İkiyüzlüler

Güncelleme Tarihi:

İkiyüzlüler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2003 01:40

Siyaset sporu yendi. UEFA kararında direndi. Galatasaray ve Beşiktaş pes etti. İki takımın maçları yurtdışında oynanacak.

‘‘Teröre karşı Türkiye’nin yanındayız’’ diyen İtalyan ve İngilizlerin iki kulübü Juventus ve Chelsea nin UEFA’ya yaptıkları başvuruyu geri çekmedikleri ortaya çıktı. Karşılaşmalar yurt dışında oynanacak.

AKIL almaz yüzsüzlük... İstanbul'da patlayan bombalar sonrası ‘‘Teröre karşı Türkiye'nin yanındayız’’ diyen ancak Şampiyonlar Ligi maçları için ülkemize gelmekten korkan ve karalama kampanyası başlatan İngiliz ve İtalyanların oyunu tuttu, UEFA son kararını verdi; ‘‘karşılaşmalar Türkiye dışında oynanacak.’’ Ancak, bu kararla birlikte spor kamuoyunu şaşkına çeviren bir ikiyüzlülük ortaya çıktı. ‘‘Biz İstanbul'a gelmekten korkmuyoruz. Türkiye'ye gitmemek için resmi bir başvurumuz olmadı’’ diyen Juventus Kulübü'nün UEFA'ya resmen başvurduğu ve bu talebini de geri çekmediği ortaya çıktı.

Erzik devreye girdi

Futbol Federasyonu, dün UEFA'ya bir yazı göndermiş ve kararın yeniden gözden geçirilmesini istemişti. Bu yazı ile birlikte, UEFA Asbaşkanı ve Futbol Federasyonu Onursal Başkanı Şenes Erzik de devreye girdi.

Erzik, önce UEFA Başkanı Lennart Johannson ile bir görüşme yaptı. Karara tepkisini dile getiren Erzik, maçların Türkiye'de oynanması gerektiğini, ülkemizde herhangi bir güvenlik sorunu bulunmadığını belirtti. Rahatsızlığı nedeniyle evinde dinlenen Johannson ise Erzik'e, ‘‘Toplantıdan böyle bir karar çıktı. Türkiye için çok üzgünüm’’ yanıtını verdi.

Karar tamamen siyasi

Erzik
, daha sonra kararı alan UEFA Acil İşler Komisyonu Başkanı ile de bir görüşme yaptı. Türkiye'nin bu kararı anlayamadığını ifade eden Erzik, ‘‘Bu karar beni tatmin etmedi. Tamamen siyasidir ve sportif sonuçları da etkileyecek bir karardır. Bu konuda son sözü Acil İşler Komisyonu değil, UEFA İcra Kurulu söylemeliydi. Bu kararı beğenmedim’’ dedi.

Yapabilecek bir şey yok

Ancak Erzik'in aldığı yanıt oldukça ilginçti. ‘‘Sayın Başkan, mecbur olduk. Bizi anlayın. İngiltere, vatandaşlarını Türkiye'ye göndermiyor. Ayrıca, ne Chelsea ne de Juventus Kulübü bize yaptıkları başvuruyu geri çekmediler. Bu durumda bizim yapabileceğimiz bir şey kalmadı.’’

İki maç pazarlığı mı?

UEFA'nın kararı başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm Türkiye'yi ayağa kaldırmıştı. G.Saray Kulübü’nün prosedür gereği UEFA'ya stat ve ülke ismi bildirmesi gerekiyordu. Ancak dün bütün bunlar yapılmadı ve UEFA'ya federasyon aracılığı ile bir itiraz yazısı gönderildi. Türkiye kararı kabul etmiyordu. UEFA da zor durumdaydı. Türkiye'yi gözden çıkarmak istemiyordu.

Ara yol bulundu

Görüşmeler dün gece boyunca da devam etti. Türkiye tepkisinde ısrar ederse UEFA zor durumda kalacak, Türk Milli Takımı ile kulüplerimizi birkaç yıl uluslararası müsabakalardan men edecekti. Bunu ne Türkiye, ne de UEFA istiyordu. Sonunda bir ara yol bulundu. UEFA kararını sadece bu iki maçla sınırlı tutacak, federasyonumuz da tepkisini asgari düzeye çekecekti.

Büyüklerimiz böyle istedi

G.SARAY Kulübü Başkanı Özhan Canaydın, çok direnmelerine rağmen UEFA'nın Juventus maçının dış sahada oynanması için aldığı kararı kabul etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Canaydın, Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy'un kendisini arayarak, ‘‘Federasyon ve hükümet olarak UEFA'nın dış sahada oynama kararını kabul ediyoruz’’ dediğini belirtti. Ve şunları söyledi:

‘‘Federasyon ve hükümet bize dışarıda oynanamız gerektiğini söyledi. UEFA'nın bu kararına çok direndik, ama kriterlere göre 3 yıl Avrupa kupalarından men edilebilirdik.’

Türkiye’ye saygısızlık

BEŞİKTAŞ Kulübü İkinci Başkanı Hüsnü Güreli, UEFA'nın kararı için şu yorumu yaptı: ‘‘Çok siyasallaşmış bir karar. Bizi İsrail'le aynı kefeye koymaları son derece skandal bir karar. Yapılan, federasyonumuza, hükümetimize ve milletimize karşı saygısız bir davranıştır. Ekonomik göstergelerimizin yükseldiği her dönemde önümüze çıkarılan birtakım setlerin örnekleridir. Ülkemize yapılan büyük haksızlık. İnşallah ülkemizi en iyi şekilde temsil edip gruptan çıkacağız ve gereken cevabı da en iyi şekilde vermiş olacağız.’’

Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Altınsay ise, kararı haksız ve skandal olarak nitelendirdi. Türkiye'deki ortamı bir iki olayın değiştiremeyeceğini anlatan Altınsay, ‘‘Bütün imkanlarımızla bu karara itirazımızı sürdüreceğiz. FIFA'ya ve Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) başvuru hakkımızı kullanacağız’’ diye konuştu.

Erdoğan, Blair’le UEFA’yı görüşmedi

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, UEFA'nın Beşiktaş-Chelsea maçının tarafsız sahada oynanması kararına ilişkin, İngiltere Başbakanı Tony Blair ile dün yapmayı planladığı görüşmeden vazgeçti. Erdoğan’ın, konunun gündemden düşmesi ve bu konuda kulüp başkanlarının dün yaptıkları açıklamaların yeterli görülmesi nedeniyle, Blair ile gerçekleştirmeyi düşündüğü telefon görüşmesinden vazgeçtiği belirtildi. Hükümetlerarası konferans toplantısı için dün İtalya'ya giden Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise, ‘‘UEFA bilmeden bundan sonraki spor olaylarını da teröristlerin hedefi haline getirmektedir, dolayısıyla çok yanlış bir karar’’ dedi.

Ranieri: Tarafsız saha avantaj değil

BEŞİKTAŞ'
ın Şampiyonlar Ligi'ndeki rakibi Chelsea'nin teknik direktörü Claudio Ranieri, ‘‘Tarafsız saha bizim için avantaj değil’’ dedi. UEFA'nın maçı başka bir ülkeye almasının rakiplerinin motivasyonunda eksikliğe yol açmayacağını savunan İtalyan teknik adam, ‘‘Beşiktaş maçı, Avrupa'nın neresinde oynarsa oynasın Türkler oraya gider, stadı doldurur ve takımlarını destekler. Bundan eminim’’ diye konuştu.

UEFA garanti verdi

FUTBOL
Federasyonu Asbaşkanı Orhan Saka, UEFA'ya resmi itirazlarını önceki gün yaptıklarını ancak sonuç alamadıklarını belirtirken, ‘‘Karar iki maçla sınırlı kalacak. Bu konuda garanti aldık’’ dedi. Saka, daha önce belirttikleri gibi İsviçre'deki Spor Tahkim Mahkemesi'ne gideceklerini anlatarak, ‘‘Hukuki bir süreç vardır. Mahkeme, yürütmeyi durdurabilir veya oynandıktan sonra lehimize karar çıkarsa yüklü miktarda tazminata mahkum olabilirler’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!