‘Turuncu kadınlar’ Anadolu’yu gezecek

Güncelleme Tarihi:

‘Turuncu kadınlar’ Anadolu’yu gezecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2019 15:52

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir’in en önde gelen iş insanlarından biri. 1891 yılında kurulan İzmir Ticaret Borsası’nın tarihindeki ilk kadın başkan olan Işınsu Kestelli, geçtiğimiz yıl İzmir’de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için ‘Turuncu Dernek’i kurdu. Turuncu dernek genç kadrosuyla birlikte bu yıl Gaziantep, Diyarbakır, Konya, Ordu, Şanlıurfa ve Antakya’da dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalar yapacak.

Haberin Devamı

‘Turuncu kadınlar’ Anadolu’yu gezecek
Işınsu Kestelli, İzmir’in en öne çıkan kadınlarından biri. Aslen Konya doğumlu. İzmir Amerikan Kız Lisesi ve 9 Eylül Üniversitesi İktisat Bölümü mezunu. Raks, DYO, Turyağ gibi şirketlerde profesyonel olarak çalıştıktan sonra Turyağ’ın Türk Henkel ile birleşme döneminde tarıma ilgi duyan Kestelli, o dönemden sonraki iş yaşamını tarım odaklı devam ettirdi. Agritrade şirketini kurdu. 1891 yılında kurulan İzmir Ticaret Borsası’nın tarihindeki ilk kadın başkan oldu.

Her daim fark yaratan ve insanlara dokunan bir kadın Işınsu Kestelli. İnsanların hayatlarına el uzattığı o kadar çok hikayesi var ki…Örneğin yıllar önce gazete sayfalarına Doğubeyazıt’tan haber olan amca çocukları Mehmet ve Barış. Yüksek gerilim hattına yakalanıp ellerini, kollarını kaybeden bu çocuklara el uzatan isim Işınsu Kestelli. Van depreminde göçük altında kalan Yunus’un ailesine yardım eden de, yüzlerce genç kızın okumasını, erken yaşta evlenmemesini sağlayan da Işınsu Kestelli. Bunları kendisinden değil ekibinden biliyoruz. İşte bu koca yürekli, yaşama sıkı sıkıya bağlı, enerjisi hiç düşmeyen kadın kanseri de yendi. Her kemoterapi seansı sonrasında ‘kemo buluşmaları’ yaptı arkadaşlarıyla. İşinden, arkadaşlarından hiç kopmadı. Meme kanseri üzerine farkındalık yaratmak için “Annem kanseri yendi” aracını dolaştırdı mahalle mahalle, kadınlara erken tanının önemini anlattı.

Işınsu Kestelli geçen yıl da İzmir’i turuncuya boyadı. Hatırlatmakta yarar var. BM 3 yıl önce turuncu rengini toplumsal cinsiyet ayrımcılığıyla mücadele rengi olarak ilan etmişti. Işınsu Kestelli de İzmir Ticaret Borsası İTB ile BM’in toplumsal cinsiyet ayrımcılığına karşı İzmir’i turuncuya boya kampanyasını yürüttü. Bu kampanya İzmir’de bir Turuncu Dernek kurulmasını sağladı.

Işınsu Kestelli’nin Turuncu Dernek’in ekibinde pırıl pırıl genç kadınlar ve onları destekleyen erkekler var. İzmir’de Turuncu kadınlarla buluştuk. Işınsu Kestelli ve ekibinden Turuncu Dernek’in çalışmalarını dinledik.

AYŞE PAŞALI’NIN KIZI EKİBİNDE
Kocasının uyguladığı korkunç bir şiddet sonucu yaşamını kaybeden Ayşe Paşalı’nın kızı Burcu Çatak da Işınsu Kestelli’nin ekibinde. Burcu Çatak, cinsiyet ayrımcılığını, şiddeti önlemek için yapmak istediklerini anlattı buluşmamızda. Derneğin simgesi sinekkuşu. Sinekkuşunun altı kanadı çocuk, mülteci, engelli bireyler, azınlıkların yer aldığı dezavantajlı grupları ve LGBT bireyleri temsil ediyor. Turuncu Dernek de yalnızca kadınları değil, tüm dezavantajlı kesimleri hedefliyor. Derneğin logosunu da yine derneğin gönüllülerinden Beliz Birder tasarlamış. Sinekkuşunu seçmelerinin nedenini anlatırken, sinekkuşlarının hem en küçük hem de en dayanıklı ve hızlı kuşlar olduklarını söylüyor.

ANADOLU’YU GEZECEĞİZ
İzmir’de iş dünyasının, sivil toplum örgütlerinin ve üniversite öğrencilerinin katıldığı toplantılarla toplumsal cinsiyet konusunda farkındalık yakalamaya çalışan Turuncu Dernek, başlattığı Turuncu Atölyeleri çalışmalarını bu yıl İzmir dışına da taşıyor. Hedefte ilk olarak Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Antakya, Ordu ve Konya var. Bu illerde toplumsal önyargıları bir kenara koyarak herkesin eşit hak ve özgürlüklere sahip olduğu temelinden hareketle toplantılar düzenlenecek. İzmir’in Turuncu kadınları il il gezecek.

Işınsu Kestelli, “Ben kişilik olarak yerinde duramayan, boş durmayı sevmeyen bir insanım. Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi İzmir’de de cinsiyet ayrımcılığı konusunda çok eksikler var. Hatta bu konuda İzmir de tutucu. İş yaşamında da sokakta da kadınlar ayrımcılık yaşıyor. Ancak yalnızca kadınlar değil, çocuk istismarı, mültecilerin sorunları da bizi çok ilgilendiriyor. Gelişmiş bir toplum olmamız için hem kendimizi hem çevremizi kalkındırmalıyız. Kalkınma da bir bütün. Eşit fırsatların tanınması, eşit eğitim fırsatların çocuklarımızın yararlanmasından, aile içi demokrasiden başlıyor her şey. Bu yüzden de yapacak çok işimiz var. Ben ve çok heyecanla birlikte çalıştığım ekibim Turuncu Dernek’le el uzatmak istiyoruz. Turuncu Dernek, eşitlik, şiddet, taciz, pedofili, ensest, erkeklik, mülteci sorunları konularında konuşmaların yer alacağı Turuncu Konuşmalar etkinlikleri düzenledi. Bunları Anadolu’ya da yayacağız” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!