İlk yerli otomobil lansmanı

“İşte, memleketimizi ileriye doğru hamlesinde, yıllardır gözlediği dönüm noktasına ulaştıran ilk Türk otomobili...” Anadol’un doğuş öyküsü.

Haberin Devamı

ANADOL’UN LANSMANI


Anadol, 19 Aralık 1966'da Türkiye'nin ilk yerli otomobil markası olduğu iddiası ile piyasaya çıktı. Çağdaş Türk reklamcılığının duayenlerinden Eli Acıman’ın ajansı Manajans tarafından  hazırlanan lansman kampanyasında Anadol, “İşte, memleketimizi ileriye doğru hamlesinde, yıllardır gözlediği dönüm noktasına ulaştıran ilk Türk otomobili...” olarak sunuldu.

 

Anadol, ilk yerli Türk otomobili olarak konumladırılmış olsa da tarih daha önce de yerli otomobil üretimi girişimleri bulunduğundan bahseder. Mühendis ve Makina dergisinin Şubat 1971 tarihli 166. sayısında yayınlanan “Türkiye'de Otomotiv Sanayiinin Tarihçesi” başlıklı yazıdan alıntı yapan Wikipedia’da (tr.wikipedia.org/wiki/Anadol), tasarım ve mühendislik anlamında ilk Türk otomobilinin “Devrim” olduğu yazar.

 

Haberin Devamı

8 EKİM 1966

 

İlk yerli otomobil lansmanı


 
Koç Grubu’na dahil Otosan Otomobil Sanayi A.Ş. tarafından 1966-1984 yılları üretilen Anadol’un ismi tüketiciler arasında düzenlenen bir yarışma sonucu seçilmişti. Yarışma sonucunu duyuran ilanda şu bilgi yer alır:

“Yakında seri halinde imal edilerek piyasaya çıkarılacak olan otomobil için en uygun ismi seçmek üzere açılan müsabaka, sayın halkımızın geniş alâkasına ınazhar olmuş, yurt içinden ve dışından gelen cevapların sayısı 86.318'i bulmuştur. Yapılan tasnif sonunda 18.660 değişik ismin teklif olunduğu tesbit edilmiş ve Ord. Prof. Bedri Karafakioğlu, Prof. Memduh Yaşa, Prof. Necmettin Erbakan, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Burhan Felek ve Muharrir Cevat Fehmi Başkut'tan kurulu jüri, büyük bir kitap halini alan liste üzerinde uzun ve titiz bir çalışma yapmıştır. Neticede ‘ANADOLU’ ismi, bu kelimenin lisanımızda mevcut diğer şekli olan ‘ANADOL’ ile birlikte birinci kabul edilmiştir. KOÇ HOLDİNG de, bir otomobilin marka isminde bulunması gereken kısalık, orijinallik ve dünya ölçüsünde telâffuz kolaylığı gibi unsurları göz önünde tutarak, bunlardan ‘ANADOL’un seçilmesine karar vermiştir.”

 

Haberin Devamı

20 ARALIK 1966

 

İlk yerli otomobil lansmanı


 
Anadol'un üretimine Aralık 1966'da başlanmış olsa da, çeşitli bürokratik gerekçelerle satışı Şubat 1967’den itibaren gerçekleşir. Otomobilin satışa sunulduğunu duyuran tam sayfa ilanda “Otomobillerin teslim tarihi, 10 Ocak 1967 gününe kadar yazı ile sayın müşterilere bildirilecektir” denir. Aynı ilana göre Anadol’un İstanbul teslim satış fiyatı 26.800 lira, o günkü kurla 2.980 dolardır. İstanbul dışından taleplerde, 195 lira nakliye  bedeli talep edilir.

 

HAZİRAN 967

 

İlk yerli otomobil lansmanı

 


 
Lansman kampanyasının duyuru ve satış içerikli ilk ilanlarından sonra, bir yılın sonunda satış kanallarının genişlemesiyle birlikte ürün özelliklerine odaklanan ilanlar yayınlanır. aşağıda Manajans tarafından hazırlanmış ilanları görebilirsiniz. Anadol’un tarihçesi hakkında daha detaylı bilgi ise www.anadol.org sitesinde bulunabilir.

 

Haberin Devamı

ARALIK 1967

 

 

İlk yerli otomobil lansmanı

 

İlk yerli otomobil lansmanı


 

OCAK - NİSAN 1968

 

İlk yerli otomobil lansmanı

 

İlk yerli otomobil lansmanı

 

İlk yerli otomobil lansmanı

 

İlk yerli otomobil lansmanı

 

İlk yerli otomobil lansmanı

 

İlk yerli otomobil lansmanı

 

 

Yazarın son yazıları

#3  Temmuz 2013 Açık hava reklamlarının en iyileri
#30 Haziran 2013 Gay Reklamlar
#26 Haziran 2013 Logoların dünyası
#23 Haziran 2013 Türkiye ünlü bir markayla nasıl tanıştı?
#19 Haziran 2013 Güldüren reklamlar
#16 Haziran 2013 Pornografi mi reklam mı?



YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN >>

 

 


 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları