İktidarın zam oyunu

’FAKİRLEŞEN bir emekliyim’ diyen Mehmet Akpınar adlı okurumuz, cebine giren ile çıkanı gayet güzel hesaplıyor:

Aklı olan, matematik bilen herkesin yapabileceği bir hesabı çok basit bir yolla anlatayım. Bir memur emeklisi düşünün, diyelim ki eline ayda 1000 YTL geçiyor. Bu ay yapılan % 2 zamla da artık 1020 YTL alacak; ne álá değil mi? Peki yine bu aybaşı yapılan sadece üç kalem zamma bakalım ve bu memurun durumunun iyiye mi, yoksa kötüye mi gittiğine karar verelim.

Elektriğe ortalama % 20 zam geldi. Bu memurumuz geçen ay 50 YTL’lik elektrik kullanmıştı. Bu ay da aynı kilovat kullanacağına göre elektrik faturası yaklaşık 60 YTL olacak. Doğalgaz da kullanıyor. Geçen ay 150 YTL’lik kullanmıştı. Bu ay da aynı oranda kullandığını varsayalım (hava daha soğuk olduğundan daha çok kullanacak). % 7 artıştan bu ay 160.5 YTL ödeyecek. Bu emeklimiz ya da evdeki fertlerden birisi ayda 2 adet 10’luk ulaşım EGO (Ankara) kartı kullanıyor. Geçen ay bunun için 20 YTL ödemişti; bu ay ise 24 YTL ödeyecek.

VALİLER, EMEKLİLERE KOŞSUNLAR

Şimdi bunları toplayalım; 10 YTL elektrikten, 10.5 YTL doğalgazdan 4 YTL de ulaşımdan fazla ödeyecek mi? Evet ise toplam 24.5 YTL geçen aydan fazla ödeyecek; sadece bu üç kalemde.. Maaşına da 20 YTL zam gelmişti. Hani durumu iyileşmiş, enflasyona ezdirilmemişti? Hükümet böyle diyordu. Ama bir acayiplik var. 20 YTL maaş zammı alan bu emekli memurumuza bu ay sadece üç kalemde 24.5 YTL yük gelmiş oluyor. Yani cari açığı -4.5 YTL... Yani fakirleştiler.

Şimdi ben valilerimize sesleniyorum; hemen nohut, bulgur ve doğalgaz yerine de kömürü alsınlar, kamyona atlasınlar. Bu memur emeklilerine yardıma koşsunlar; ’Başbakan emretti’ diye... Ya da hükümet hem maaş zamlarını hem de diğer bütün zamları geri çeksin hiç değilse; o sayede 4.5 YTL’miz cebimizde kalır.

Biliyor musunuz

BAŞBAKAN Erdoğan’ın katılacağı AKP 1. Bölge Yerel Yönetim Şûrası’nın bugün Maslak’taki TİM’de toplanacağını... CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın parti üyesi gençlerin ideolojik ve politik donanımlarını güçlendirmek amacıyla hayata geçirdiği ’Parti Okul’nun bugün Deniz Baykal’ın vereceği ilk dersle başlayacağını, bu arada ANAVATAN, DYP ve GP’den yaklaşık 2 bin kişinin CHP’ye katılacağının açıklandığını... ŞİŞLİ’de birçok sokakta olduğu gibi 35 yıldır oturduğumuz Hüsrev Gerede Caddesi’nin konut numaralarının değiştirildiğini, bunun posta dağıtımında kargaşa yarattığını (H.Baş’tan)...

Neyin restorasyonu?

SUAT Tekiroğlu diyor ki: Başbakan ’Sosyal restorasyon yapacağız’ diyerek sosyal yapının yeniden düzenleneceğini söylüyor. Nasıl bir yapı? Sosyal yapı, din eksenli mi değiştirilecek?

AKP’nin birinci eylem planı AB idi. AB ile bütünleşiyoruz denilirken, aksine dışlanıyoruz. ’Sosyal yapı’, ’dindarların’ ekonomik hayatta öne çıkarılmasıyla mı değiştirilecek? Bir ülkede ’restorasyon’, sistemde bir bozulma olduğu zaman yapılır. Yoksa, rejiminin değiştirilmesinin işaretleri midir bu sözler. Bu sözlerin sonuçlarını dikkatle izlemek gerekiyor.

’Şimşek tarımı kötülemedi’

HAYRETTİN Karaca’nın dünkü ’Bakan Şimşek’e selam olsun’ başlıklı yazısında Mehmet Şimşek’in görevi Başbakan Yardımcısı olarak gösterilmiştir. Şimşek’in görevi Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olacaktır. Bakanlık Basın Müşaviri Halit Ertuğrul, Şimşek’in MÜSİAD’da 11 Aralık’ta yaptığı konuşmada, "Peygamberimiz ’rızkın 10’da 9’u ticarette’ demiş, tarımda dememiş" sözünü dinleyicilerden "tarım ölüyor" yakınması üzerine söylediğini ancak bu sözün önü ve arkasına bakılırsa kastettiğinin tarımı kötülemek olmadığını savunarak "Zaten nüfusumuzun % 34-35’i tarımla uğraşıyor. Ticaret ve tarıma da aynı değeri veriyor; tarımın ticarette önemli ve ihracatta da önemli bir payı olduğunu söylüyor" dedi.

Türkiye, Batı’ya taşınıyor

’Satılık İstanbul’

MERKEZ Bankası dahil devlet bankaları İstanbul’a taşınıp rant pazarı canlandırılmak isteniyor. Göz konulan yeni yerler; Silivri ve Kadıköy yöresindeki Ataşehir... Ataşehir’de TOKİ’nin açtığı ’pazar’, bankaların buraya yerleştirilmesiyle daha da büyüyecek. TOKİ bankalara görkemli binalar yaparak onlardan kaynak sağlayıp, bunun karşılığında da Anadolu’da iktidar politikası olarak ’fakirlere’ konut yapacak. Silivri’ye yapılan Türkiye’nin en büyük cezaevi yakında açılıyor. E5 ve TEM güzergáhında arsalar ’yandaşlar’ tarafından kapışıldı. Çünkü 3. havaalanı için bölgede 20 bin dönüm arazi köylülerin elinden toplanacak. Ayrıca Başbakanlığa bağlı ’Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’ marifetiyle bölgede yüzlerce dönüm tarla ’eğitim alanı, ticaret (sanayi) alanı’ ilan ediliyor. Köylüler endişeli; 1. sınıf tarlaları ’ranta kurban’ ediliyor diye... Gelişmelerin arkasında skandal olaylar var; sanayi geliyor, üniversite geliyor diye. Silivri ve Büyükşehir’deki imar planları ve yoğunluklarla ilgili oylamalara dikkat etmek gerekiyor. İstanbul yoğunlaşırken İSKİ Genel Müdürü boşuna ’su tasarrufu’ uyarısı yapıyor. Dinleyen yok ki; yazın İstanbul’da neler olacağını göreceğiz.

Gül-Bush

Sırta dokunmak kabalıktır

(Gül ve Bush görüşmesinden sonraki ’İstiskal’ (10.8.2008) başlıklı yazıya katkı...)

GÖREVİM
gereği çokça gittiğim Amerika’da bir gün çok kötü bir davranışla karşılaştım.

Bir elektronik mağazasına telefon bataryası almak için girdiğimde satıcı, müşteriye sırtı dönük olarak raflarda düzenleme yapmaktaydı. Dikkatini çekmek için sırtına elimle dokunma gafletinde bulundum. Birden hışımla bana dönüp. Sen ne kaba adamsın, Amerika’da sırtından dokunularak ’uyarılmanın nasıl bir kabalık olduğunu bilmiyor musun’ diye hakaret etmeye başladı. Neye uğradığımı şaşırdım. O kadar sinirlendi ki dövebileceğini dahi sanarak dükkándan zor çıktım. Bir de Türk olduğumu öğrenseydi acaba neler olurdu bilemiyorum. Belki de haklıydı, bu davranış her ülkede kaba bir davranış olmalıydı. Bilmem hisse çıkaranlar olur mu?Mustafa KOLKO-İSTANBUL
Yazarın Tüm Yazıları