İlk güneş enerjili sera üretime başladı

Güncelleme Tarihi:

İlk güneş enerjili sera üretime başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2013 00:00

ODTÜ ve Ankara Üniversitesi’nden akademisyenlerin danışmanlığında, Kırıkkale’nin Yahşiyan ilçesinde kurulan güneş enerjili serada tam kapasiteyle üretime geçildi. Sera ile İç Anadolu’da 4 ay olan sebze üretim süresini 8 aya çıkacak.

Haberin Devamı

ODTÜ ve Ankara Üniversitesinden akademisyenlerin danışmanlığında kurulan Türkiye’nin ilk güneş enerjili serasında (Günsera) tam kapasiteyle üretime başlandı. ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çetin Göksu, Kırıkkale’nin Yahşiyan ilçesinde bulunan Güneşköy’deki seranın, İç Anadolu ve Doğu Anadolu soğuk iklimlerinde seracılık ve tarımsal üretim sorunlarını çözmek amacıyla geçen yıl kurulduğunu söyledi. Günsera’nın pasif ve aktif güneş sistemleriyle ısıtıldığını dile getiren Göksu, serada, güneş enerjisiyle gece aydınlatmasının yapıldığını, sıcak su elde edildiğini ve yemek pişirildiğini belirtti.

ÜRETİM 2 KAT ARTTI

Yaklaşık 10 dönümlük serada bir yıldır deneme ekimlerinin yapıldığını bildiren Göksu, artık tam kapasiteyle üretime başladıklarını, domates, fasulye, patlıcan, biber gibi sebzeler yetiştirdiklerini ifade etti. Seranın kurulmasını köylülerin talep ettiğini anlatan Göksu, “Köylüler sadece 4 ay sebze üretebiliyordu. Don nedeniyle de verim alamıyorlardı. Şimdi seradaki bitkiler, ısı ihtiyaç duydukları düzeyde kaldığı için zarar görmüyor. Projeyle, güneş serasının İç Anadolu’da başarıyla uygulanacağını, üretimin 2 kat artabileceğini gördük. Bölgede 4 ay olan sebze üretim süresini de 8 aya çıkardık” dedi. Güneş enerjisi sayesinde seranın yakıt maliyetinin yüzde 70 azaldığına işaret eden Göksu, ayrıca odun, kömür gibi yakıtlar kullanılmadığından çevre kirliliğinin önlendiğini kaydetti.

Haberin Devamı

İLK DOMATES MAYIS’TA ALINACAK

Serada kış aylarında güneş enerjisiyle erken fide yetiştirmeyi de amaçladıklarını dile getiren Göksu, bu fidelerin daha sonra Güneşköy arazisine dikileceğini söyledi. Doç. Dr. Göksu, şöyle devam etti:
“Mesela domates, iklimden dolayı bölgemizde haziranın sonunda çıkıyor. Bölgede ilk turfanda yetiştirildiğinde, piyasada müthiş domates bolluğu yaşanıyor. Dolayısıyla buradaki üretici, yetiştirdiği domatesi satamıyor. Fiyatlar çok düşüyor, zarar ediyor. Biz sera sayesinde domatesi mayısta alabileceğiz. Bu çok önemli bir kazanç. Dolayısıyla bu tür iklimlerde seracılık önemli.”

Haberin Devamı

MERAKLILARININ ZİYARETİNE AÇIK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce desteklenen, Çevre, Kültür ve İşletme Kooperatifince hayata geçirilen projeyi anlattığı “Günsera” kitabını da yayımlayan Göksu, Ankara’ya yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki seranın, meraklılarına açık olduğunu bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!