İkinci el sigara içmeyin

Halkının sağlığına önem veren ülkelerin neredeyse tamamında sigarayla ilgili ciddi yasaklar konuldu. Sigara içmek, bırakın kapalı mekánlarda, açık alanlarda bile yasaklandı.

Fransa’da bu ay başında yürürlüğe giren bir kanun ile havaalanları, tren garları, metrolar ve daha pek çok halka açık alanda sigara içilmesi önlendi. Bu yasaklar bir yıl sonra daha da genişleyecek. Kafeler, bistrolar, lokantalar ve barlarda dahi olmak üzere toplu halde yaşanılan tüm alanlarda sigara içilemeyecek.

Ülkemiz bu konuda da geç kaldı. Özellikle kapalı alanlarda sigara tüketimiyle ilgili önlemler bir türlü uygulanamadı. Sigaranın tam bir sağlık düşmanı olduğu bu kadar açıkken ortadaki vurdumduymazlığı anlamak mümkün değil. Topluma zarar vermeden kendi rızasıyla sigara içmeye devam edenlere söyleyecek bir şey kalmadı ama ’dumanaltı sendromu’ nedeniyle solunum güçlüğü, göz kızarıklığı, baş ağrısı sorunları yaşayanların ve uzun vadede akciğer /images/100/0x0/55ea8fc7f018fbb8f8880ea3kanseri, kalp damar hastalığı gibi hastalıklara yakalanan pasif içicilerin sağlıklı yaşama hakkını korumak gerekiyor.

Duman altında kalmış durumdayız

Sigara, ister doğrudan içilsin, ister pasif olarak dumanı solunsun, ister normal ister light olsun sağlığa en zararlı alışkanlıklardan biridir. Sigara filtrelerinin hiçbir avantaj sağlamadığı, hatta karbonmonoksit solunmasını daha da arttıkları bilinmektedir. İçtiğiniz sigarayı düşük nikotinli veya daha az katranlı olan başka bir sigarayla değiştirmeniz belki akciğer kanseri riskinizi çok az düşürebilir ama araştırmalar bu düşüşün pek anlamlı olmadığını gösteriyor. Bu önlemlerin kalp hastalıklarını oluşturma riskini etkilemediği biliniyor.

Hiç olmazsa azaltın

Daha az sigara içiminin daha az zarar anlamına geldiği doğrudur. Günde beş adet sigara içmek kalp hastalığı riskini ikiye katlarken, 20 adet sigara tüketmek bu riski 10 kat yükseltmektedir. Özellikle kadınlarda sigaranın yaptığı sağlık zararları daha ağır seyretmektedir. Sigaranın kalp-damar hastalıklarını tetikleme riskinin kadınlarda erkeklerden iki kat daha fazladır. Özellikle doğum kontrol hapıyla birlikte kullanıldığında sigara tam bir damar düşmanıdır. Orta yaş çizgisini geçen ve doğum kontrol hapı kullanan kadınların sigara içmeleri büyük bir risktir.

Lokantalarda da yasaklansın

Kapalı veya açık toplumsal alanlarda sigara içilmesi kesinlikle yasaklanmalıdır. Özellikle lokantalarda, spor yapılan alanlarda bu yasaklar mümkün olduğu kadar arttırılmalıdır. Bu alanların arasında tribünler de yer almalıdır. Kulüp başkanları sigarayı bırakarak ya da şeref tribünlerinde sigara yasağı başlatarak örnek olmalıdır. Sigaranın yaptığı zararlar 3-5 yıldan önce asla düzelmez. Araştırmalar kalp hastalığı riskinin ancak dört-beş yıl sonra düştüğünü, akciğer üzerindeki zararlarının ise 15-20 yılda ortadan kalkabildiğini gösteriyor. Sigarasız bir toplum için daha çok çaba gerekiyor.

Sigarayı bırakırsam şişmanlarım!

Sigara içenlerin önemli bahanelerinden biri sigarayı bıraktıklarında kilo alma efsanesidir. Doğrudur. Sigarayı bıraktıktan sonra eğer dikkat edilmezse birkaç kilo alınabilir. Bunun nedeni sigarayı bırakınca iştahınızın açılması, sürekli bir şeyler atıştırmanız veya yemek arzunuzun fazlalaşması değildir. Sigarada bulunan nikotin metabolizmayı hızlandıran bir maddedir. Kanınızda nikotin azaldıkça metabolizmanız yavaşlayacak, eğer biraz hareket etmez, yiyip içtiklerinizi kontrol altına almazsanız kilo alacaksınız demektir. Araştırmalar sigarayı bırakanların aynı bedensel aktiviteyi gösterdikleri ve aynı miktarda kalori tükettiklerinde bile birkaç kilo alabildiklerini gösteriyor. Eğer böyle bir sorun yaşamak istemiyorsanız her gün 100 kalori eksik tüketmeniz (sadece 2 dilim ekmek) ve 100 kalori fazla harcamanız (15 dakikalık sıkı bir yürüyüş) sorunu çözecektir. Üstelik bu iki yararlı alışkanlık sigara gibi sağlığınızı kötü yönde etkilemek bir yana iyi de gelecektir. Birkaç kilonun vereceği zarar sigaranın vereceği zararla kıyaslanmayacak kadar azdır.

Duman altı kalp krizine neden oluyor!

İkinci el sigara içiminin kalp krizi riskini yükselttiği açıklandı. Nottingham Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, sigarayı doğrudan içmeseniz bile eğer sigara dumanıyla kirlenmiş havayı soluyorsanız, kalp krizine yakalanma riskinizin arttığı gösterildi. Kapalı alanlarda sigara içenlere duyurulur. Sadece kendinize değil, başkalarına da kötülük ediyorsunuz.

FDA onaylı ilk reçetesiz diyet ilacı satış izni aldı

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) reçetesiz satılacak ilk diyet ilacına onay verdi. Bağırsaklarda yağ emilimini durdurma prensibiyle çalışan diyet ilaçları arasında ilk defa reçetesiz bir ilaç olacak. Bu ilaç özellikle yemeklerle birlikte alındığında, yemeklerden gelen yağların bir kısmının gaytayla atılımını sağlıyor. Günde ortalama 150-200 kalorilik bir kayıp sağlayan ilaç, bu yolla kilo verme sürecini hızlandırıyor. Yağ emilimini azaltan ilaçların etken maddesi olan Orlistat, bu ilaçta, reçeteli satılan ürünlere göre daha düşük dozlarda bulunuyor. Ancak bu tip ilaçları kullanırken aklınızda tutmanız gereken bazı önemli noktalar var:

n Sağlıklı bir beslenme programı ve düzenli egzersizin kilo kaybetmek için en doğru ve sağlıklı yol olduğunu unutmayın.

n Bu ilacın bir "mucize" olduğunu düşünmeyin. Hedeflediğiniz kilo kaybına ulaşmak için yine de çok çalışmanız gerekecek.

n Bu ilaçları alırken düşük yağ içerikli bir beslenme programı uygulayın.

n İlaçlarla birlikte mutlaka multi vitamin alın.

n Şeker hastalığı, tiroit problemi olanların ve kan inceltici ilaç alanların bu ilacı almadan önce mutlaka doktora danışmaları gerekmektedir.

n Çocukların ve gençlerin bu ilacı doktor tavsiyesi dışında kullanmaları sakıncalı olabilir.

Ağız, dil ve boğaz ağrınız varsa

6 Baharatlı, tuzlu veya turunçgiller, domates ve bunların suları gibi asidik besinlerden, turşudan, patates cipslerinden, biberden, karbonatlı içeceklerden ve biradan uzak durun.

6 Çok sıcak veya çok soğuk besinlerden kaçının. Oda sıcaklığındaki besinleri tercih edin.

6 İçecekler için pipet, çorbalar için kase ve kaşık yerine bardak kullanın.

6 Güveç, makarna, peynir, çorba, tahıl ürünleri, dondurma, puding, yumurta ve alkolsüz meyve suları gibi yumuşak besinleri tercih edin.

Lahana salatası in lahana çorbası out

Şu anda uyguladığım bir diyet var. Ancak biraz daha hızlı kilo vermek istiyorum. Arada lahana çorbası diyeti yapmam uygun olur mu?

Lahana posa ve su içeriği yüksek bu nedenle uzun süre tok tutabilen bir sebzedir. Ayrıca kükürtlü sebzeler grubundandır. Bu özellikleri ile bağırsak çalışmasını dengeler, vücutta fazla suyun atılmasına yardımcıdır. Bu nedenlerden dolayı bir diyete adını bile vermiştir. Ancak yapılan bu diyet sonrasında lahananın adını bile duymak istemeyenlerden olmak istemiyorsanız ölçüsünü kaçırmamanızı öneririm. Sadece lahana çorbası içtiğiniz bir öğünün ardından eğer kan şekerinizin kontrolünde bir problem varsa kan şekerinizin düştüğünü hissedebilir, tatlı yeme arzusu ile baş etmeye çalışabilirsiniz. Daha sonra da lahana çabuk acıktırıyor diye düşünebilir uzun vadede sık sık bu uygulamayı tekrar ettiğinizde kan şekeri dengenizi bozabilirsiniz. Bu nedenle lahanayı salata yaparak dengeli bir öğünde yemeye ne dersiniz?

l Lahana salatası (1 kişilik)

l 1 su bardağı doğranmış lahana (çiğ)

l 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 diş sarımsak

l 1 çay kaşığı hardal

l 1 çay kaşığı zeytinyağı

l Kırmızı pul biber,

Zayıflayamıyorum

Merhaba 20 yaşında 1.63 boyunda 82 kiloda bir kızım acıktığımda doyduğumu hissetmiyorum. Çok yiyorum sonra da soda içmek zorunda kalıyorum. Birde ben mideme balon taktırmak istiyorum bu mümkün mü?

Aşırı yeme ve doygunluk hissetmeme gibi bir durum var ise bunun biyolojik bir nedeni olabilir. Bir doktor muayenesi ve gerekli tahlillerin yapılması gerekiyor. Şimdiye kadar yaptığınız diyetler size uygun olmayabilir. Sorununuzun kaynağı tedavi edilmezse diyetlerle zayıflamanız çok zor olacaktır. Mide balonu takılacak durumda değilsiniz. Lütfen ilk önce problemin nedenini çözmeye çalışın. Diyetisyene gitmeden önce en az 3 günlük besin tüketim kaydı ile gidin. Yeme davranışı değişikliği üzerine çalışmanız gerekiyor.

DİYET GÜNLÜĞÜ

Sorularınız için:

manager@yasasinhayat.org

Tel: (0212) 236 73 00
Yazarın Tüm Yazıları