako’nun tozlu yollarından Glastonbury’nin ana sahnesine kadar uzanıyor. 1977 yılında Mali’deki bir görme engelliler enstitüsünde tanışan ikili, sonrasında hem müzikal hem de romantik olarak yollarını birleştirmeye karar verdi. İlk başta gitar ve vokallerden oluşan ve sonraları Afro-blues adı verilen müzikleri, özellikle 1990’ların sonlarında geleneksel Mali müziği, rock gitarları, Suriye kemanları, Hint tablaları ve perküsyonlarını kapsayacak çeşitliliğe ulaştı. Manu Chao destekli Dimanche à Bamako albümleriyle ünlerini artıran ikili, Welcome to Mali adlı albümlerinde de Manu Chao, Damon Albarn ve Keziah Jones gibi isimlerle çalıştı. Sadece dünya müziği severler tarafından değil, popüler müzik takipçileri tarafından da ilgi gören ve “Sabali” adlı parçası ile ülkemizde de büyük beğeni toplayan Amadou & Mariam, müzik kariyerlerinin yanı sıra, Birleşmiş Milletler Açlıkla Mücadele Elçiliği gibi görevler üstlenerek, toplumsal konularda da aktif rol oynuyor.

PAUL SIMON

19 Temmuz Salı, 21:00, Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu

350 TL (sahne önü) 200, 150, 120, 100 TL / Öğrenci 60 TL

İlklerle dolu bir festival

Ozan şarkıcı geleneğinin öncülerinden ünlü Amerikalı folk sanatçısı Paul Simon ilk kez İstanbul’da! Simon & Garfunkel’in başyapıtları “Mrs. Robinson”, “Sound of Silence,” “Bridge Over Troubled Water”ın da bestecisi ve söz yazarı olan Paul Simon, “50 Ways to Leave Your Lover”, “You Can Call Me Al”, “Graceland”, “Obvious Child” ve “Late in the Evening” gibi klasikleşmiş şarkıları ve Still Crazy After All These Years gibi unutulmaz albümleriyle büyüleyici bir solo kariyere imza attı. Gelmiş geçmiş en büyük müzik efsanelerinden biri olarak kabul edilen sanatçı, Afrika’nın farklı vokal gelenekleriyle de müzikal penceresini genişleterek günümüzde yaygınlaşan Afrika kökenli birçok popüler akımın da fikir babası oldu. 2011 yılının ilkbaharında yayımlanan yeni solo albümü So Beautiful or So What ile Avrupa turnesine çıkan Simon, 2006 yılında Time dergisi tarafından “Dünyaya Yön Veren 100 kişi” listesine alınmıştı.

 

JOSS STONE

28 Temmuz Perşembe, 21:00, santralistanbul Kıyı Amfi

Oturmalı Saha İçi 150 TL, Tribün Orta 100 TL, Tribün Kanat 70 TL, Ayakta 40 TL/ Öğrenci (Ayakta) 30 TL

İlklerle dolu bir festival

İngiltere’den çıkmış en güçlü seslerden biri, Grammy ödüllü soul şarkıcısı ve şarkı yazarı Joss Stone, 2003 yılında The Soul Sessions albümünü yayımladığında yalnızca 17 yaşındaydı. O zamandan bu yana, çıkardığı dört albümle 11 milyon kopyayı aşan bir satış başarısı yakalayan Stone, “You Had Me” ve “Fell in Love With a Boy” gibi şarkılarıyla son yılların en iyi çıkış yapan şarkıcıları arasında sayılıyor. Stone’un aynı sahneyi paylaştığı sanatçılar arasında James Brown, Donna Summer, Tom Jones, Solomon Burke, Jeff Beck, Robbie Williams, Melissa Etheridge, Rod Stewart, Erykah Badu, John Mayer ve Blondie gibi büyük isimler bulunuyor. Sanatçı “geleceğin Aretha Franklin’i” olarak da anılıyor. Stone, tutkulu vokali ve doğal sahne performansıyla İstanbul’da iz bırakacak.

 

 

 

 

 

False