İklim vergisi

Güncelleme Tarihi:

İklim vergisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2015 12:53

350 Ankara Hareketi’nden Önder Algedik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı Ulusal Enerji Verimliliği Strateji taslağına göre tüketicilerden elektrik ve doğalgaz tüketimi çerçevesinde ‘iklim değişikliği vergisi’ alınacağını söyledi.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bir süredir üzerinde çalıştığı taslağın mevcut haliyle uygulamaya geçmesi halinde vatandaşın hayatına 2 yeni vergi türü daha gireceğini belirten 350 Ankara Hareketi’nden Önder Algedik, şöyle dedi: “İlki bütün elektrik tüketicilerinden alınacak olan elektrik vergisi, ikincisi sanayi ve ticaret abonelerinin hem elektrik hem de doğalgaz tüketiminden alınacak olan iklim değişikliği vergisi olacak.”
Elektrik vergisi ve iklim değişikliği vergisi gelirinin kurulacak Ulusal Enerji Verimliliği Fonu’na aktarılacağını kaydeden Algedik, paranın, devletin yapacağı enerji ihalelerinde kullanılacağını iddia etti. Dünyada iklim vergisi ya da karbon vergisi diye bilinen sistemlerin güzel sonuçlar verdiğini anlatan Algedik, Türkiye’deki uygulamanın ise endişe vericiğini olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

KÖMÜRE İMTİYAZ

“Bir fabrika doğalgaz veya elektrik tüketirken vergi verecek ama kömür tüketirken vermeyecek. Vergi vermek istemezseniz ve fabrikanız bahçesine kömürlü termik santral kurarsanız, doğalgaz ve elektrik vergisinden kurtulabileceksiniz. Hal böyle olunca iklim vergisi yerine kömüre imtiyaz vergisi demek akla daha yatkın geliyor.

KENDİNE SAKLAYACAK

Petrolden de iklim vergisi alınmayacak, toplanan o kadar vergi ise doğrudan devlet kasasına gidecek. Yani devlet aldığı vergiyi kendine saklayacak, iklime harcamayacak. Yani ‘iklim vergisi’ demek yerine, ‘devletin enerji verimliliğine ayırmadığı kaynağı toplama vergisi’ demek daha akla yatkın geliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!