İlk defilemi İzmir’de yapıp vefa borcumu ödedim

LONDRA’da yaşayan ve Sienna Miller, Keira Knightly gibi pek çok ünlüyü giydiren İzmirli moda tasarımcısı Bora Aksu, Türkiye’deki ilk defilesini kendi kentinde gerçekleştirdi. Dünyaca ünlü moda okulu Central Saint Martins’i yüksek dereceyle bitiren ve İzmirli olmanın dünyanın her yerinde fark yarattığını söyleyen Aksu ile samimiyeti ve alçakgönüllüğünü yansıtan çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Haberin Devamı

» İşletme eğitimi almışsınız. Moda sonradan mı aklınıza düştü?
» Kendimi bildim bileli çizim yapardım ama moda tasarımcısı olurum diye düşünmüyordum. İllüstrasyonlarımın gerçeğe dönüşmesi ve moda tasarımcısı olmaya karar vermem bayağı bir zaman aldı. Modayı gerçekten istediğimin farkına varınca eğitim almak istedim. Ama o dönemlerde bu konu Türkiye’de çok gelişmemişti. Ben de Londra’da Central Saint Martins’e başvurdum.
» Bu önemli okula sınavsız girmeniz nasıl oldu?
» Çizimlerimin olduğu bir dosyam vardı. Bunu incelediler ve beni okula kabul ettiler. Bu hayatımın dönüm noktalarından biridir.

Artık modada kozlar tasarlayanın değil, giyenin elinde

» Tasarımcıların belli bir imzası var mıdır?
» İmzası da vardır, izlediği bir yol da.. Mesela ben trendlerden ziyade kendi modasını yaratmak üzere çalışan tasarımcıyım. Trendlerin kadınlara dikte ettiği dönemlerin geride kaldığını düşünüyorum. Bireysel giyinen, kendine yakışanı bilen, karakteriyle uyuşturma bilincinde kadınlar var artık. Kozlar giyenin elinde.
» Tasarımcıyla modanın nasıl ilişkisi var? Moda sizin için ne ifade ediyor?
» Ben bana göre güzel olanı yaratmaya çalışıyorum. Herkesin tadı olmayabilir ama alıntılar yapabilirler. Benim için moda yarattıklarımızdan, insanların beğendiklerini alıp kendi yaratıcılıklarıyla farklı yorumlaması.
» Kıyafetleriniz konusunda yeniliklere açıksınız yani..
» Kesinlikle. Hatta ben bunu daha eğlenceli buluyorum. Benim kıyafetimi benim düşünmediğim bir biçimde giyen birini görünce ben de mutlu oluyorum.

Haberin Devamı

Moda tasarımcısı olarak ilk başarımı burada kazanmıştım

» Sizi hep Londra’da yaşayan Türk modacı olarak biliyoruz. Oysa moda tasarımcısı olarak ilk başarınızı İzmir’de kazandınız değil mi?
» Evet. 1994 İzmir Pret Tasarım Yarışması’nda 1. olmuştum. Sonrasında Academia ve İTKİB’in yarışmalarında dereceler aldım.
» İzmir’e gelince neler hissettiniz?
» Çok duygulandım. Benim için İzmir çok önemli. Ayrıca İzmir’deki ekibin böyle profesyonel bir defile hazırlamış olması beni çok memnun etti.
» İzmirli kadınlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
» İzmirliler’in doğallıkları ve sıcaklıklarından kaynaklanan güzelliği var. Bu da onlara cesaret ve kendine güven veriyor. Ne istedikleri ve zevkleri konusunda bir adım ilerideler. Çok zengin bir kültür geçmişine sahip olmalarıyla da ilgili olabilir.

Haberin Devamı

Bütün ailemin gelip izlemesi beni mutlu etti

» Türkiye’deki ilk defileniz için neden İzmir’i seçtiniz?
» Türkiye’deki ilk defilemi İzmir’de yaptım. Çünkü bir nevi İzmir’e vefa borcu ödedim. İzmir’de yetiştiğim için anlamlıydı. Ailem açısından iyi oldu.
» Aileniz  sizi daha önce izlemiş miydi?
» Annemler Londra’daki ilk defileme gelmişti ama teyzemler, dayımlar tüm ailem İzmir’de. Hepsi İzmir’de izleme imkanı buldu. Bu beni çok mutlu etti.
» Anneniz, babanız ve abiniz doktor. Sizin önce işletme okuyup sonra da moda tasarımcısı olmanızı başta nasıl karşılamışlardı?
» Çocukluğumdan beri çizime ne kadar meraklı olduğumu bildiklerinden desteklediler. Zaten çok olumlu ve demokratik bir tavırları vardır. Aksi olsaydı tek başıma hiçbirini başaramazdım.

Haberin Devamı

İngiliz Moda Konseyi’nin ‘‘Yeni Nesil Modacı ödülü’’nü 4 kez kazandım

» 4 kez İngiltere Moda Konseyi’nin “Yeni Jenerasyon Modacı” ödülünü aldınız. Bunun sizin için anlamı ne?
» İlk defilemden sonra bu ödülü ilk kez kazandım ve Londra Moda Haftası’nın resmi listesine alındım. Üst üste 4 kez kazanmam benim için çok önemli.
» Geçen hafta Londra Moda Haftası’nda defile yaptınız. Ertesi gün de gelip İzmir Gelinlik Fuarı’nda defile yaptınız. Zor olmadı mı?
» Nasıl yaptım ben de bilmiyorum. İngiltere Moda Konseyi’nden özellikle rica ettim ve İzmir’deki defileme de yetişebildim.
» Nasıl tepkiler aldınız Londra Moda Haftası’nda?
» Çok yeni tabii, sindiremeden İzmir’e geldik. Ama güzel yazılar çıktı. Bir de sağlıklı görünen modelleri tercih etmemiz de olumlu karşılanıyormuş.
» Yurt dışında modeller hep sıfır beden ve anoreksik mi oluyor?
» İngiltere Moda Konseyi bu konuda çok kurallı. 16 yaşından küçük model kullanamıyorsunuz, ajanslar modellerin sağlıklarından sorumlu. Eskiden modeller hastalıklı görünürdü. Şimdi bu kurallarla daha iyiye gidiyor.

Haberin Devamı

Mauritiuslu eşimden etkileniyorum

» Eşinizin Mauritiuslu olması,  farklı kültürü sizi etkiledi mi?
» Aslında yıllar önce Londra’ya gelmiş. Doğallığı beni çok etkiliyor.Tasarımlarımda doğallık ön plandadır.
» Londra’da yaşamanız tasarımlarınıza nasıl yansıyor?
» Londra’da çok farklı kültürlerin bir arada uyum içerisinde yaşaması beni çok etkiliyor. Farklı kültürlerin bir-arada olmasından dolayı her türlü akım çok yaratıcıdır. Sokaklarından da çok besleniyorum.
» Modada adil işçilikle ilgili de çalışmalar yapıyorsunuz değil mi?
» People Tree isimli firma Hindistan, Çin gibi çocuk işçilerle üretimi engellemek adına projeler yapıyor. Bir liraya birşey aldığınızda üreten kişinin ne kazandığını düşünmelisiniz.

Haberin Devamı

Amacım Türkiye’de gençleri eğitmek

» Londra dışında diğer moda haftalarına katılıyor musunuz?
» Londra Moda Haftası’nın resmi listesinde olduğumdan şubat ve eylülde defile yapıyorum. Şangay Moda Haftası’na davet edildim, Japonya, Cenevre’de de defileler yaptım.
» Türkiye’de satışlarınız var mı?
» Beymen ve Midnight Express’de var. Bir ara Koton’la işbirliğindeydik. Türkiye’de eğitime sıcak bakıyorum.
» Nasıl bir eğitim istiyorsunuz?
» Modaya eğilimli genç o kadar fazla ki; onlara tecrübelerimi aktarmak istiyorum. Üniversitelerle projelerimiz olacak, buraya gelip eğitim vereceğim. İşin mutfağını ve deneysel çalışmayı öğretmek istiyorum.

 

Yazarın Tüm Yazıları