İki yıl bebek istemiyoruz hangi yöntemi kullanalım

Sayın Güzin hanım, eşim hamile kalmak istemiyor. Birlikte korunmaya çalışıyoruz. İlk iki ay geri çekilme yolunu denedik ama onda da risk bir hayli fazlaymış.

Doğum kontrol haplarını, yan tesiri olduğu için bıraktık. Henüz doğum yapmadığı için spiral de kullanamıyoruz. Ben prezervatif kullanmaya başladım ama alışamadım. Başka korunma yolları var mı? Eşim zaten bünye olarak çok hassas.

RUMUZ: DALGIÇ

Bugün artık doğum kontrol haplarının yan etkilerini asgariye indirmeyi başardılar. Mini haplar var ki, hormon dozu çok azaltılmış durumda. Bunu doktorunuza sorabilirsiniz. Ayrıca doğum yapmamış kadınlar için de uygun ölçülerde spiraller bulunuyor. Yine ertesi gün hapı adı altında, endişe veren bir ilişkinin hemen ardından kullanılabilecek, tek doz haplar var.

Vajinaya ilişki öncesi yerleştirilen Diyafram adı verilen, kadınların kullanabildiği, rahim ağzını örten plastik araçlar var. Kullanılması biraz beceri istese de, çok sağlıklı bir yöntem. Yine ilişki öncesi kullanılabilen vajinal tabletler, sperm öldürücü olarak da adlandırılıyor. Ancak uzmanlar bu tabletlerin ancak yüzde 60 koruyucu etkisi olduğunu söylüyorlar.

Kız arkadaşım dışında kimseyle olamıyorum

Güzin abla, sevdiğim ve beraber olduğum kız arkadaşım ile cinsel ilişkimde bir sorunum yok. Ancak başka kız arkadaşım oldu ve cinsel yaklaşma anında ciddi ereksiyon sorunu yaşadım. Bu psikolojik bir sorun olabilir mi?

RUMUZ: SUANA

Sorunun psikolojik kökenli olabilir. Büyük ihtimalle, kız arkadaşını sevdiğin halde bir başkasıyla olmanın getirdiği suçluluk duygusu ile bağlantılıdır. O anda yaşadığın ihanet duygusu seni rahatsız etmiştir.

Her alanda olduğu gibi, cinsel yaşamımızı da yöneten beyin, dolayısıyla da düşünce ve duygulardır.

Sevdiğin kız arkadaşın varken, bir başkasıyla ilişki kurmak da nereden aklına geldi?

Yüksek tansiyon ilaçları iktidarsızlık yapar mı

Sevgili Güzin Abla, 38 yaşında altı yıllık evli bir çocuk annesiyim. Eşim yüksek tansiyon hastalığı nedeniyle yıllardır ilaç kullanmış, iktidarsızlık sorunu bu yüzden olabilir mi?

RUMUZ: HAZAN

Evet olabilir. Yüksek tansiyon için kullanılan ilaçların büyük bir bölümü her iki cinste libido eksikliği yarattığı gibi, erkeklerde iktidarsızlığa da neden olabiliyor.

Bunu doktorunuzla konuşup, bu açıdan sorun yaratmayacak bir ilaç isteyebilirsiniz.

Eşim hamile ama cinsel yaşamımız sürüyor

Eşim 6 aylık hamile ve biz birlikte oluyoruz. Bu sırada normal olarak orgazma ulaşıyorum. Salgımın bebeğe bir zararı olur mu?

RUMUZ: TESADÜFEN

Hayır hiçbir zararı olmaz. Sadece hamileliğin sadece son iki ayında, ilişkiden kaçınmakta yarar var. Ama bunu biliyor olmalısınız değil mi?

Yeni sevgilim bebek istiyor

Güzin abla benim sorunum dört hafta önce biriyle tanışmakla başladı. Beni öperken bile etkileniyor. Cinsel anlamda benimle olmak istiyor. Hatta benden çocuk da istiyor. Ona inanmalı mıyım? Lütfen bana yardımcı ol, artık düşünmekten yoruldum.

RUMUZ: DELİ

Erkekler elbette öpüşür, sevişirken etkilenir, gerçek bir ilişki yaşamak için de sabırsızlanırlar. Bunu başarmak için de, o anda her türlü sözü vermekten kaçınmamaları da doğaldır. Dört hafta önce tanıdığın birine ne kadar güvenebilir, ne kadar inanabilirsin? Önce bunu bir düşün...

Evlilik öncesi bir çocuk dünyaya getirebilecek kadar sorumsuz bir kız mısın? Ben de buna inanmak istemiyorum.

Sanırım dünyaya bir çocuk getirmenin, o bir anlık keyiften çok daha ciddi bir sorumluluk gerektirdiğini ikiniz de unutmuşa benziyorsunuz.

Evlenmeden önce beni aldatmış

Selam Güzin abla, 4-5 ay önce de evlendik. Ailem biraz tutucuydu o yüzden arkadaşlık döneminde fazla dışarı çıkamıyordum. Cinsellik olarak da sadece yüzeyseldi. Eşim o dönemde beni aldatmış. ‘Sadece cinsellik içindi’ dedi. Şimdi evliyiz ama endişeleniyorum, ‘Acaba yine yapar mı’ diye? Beni sevdiğinden eminim, yine de unutamıyorum.

RUMUZ: GÜNEŞ

Seni sevdiğinden eminsen, neden geçmiş bir olay nedeniyle sorun yaratıyorsun? Evlilik öncesinde bu tür deneyimler yaşamayan erkek yok denecek kadar azdır.

Bunu dır dır vesilesi yaparsan, adamı bıktırır ‘Yahu yapsam da bir, yapmasam da’ dedirtirsin. İşte o zaman kötü olur.

DÜZELTME

Dün teknik bir arızadan dolayı çiftlerin ilişki sayıları ile ilgili bilgiler yanlış çıkmıştır. Doğru ifade aşağıdaki gibi olacaktır:

- Yeni evli çiftler, günde birkaç kez, birkaç yıllık evli bir çift haftada 2-3 kez, daha uzun yıllar evli çiftler haftada 1-2 kez ilişkiye girmek isteyebilirler.
Yazarın Tüm Yazıları