İlk roller coaster’a bir ay kaldı

Avrupa’nın en büyük beşinci temalı parkı Eyüp’te açılıyor. Başbakanlık düzeyinde takip edilen projenin İstanbul’un fethine yetiştirilmesi hedefleniyor: 27 Mayıs. Parkın başındaysa basın şehidi gazeteci Çetin Emeç’in oğlu Mehmet Emeç var. Emeç’le Türkiye’nin ilk roller coaster’lı parkı Vialand’i gezdik

Haberin Devamı

Roller ebeveyn olmaya hazır mısınz? Â

Vialand, Türkiye’nin ilk roller coaster’ına evsahipliği yapmaya hazırlanıyor. Vialand hazır da peki siz roller coaster’a binmeye hazır mısınız? Çünkü roller coaster’ı parasını ödeyip iki dakika gezdiğiniz bir oyuncak sanıyorsanız fena halde yanılıyorsunuz. Bu işin arkasında büyük bir kültür var.

Ben roller coaster’a ilk kez kazık kadar adam olduktan Hollanda’da bindim. İçinde roller coaster’ın olduğu ülkenin en eski temalı parkını ziyaret edeceğimizi söylediğimizde Amsterdamlı bir kadının resmen gözleri yaşarmıştı.

Çünkü orada, ailesiyle birlikte temalı parka gitmek, orada çektirilen ilk fotoğraflar çocuk-ebeveyn ilişkisinin en eski, en tatlı hatıraları... Ve kuşaktan kuşağa aktarılan bir gelenek.

Anne-babasıyla roller coaster’a binmenin bir çocuğun gelişim sürecinde nasıl bir mihenk taşıolduğunu düşünün. Bir kere roller coaster’a yaşa göre değil boya göre biniliyor. Boyunuzun en az 120 santim olmanız gerek. Geçen doğumgününde binemediği halde, bu yıl 120 santimden uzun olduğu için roller coaster’a binmeye hak kazanan çocukların gözlerindeki sevinci görmeliydiniz.

Tek biletle tüm gün eğlence

* Otoparka aracınızı parkettiniz ya da ücretsiz servislerle park alanına geldiniz....
* İlk önce karşınıza içinde 250 mağazanın bulunduğu bir alışveriş merkezi çıkacak.
* Alışveriş merkezinden düz devam edin: O büyük mavi kuleli şato, temalı parkın girişi...
* Şatodan sonra karşınıza ilk gelen bölüm Oyun Dünyası. İsteyen iki katlı atlı karıncaya, isteyen kayıkla dünya turuna... Kayık mini dünyada gezindikçe farklı ülkeleri temsil eden 200 robot çocuk size ülkesini anlatacak.
* Sırada çocuklar için roller coaster var... Onun ardından çocuk ehliyeti alabileceğiniz otomobil alanına geçebilirsiniz.
* Oyun Dünyası’ndan düz devam edince eski İstanbul sokağına geliyorsunuz: Macuncu, helvacı, tulumbacı, restoran ve kafeler...
* Sokak büyük bir meydana kavuşuyor. Meydanın ortasında bir Adalet Kulesi var. İçindeki oyuncak 50 metre yükseklikten 5.6 g kuvvetiyle düşüyor.
* Adalet Kulesi’nin ardından İstanbul’un fethine katılmaya ne dersiniz? Barut kokuları, top sesleri, Fatih’in istişareleri, gemilerin karadan yürütülüşü...
* İstanbul’u fethettiyseniz sırada ejderhayı yenmek var: Bu parkın ikinci roller coster’ı ve konu olarak bir viking savaşçısının bir ejderhayla mücadelesini anlatıyor.
* Buradan sonra iki alternatifiniz var: Ä°sterseniz yapay havuzda jet ski ve rafting yapabilir isterseniz de 5 boyutlu sinemada film izleyebilirsiniz.
* Sinemanın önü panayır alanı... Açıkhava oyunları,yarışmalar gırla!
* Panayır alanından sonra yine bölünüyoruz: Cesareti olanlar 2 bin 500 metrekarelik korku tüneline, vahşi hayvanları merak edenler safari temalı aile roller coaster’ına...
* Aile roller coaster’ını sıkıcı bulanlar için adnes büyük roller coaster: 3 saniyede 110 kilometre hıza çıkıyor.
* Binebileceğiniz bir başka vagon da King Kong vagonu. Yalnız bilesiniz,yerinde durduğu gibi durmuyor. King Kong koca vagonu havaya kaldırıp çocuk oyuncağı gibi sallıyor.
* Turu bitirdiniz. Eğer hâlâ vaktiniz varsa ister başa dönüp sevdiğiniz oyuncaklara tekrar binebilir ister 10 bin kişilik konser alanında sevdiğiniz bir şarkıcıyı dinleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

MEHMET EMEÇ
Babam gazeteci olmamı istiyordu


Merhum Çetin Emeç’in oğlusunuz...Gazetecilik yapmayı hiç düşünmediniz mi?

- Benim çocukluğum gazetede ofisboyluk yaparak geçmiş. babam beni sürekli gazeteye götürürmüş. Benim de gazeteci olmamı istiyordu çünkü bu bizde bir aile geneleği: Büyükbaba, amca, hala hep gazeteci. Fakat ben izletidiğim ‘Otel’ dizisinden o kadar etkinledim ki gazetecilik değil turizm işine girmek istedim. Bu fikrimi babama açtığımda tek bir şey söyledi: “Canın çok istiyorsa tabii ki gidip işletme okursun. Ama ondan sonra gelip benimle çalışırsın!

Sonra nasıl ikna ettiniz onu?

- Ben üniversite üçüncü sınıftayken babamı kaybettik. O vefat edince ben de tamamen turizm sektörüne yöneldim. londra ve istanbul’daki otellerde staj yaptım. Mastırım bitince disney’le görüştüm ve Disney dünyasının Orlando’daki ana gemisinde müdür olarak işe başladım.

Türkiye’ye nasıl döndünüz?

- Orlando Disney’de 17 yılboyunca farklı birimlerde yöneticilik yaptım. Ama sonra hayatınızda bir dönem geliyor sizi bir kaşıntı tutuyor. Yurt dışında yaşayanlar bunu iyi bilir... Hayatınızdan memenun olmadığınız için değil, doğduğunuz topraklarda neler yapabileceğıinizi merak etttiğiniz için... Ve 25 sene sonra Türkiye’ye döndüm. Önce Antalya’daki bir temalı parkın konseptini bitirdim. Bir buçuk yıl önce de Vialand’de başladım.

Haberin Devamı

Tek bilete tüm gün eğlence

100
Tematik parkın yerine yapılabilecek futbol sahası sayısı

2 500 000
Yılda beklenen ziyaretçi sayısı

110
Rollercoaster’ın üç saniyede eriştiği hız (kilometre/saat cinsinden)

47
Rollercoaster’ın tırmandığı en yüksek nokta.

660
Rollercoaster için döşenen ray (metre cinsinden)

Otoparka aracınızı park ettiniz... İlk önce karşınıza içinde 250 mağazanın bulunduğu bir alışveriş merkezi çıkacak.

Alışveriş merkezinden düz devam edin: O büyük mavi kuleli şato, temalı parkın girişi...

Şatodan sonra karşınıza ilk gelen bölüm Oyun Dünyası. İsteyen iki katlı atlıkarıncaya, isteyen kayıkla dünya turuna... Kayık mini dünyada gezindikçe farklı ülkeleri temsil eden 200 robot çocuk size ülkesini anlatacak.

Sırada çocuklar için roller coaster var... Onun ardından çocuk ehliyeti alabileceğiniz otomobil alanına geçebilirsiniz.

 Oyun Dünyası’ndan düz devam edince eski İstanbul sokağına geliyorsunuz: Macuncu, helvacı, tulumbacı ve restoranlar...

 Sokak büyük bir meydana kavuşuyor. Meydanın ortasında bir Adalet Kulesi var. İçindeki oyuncak 50 metre yükseklikten aşağı düşüyor.

 Adalet Kulesi’nin ardından Ä°stanbul’un fethine katılmaya ne dersiniz? Barut kokuları, top sesleri, gemilerin karadan yürütülüşü...  Â

İstanbul’u fethettiyseniz sırada ejderhayı yenmek var: Bu, parkın ikinci roller coster’ı.

 Buradan sonra iki alternatifiniz var: İsterseniz yapay havuzda jet ski ve rafting yapabilir isterseniz de 5 boyutlu sinemada film izleyebilirsiniz.

 Sinemanın önü panayır alanı... Açıkhava oyunları, yarışmalar gırla!

Panayır alanından sonra yine bölünüyoruz: Cesareti olanlar 2.500.000 metrekarelik korku tüneline, vahşi hayvanları merak edenler safari temalı  roller coaster’a...
 Aile roller coaster’ını sıkıcı bulanlar için adres büyük roller coaster: 3 saniyede 110 kilometre hıza çıkıyor.Â

Binebileceğiniz bir başka vagon da King Kong vagonu. King Kong koca vagonu havaya kaldırıp çocuk oyuncağı gibi sallıyor.

Turu bitirdiniz. Eğer hâlâ vaktiniz varsa ister başa dönüp sevdiğiniz       oyuncaklara tekrar binebilir ister 10 bin kişilik konser alanında sevdiğiniz bir şarkıcıyı dinleyebilirsiniz.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları