Yapay zekanın gözü işimizde

Güncelleme Tarihi:

Yapay zekanın gözü işimizde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2017 15:18

EN çok tartışılan konulardan biri robotların, insanların işini elinden alıp almayacağı.

Haberin Devamı

Yapılan bazı araştırmalarda, robotların iş hayatına girmesiyle nitelikli işgücünün artacağı ve bu yüzden de işsizlik oranlarının beklendiği kadar olumsuz olmayacağı iddia ediliyor. Ancak bu pembe tablonun aksi de konuşulmaya başlandı. Başta Apple olmak üzere birçok teknoloji şirketi için geliştirdiği teknolojiler adını duyuran Silikon Vadisi’nin en önemli Ar-Ge laboratuvarlarından Xerox PARC’ın yeni CEO’su Tolga Kurtoğlu ile İstanbul’da sohbet etme fırsatı yakaladık.

YÜZDE 70 AZALACAK
Yakın gelecekte yapay zekânın insanların günlük yaşamına oldukça etki edeceğini vurgulayan Kurtoğlu, “Yapay zekâ, makine öğrenimi ve sanal gerçeklik çok fazla potansiyel taşıyan bir alan. Bu teknolojilerin önümüzdeki 10 yıl içinde dünyayı hatırı sayılır ölçüde etkileyeceğini düşünüyorum. Özellikle öğrenen makinelerin gelişmesiyle yakın gelecekte insanların yaptığı birçok işi robotlar yapacak” diyor. Kurtoğlu, “Yapay zekaya sahip öğrenen makinelerin gelişimi ile endüstri 4.0 olarak da adlandırılan robotik otomasyona geçilen bir dönemi yaşamaya başlıyoruz. İnsanların daha iyi ve verimli olduğu alanlarda insan gücü, robotların daha iyi ve verimli olduğu konularda robotların yoğun kullanılacağı bir ekonomik üretim sistemine doğru gidiyoruz. Robotlar herkesi işsiz bırakmayacak, ancak belli başlı sektörlerde işgücü istihdamını yüzde 70’lere ulaşan oranlarda azaltacak. Yaptığımız teknolojik çalışmaların nihai amacı insan ve robot işbirliğini sağlamak üzerine. Ancak hükümetlerin, şirketlerin bu duruma şimdiden hazırlıklı olmaları gerekiyor” diyor.

Haberin Devamı

YENİ TEKNOLOJİLER
PARC’ta şu anda savunma sanayi teknolojileri, yenilenebilir enerji, akıllı asistanlar, sensör teknolojileri, nesnelerin interneti, akıllı ambalaj, yapay zeka, makine öğrenimi ve analitiği, siber güvenlik, kişisel gizlilik, basılı elektronikler ve dijital üretim yöntemleri üzerinde çalıştıklarını ifade eden Kurtoğlu’nun verdiği örnekler şu şekilde:

- Yiyeceklerin bozulup bozulmadığını anlayacak: ‘Hyperspectral’ adında bir kamera teknolojisi geliştirildi. Akıllı buzdolaplarında kullanılan bu teknoloji, yiyeceklerin bozulup bozulmadığını anlıyor.

- Tren raylarının bakımını takip edecek: Hyperspectral görüntüleme teknolojisinin ulaşım sektöründe de kullanılacak. Tren raylarının üzerinden çatlak ve yıpranma takip edilecek. Bu sayede rayların bakım zamanı belirlenebilecek.

- Şarj ömrünü uzatacak: Lityum iyon pillerin üretimi esnasında kullanılan bir teknoloji sayesinde artı ve eksi kutupların arasında yapısal bir değişiklik gerçekleştirildi. Bu sayede bataryaların şarj ömrü yüzde 30 iyileştiriliyor.

- Akıllı paketleme sistemi: Süt veya peynir gibi kolaylıkla bozulabilecek ürünleri adet bazında akıllandıracak sensörler geliştiriliyor. Bu sayede, şirketler ürünlerini tedarik zincirinde kontrol edebilecek.

- Panik atak krizi geçirmeden bilecek: Geliştirdikleri giyilebilir cihaz ürünlerinde kullanılan yapay zekâ teknolojisi sayesinde kullanıcıların panik atak gibi krizleri önceden tahmin edilebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!