İlaç niyetine tatil

Sonbahar iyiden iyiye kendini hissettiriyor. Soğuk, güneşsiz günler, azalan aydınlık saatlere alışmaksa zor.

Bazı bünyeler yağmurlu, karanlık günleri sükunetle karşılarken, benim gibi bir grupsa mümkün olsa tüm sonbahar kışı uykuda geçirmeye hazır. Yorgunluk, gerginlik, isteksizlik insanın yakasına yapışıp kalıyor. Uzman Psikolog Aylin Sezen, bu durumla başetmenin yollarını anlattı ve dedi ki, “Tatil en iyi ilaç.”

Sonbaharla birlikte daha yavaş, sakin bir döneme geçişe hazırlanılıyor ve evde daha fazla zaman geçirilmeye başlanıyor. Fakat bazen, bu döneme geçiş duygusal sıkıntılara neden olabiliyor. Yazın renkli, dolu temposunu bırakmak kaygı yaratabiliyor. Ve bu durumda çatışmalar doğuyor. Sezer, “Sonbaharda doğal olarak değişim, mevsime adaptasyon süreci oluyor. Bünyenin, ihtiyaçlarını ve enerjisini kontrol etme çabası da kaygı yaratabiliyor. Depresyon kimi zaman bu nedenle de tetiklenebilir” diyor.

UZUYORSA DİKKAT YORGUNLUK KRONİKLEŞİR

İki haftayı geçen, kişinin gündelik rutinini bozan, okul veya işteki performansını etkileyen yorgunlukları, bahar yorgunluğu deyip önemsemek önemli psikiyatrik tedavileri geciktirebilir. Mevsimsel yorgunlukla başedilemezse kronik yorgunluk sendromuna dönüşebilir. Sezer, “Halsizlik, isteksizlik, eklem ağrıları, baş ve kas ağrıları, enfeksiyona yatkınlık, uykuya dalmada ve uyanmada güçlük, ışığa ve sese karşı duyarlılık gibi belirtiler görülebilir. Kronik yorgunluk sendromu olan kişinin gözlerinin önünde benekler uçuştuğunu söyler. Devamlı başağrısı ile birlikte sanki kerpetenle ensesinin sıkıldığı hissine kapılabilir. İşteki performansı bozulur. Kronik yorgunluk sendromu fiziksel, duygusal ve zihinsel tükenmişlik içerir” diyor.

BİRKAÇ GÜN MOLA VERİN

Yorgunlukla başetmek için:
* Nedenini araştırın! İş yoğunluğu ise, tempoyu düşürün. Kısa ve sık dinlenme aralıkları verin. Neden monotonluksa yaşamınızı renklendirecek farklı uğraşlar bulun.
* Fiziksel veya duygusal stres meydana getirecek ortamlardan ve işlerden kaçının.
* İş hayatınızda ve özel hayatınızda yeni stratejiler belirleyin, takım çalışması yapın.
* Tatil en iyi ilaç! İmkânları zorlayarak birkaç gün şehir dışına çıkın.
* Güneşli, açık havada yürüyüş, koşu, bisiklet (her gün 5 dakika), havalandırılmış odada egzersiz yapın.
* Bol sebze ve meyve yiyin. Baharda vücudun vitamin ve mineral ihtiyacı artıyor. Özellikle B ve C vitamini ve potasyum.
* Günde 3 litre su için.
* Alkolden kaçının. İlk başta enerji verse de sonrasında olduğunuzdan daha da yorgun hissetmenize neden olacaktır.
* Uyku düzenine dikkat edin. Günlük tasaları, stresleri zihninizden uzaklaştırın.
* Çalıştığınız yeri doğal ışıkla aydınlatıp, havalandırmaya çalışın.
* Kas gevşetici egzersizler yapın.
Yazarın Tüm Yazıları