İşyerinde yapay zekâ tehlikesi

Güncelleme Tarihi:

İşyerinde yapay zekâ tehlikesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2025 07:00

Yapay zekâ araçları günlük hayatımız kadar çalışma hayatımızı da hızla değiştirirken çok ciddi riskleri beraberinde getiriyor. Türkiye’nin de dahil olduğu küresel araştırmalar, çalışanların yüzde 58’nin yapay zekâ araçlarını işyerinde aktif olarak kullandığını ortaya koyuyor. Ancak her 10 çalışandan 5’i bu araçlara yüklememesi gereken şirket verilerini yüklediğini de söylüyor. İşte işyerinde yapay zekâ kullanılırken oluşabilecek riskler ve dikkat edilmesi gereken kritik noktalar...

Haberin Devamı

Son yılların en çok konuşulan ve kullanıcı sayısını hızla arttıran teknoloji araçları şüphesiz yapay zekâ (AI) oluyor. Bu alandaki geliştirmeler aslında uzun yıllar devam ediyordu ama daha çok endüstriyel alanda veya kurumsal şirketler tarafından kullanılıyordu. ChatGPT, DeepSeek, Microsoft Copilot, Google Gemini gibi uygulamalar yapay zekâyı tüm kullanıcılar için kullanılabilir hale getirdi. Bu uygulamalar kısa sürede uygulama mağazalarında en çok indirilenler arasında zirveye yerleşti. Özellikle içerisinde bulunduğumuz 2025 yılı, yapay zekâ için bir dönüm noktası kabul edildi. Yapay zekâ araçları gündelik hayatımızı olduğu kadar iş dünyasını da hızla dönüştürmeye başladı. Ancak bu durum çok ciddi riskleri de beraberinde getirdi.

İşyerinde yapay zekâ tehlikesi

Haberin Devamı

YÜZDE 58’İ AKTİF KULLANIYOR

Melbourne Üniversitesi ve KPMG’nin yayınladığı dikkat çekici araştırma, çalışanların yüzde 58’inin işyerinde yapay zekâ araçlarını kullandığını ortaya koydu. Yapay zekâ araçlarını kullanan çalışanların çoğu, bu uygulamaları benimseyerek gerçekten verimlilik ve performans avantajları elde ettiklerini söyledi. Buraya kadar her şey normal ancak araştırmanın sonuçlarına göre, endişe verici sayıda kişi; hassas bilgileri kamuya açık araçlara yüklemek, kontrol etmeden yapay zekâ yanıtlarına güvenmek ve bu yanıtları nasıl kullandıklarını gizlemek gibi son derece riskli şekillerde yapay zekâyı kullanıyor.

TÜRKİYE’DEN ÇALIŞANLAR DA VAR

Oldukça kapsamlı şekilde yürütülen araştırmaya, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 47 ülkeden 48 binden fazla çalışan dahil edildi. Yapılan anket kapsamında çalışanların yüzde 67’si verimlilik, yüzde 61’i bilgiye erişim, yüzde 59’u yenilik ve yüzde 58’i iş kalitesini arttırmak için yapay zekâ araçlarını kullandığını belirtti. Araştırmaya katılanların en yaygın olarak kullandığı yapay zekâ aracı ise ChatGPT oldu. Çalışanların yüzde 70’i işverenleri tarafından yapay zekâ çözümlerinden ziyade ücretsiz ve herkese açık araçlara güvendiğini belirtti. Ancak anket, yapay zekâ kullanan çalışanların yüzde 47’si bunu uygunsuz olarak kabul edilebilecek şekillerde yaptıklarını ve yüzde 63’ü diğer çalışanların yapay zekâyı uygunsuz şekilde kullandığını gördüklerini ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

ÖZEL VERİLERİMİZ PAYLAŞILIYOR

İşyerlerine ait cihazlarda yapay zekâ araçlarının kullanımıyla ilgili en büyük endişelerden birisi; şirkete ait özel bilgilerin, finansalların veya müşteri bilgileri gibi birçok özel verinin gizliliğiyle ilgili. Çünkü, burada yapılacak en küçük bir veri sızıntısı sadece şirkete değil kamuoyuna önemli zararlar verebilir. İşte araştırmanın en çarpıcı sonuçları ise burada ortaya çıkıyor. Ankete göre, çalışanların yüzde 48’i hassas şirket veya müşteri bilgilerini kamuya açık yapay zekâ araçlarına yüklüyor. Yüzde 44’ü yapay zekâyı, işyerlerinin kurumsal politikalarına aykırı şekilde kullandığını kabul ediyor. Bu tablo, çalışanların yapay zekâ araçlarına yüklediği içeriklerinin özel ve hassas şirket bilgileri içerdiğini ortaya koyan diğer araştırmalarla da örtüşüyor.

Haberin Devamı

Yüzde 66’sı çıktıları teyit bile etmiyor

ARAŞTIRMA sonuçları yapay zekâya kayıtsız şartsız güvenin geldiği tehlikeli boyutları da ortaya koydu. Buna göre, katılımcıların yüzde 66’sı herhangi bir değerlendirme yapmadan yapay zekânın oluşturduğu tüm çıktılara güvendiğini söylerken, bu sonuçlar yüzde 56’sının yapay zekâ nedeniyle işlerinde hata yapmış olabileceğini gösteriyor. Diğer yandan, 18-34 yaş arasındaki genç çalışanların 35 yaş ve üzeri çalışanlara göre yapay zekâya daha çok kayıtsız ve teyitsiz güvendikleri ortaya çıkıyor. Bu durum kuruluşlar ve çalışanlar için çok ciddi riskler taşıyor. Şirketlerin mali kayıp, itibar kaybı ve gizlilik ihlali risklerini artırıyor. Çalışanların da yüzde 35’i işyerlerinde yapay zekâ araçlarının kullanılmasının gizlilik ve uyumluluk risklerini artırdığına katılıyor.

İşyerinde yapay zekâ tehlikesi
PROF. DR. ALİ MURAT KIRIK

Haberin Devamı

‘İş’te dikkat edilmesi gerekenler

Yapay zekânın artık hayatımızın bir parçası olduğunu belirten Marmara Üniversitesi (MÜ) İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, yapay zekâ araçlarına yüklenen veriler konusunda dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi. Gerek işyeriyle ilgili gerekse kişisel verilerin, ikinci veya üçüncü şahısların eline geçmesi sakıncalı olan materyallerin yapay zekâ araçlarına yüklenmemesi gerektiğini belirten Ali Murat Kırık, dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde sıraladı:

Günümüzde yapay zekâ araçları, bütün işleri uçtan uca tamamlayabilen ve sürekli en doğru sonuçları veren araçlar değildir. Şu aşamada bu teknolojiyi sadece bir asistan gibi kullanmak gerekli. Örneğin; bir konu, görsel veya işlem hakkında destek almak en doğru kullanım yöntemi olacaktır.

Haberin Devamı

İşyerlerinin izin veya onay vermediği yapay zekâ araçlarını iş için kullanmak sakıncalı olabilir. Bu durumlarda işyerlerinin cihazları ile onaysız yapay zekâ uygulamaları kullanılmamaya dikkat edilmeli ve kesinlikle işyerlerine ait dokümanlar bu araçlara yüklenmemeli.

İster iş için olsun isterse kişisel kullanım için olsun yapay zekâ araçlarına bir veri, belge, görsel vb. yüklerken iki kez düşünülmeli. Kişisel bilgiler içeren, başkalarına veya işyerinize ait özel veriler bulunan dokümanları yapay zekâ araçlarına yüklemek ciddi güvenlik risklerini beraberinde getirebilir.

Çalışanların yanı sıra şirketlerin eğitimlerine mutlaka sorumlu yapay zekâ kullanımını eklemeleri gerekir. Böylece çalışanlar, işyerlerinde en doğru yapay zekâ kullanımını hakkında daha çok bilgi sahibi olabilecek ve olası risklerin önüne geçilebilecektir.

Yapay zekâ genellikle sizlere en doğru sonuçları vermez, veremez. Herhangi bir yapay zekâ uygulamasından gelen çıktılar mutlaka kontrol edilmeli ve farklı kaynaklardan teyit edilmeli. Bu bilgileri doğrunda kullanmak hata yapma olasılığınızı arttıracaktır.

Dünyada farklı şirketler tarafından geliştirilen yapay zekâların kullanım oranları her geçen gün artıyor. AITools’tan derlediğimiz verilere göre, OpenAI tarafından geliştirilen ve piyasaya çıktığı ilk günden bu yana büyük ilgi gören ChatGPT, en çok ziyaret edilen uygulama olarak dikkati çekiyor. ABD’li yapay zekâ aracı, Çinli Deepseek’in piyasaya çıkması ile aylık ziyaretçi trafiğinde düşüş yaşasa da 4.7 milyar ziyaretçi ile zirvede yer alıyor. Listenin ikinci sırasında grafik tasarım uygulaması olan Canva yer alıyor. Uygulama aylık 887 milyon ziyaretçi sayısı ile dikkat çekiyor. Google’ın çeviri yapan yapay zekâsı Google Translate 595 milyon aylık ziyaretçi ile listenin üçüncü sırada bulunuyor. Performansı ile ABD’li yapay zekâ araçlarının ziyaretçi sayılarında düşüşe sebep olan Çinli DeepSeek ise listede dördüncü sırada yer alıyor.

YEDİSİ ABD MERKEZLİ

Listede beşinci sırada 226 milyon aylık ziyaretçi ile Character.AI, altıncı sırada 200 milyon aylık ziyaretçi ile JanitorAI, yedinci sırada ise 133 milyon aylık kullanıcı ile Perplexity bulunuyor. Google tarafından hayata geçirilen ve ChatGPT’nin en büyük rakiplerinden biri olarak gösterilen Gemini ise listeye ancak sekizinci sıradan girebiliyor. 118 milyon aylık kullanıcısı bulunan Gemini, DeepSeek’in tüm dünyada duyulmaya başladığı Ocak 2025’te yüzde 9’dan fazla ziyaretçi kaybetti. Listede dokuzuncu sırada 112 milyon aylık ziyaretçiyle Remove.bg, 10. sırada ise 105 milyon kullanıcı ile Claude yer alıyor. Öte yandan, listede yer alan en çok ziyaret edilen 10 yapay zekâ aracından 7’sini ABD menşeli yapay zekâlar oluşturuyor.

BAKMADAN GEÇME!