İlk orucum

İlk orucumu tuttuğum günü hatırlıyorum. 7-8 yaşlarındaydım. Tutturmuştum "Oruç tutacağım" diye.

O zamanlar çocuklar oruca alışsın diye anne-babalar çocukların bu isteklerini kabul eder, "Nasılsa öğleye doğru bozar" diye çocuklarının oruç tutmalarına razıymış gibi yaparlardı. Ancak benim inadım bekledikleri gibi öğleyin kırılmayıp, ben iftara dek oruçlu kalmayı başarınca, herkes beni sırtına alıp evde gezdirmişti.

Hüseyin Rahmi Gürpınar ise benim kadar sabırlı olamamış ilk oruç denemesinde. Üstelik hacı ninesiyle orucunu satma mukavelesi yaptığı halde. Hacı ninesine göre, çocukların tuttuğu oruç, büyüklerinkinden daha makbul sayılırmış.

Ancak küçük Hüseyin Rahmi, öğle vakti kendini, içinde akşamdan kalan reçeller, sucuklar, köftelerle dolu olan dolabın önünde bulunca, açlık sofuluğu bozdurmuş. Üstelik alacağı mecidiyenin yarısını, buna tanık olan Arap dadısına sus payı olarak vermeyi göze alarak..

İNCE NOKTALAR

Donmuş etleri çözerken sirkeli sudan geçirirseniz buzlarının daha çabuk eridiğini göreceksiniz.

İftar pilavı

Yapılışı:

Öncelikle, kuşbaşı etleri yağda, ara sıra karıştırarak 5-6 dakika kavurun. Soğanları ekleyip, sararıncaya kadar kavurmaya devam edin ve havuçları da ilave edin. Suyu tencereye aktarıp kaynamaya başlayınca, pirinçleri ekleyin. Tuzunu ve karabiberini de serpiştirip, orta ısılı ateşte pişmeye bırakın. Pilav suyunu çekince, kısık ateşte 5 dakika daha pişirip, ocaktan alın. 15-20 dakika demlenmesini bekleyip, hafifçe karıştırarak servise sunun.

6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 35 dakika

Malzeme listesi

250 gr kuşbaşı kuzu eti

2 su bardağı pirinç (yıkanıp süzülmüş)

1 adet orta boy havuç (incecik doğranmış)

2 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)

1 yemek kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber

3 su bardağı su

Sahurluk tavuklu dürüm

Yapılışı:

Hamuru için, yoğurma kabına sütü, mayayı ve şekeri dökün. Karıştırıp 1 dakika bekleyin ve üzerine, yoğurdu, sıvıyağı, unu ve tuzu ilave edip yoğurarak yumuşak bir hamur hazırlayın. Mayalanması için 20 dakika bekletin. Hamuru 8 eşit parçaya bölüp, pasta tabağı büyüklüğünde açın. Sacda veya teflon tavada iki taraflı pişirerek sertleşmemeleri için bir örtüye sararak bekletin. İç harcı için, yağı kızdırıp, tavukları pembeleşene kadar, 5 dakika kavurun. Üzerine soğanı, yeşil biberi ekleyip, 4-5 dakika daha kavurun. Son olarak, tuzu, karabiberi ve kırmızı pul biberi serpiştirip, ocaktan alın. Kıvırcık yapraklarını, maydanozu ve domatesi tavuklu karışıma ekleyip, pidelerin içine eşit miktarda paylaştırın. Pideyi dürüm şeklinde sararak servise sunun.

Püf noktası; size hamur tarifi de veriyorum. Ancak siz, lavaş, dürüm, pita ekmeği kullanarak da bu yemeği hazırlayabilirsiniz.

8 kişilik
Hazırlama süresi 40 dakika
Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

4 adet tavuk göğüs eti (uzunlamasına parmak şeklinde doğranmış)

4 adet taze yeşil soğan

2 adet yeşil sivri biber (incecik doğranmış)

1 yemek kaşığı bitkisel margarin veya 2 çay kaşığı tereyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber

1/2 demet kıvırcık marul

1/2 demet maydanoz (incecik doğranmış)

2 adet orta boy domates

Hamuru için

4 su bardağı un

2 yemek kaşığı sıvı yağ

2 çay bardağı süt (ılık)

1 çay kaşığı kuru maya

1 yemek kaşığı yoğurt

1 adet kesmeşeker

1 çay kaşığı tuz
Yazarın Tüm Yazıları