Vodafone, aile içi şiddet prosedürü yayınladı

Güncelleme Tarihi:

Vodafone, aile içi şiddet prosedürü yayınladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2019 10:18

*

Haberin Devamı

Vodafone Grup Vakfı, aile içi şiddet sorununun boyutlarını ve iş yaşamına etkilerini ortaya koymak amacıyla Ocak 2019’da bir araştırma gerçekleştirdi. Vodafone’un faaliyet gösterdiği 9 ülkede (Türkiye, İngiltere, Almanya, İrlanda, Güney Afrika, Kenya, Hindistan, İtalya, İspanya) yürütülen araştırmaya Türkiye’den 515 kişi olmak üzere toplamda 4.715 kişi katıldı.

Araştırmanın global ve Türkiye sonuçlarına göre:
· Dünyada her 3 çalışandan en az 1’i (yüzde 37) aile içi şiddet görüyor. Bu oran Türkiye’de yüzde 42.

· Tüm dünyada şiddete uğramış çalışan insanların üçte ikisi (yüzde 67) aile içi şiddet nedeniyle kariyerinde ilerleme sağlayamadığını söylüyor.

· Dünya genelinde şiddete uğramış çalışanların yüzde 61’inin en fazla psikolojik ve duygusal şiddete maruz kaldıkları görülüyor. Türkiye’de yüzde 63 oranla fiziksel şiddet ilk sırayı alıyor.

· Dünya genelinde şiddete uğramış çalışanların yalnızca yüzde 24’ü uğradıkları istismarı iş arkadaşlarıyla paylaşırken, her 2 kişiden 1’i (yüzde 51) bunu iş yerinde paylaşmaya utanıyor. Türkiye’de bu kişilerin oranı yüzde 47.

· Dünya genelinde şiddete uğramış çalışanların yüzde 68’i iş yerinde kendini daha güvende hissettiğini belirtiyor.

· Şiddete uğramış her 3 çalışandan 1’i (yüzde 33) acil yardım ve desteğe erişim sağlayacak bir mobil uygulamanın aile içi şiddet ve istismarın iş yaşamına etkilerini önemli ölçüde azaltabileceğine inanıyor. Böyle bir uygulamaya sahip olma fikri yüzde 45 oranla en çok Türkiye’de ilgi görüyor.

Türkiye dahil faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde aile içi şiddete karşı çalışanlarına destek olmak amacıyla bir adım attı. Aile içi şiddet konusuna yaklaşımını ve bu konuda çalışanlarına sağlayacağı destekleri, Aile İçi Şiddet Prosedürü ile, faaliyet gösterdiği ülkelerde standart hale getirdi.

ŞİDDETE UĞRAYAN ÇALIŞANA 10 GÜN İZİN
Vodafone Türkiye, şiddete maruz kalan çalışanlara 10 güne kadar ek izin ve finansal destek verecek. Çalışma arkadaşına aile içi şiddet uygulandığını öğrenen bir çalışan da talep etmesi halinde şiddet mağduru arkadaşına destek olabilmek için 2 güne kadar izin alabilecek. Şiddet mağduru çalışan, 7/24 sadece çalışanlara özel Vodafone Aile İçi Şiddet Destek Hattı aracılığıyla uzmanlardan sınırsız psikolojik ve hukuki danışmanlık alabilecek.

Bununla birlikte, şiddete maruz kalan çalışanların talep etmesi halinde, çalışanının güvenliğini teminen gerekli aksiyonlar da alıyoruz. Mümkün olan hallerde, mağdurun çalışma saatleri ve/veya lokasyonu, iş telefonu numarası ve/veya e-posta adresi, varsa şirket aracı ve/veya plakası değiştiriliyor.

2025 yılına kadar kadınlar için dünyanın en iyi işvereni olmayı hedeflediklerini söyleyen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Bayram, bu kapsamda neler hayata geçirdiklerini anlatıyor: “Kariyerine ara vermiş orta ve üst düzey yönetici pozisyonundaki kadınları iş hayatına geri kazandırmak üzere 2017 yılında dünyanın en büyük işe alım programını başlattık. “ReConnect” programı, aralarında Türkiye’nin de olduğu 26 ülkeyi kapsıyor ve yönetim kademesindeki kadın çalışan sayısını artırmayı hedefliyor. Grubumuz, ReConnect programı ile 2020 yılına kadar 26 ülkede 1.000 kadına ulaşmayı hedefliyor.

Vodafone tarafından uygulamaya alınan “Özel Doğum İzni” politikası, kadın çalışanlara en az 16 hafta tam ücretli doğum izni ve işe döndükleri tarihten sonraki ilk 6 ayda haftada 30 saat tam ücretle çalışma hakkı veriyor.

Global olarak da HeForShe hareketinin “10x10x10 Etki Programı”ndaki 10 şirketten biriyiz. Bu doğrultuda, kadınların iletişim teknolojilerine erişimini artırmak, faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde kız çocuklarının eğitimini desteklemek ve halihazırda 7 bin 500 olan orta ve üst düzey kadın yönetici oranını 2020’ye kadar yüzde 30 yükseltmek için taahhütte bulunduk.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!