Tatil sonrası sendromunu yenmenin yolları

Güncelleme Tarihi:

Tatil sonrası sendromunu yenmenin yolları
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2018 00:00

Yıllık izinlerini 9 günlük Kurban Bayramı tatili ve 30 Ağustos Zafer Bayramı ile birleştiren pek çok çalışan bu yaz uzun bir tatil geçirdi. Uzun tatil sonrası işe dönmek hiç de kolay değil. İşte tatil sonrası sendromunu yenmenizi, günlük hayata daha kolay adapte olmanızı sağlayacak birkaç tüyo.

Haberin Devamı

Tatil sonrası sendromunu yenmenin yolları
9 günlük bayram tatili ve 30 Ağustos Zafer Bayramı ile kendi yıllık izinlerini birleştiren pek çok çalışan iş başı yapmaya hazırlanıyor. Deniz, kum, güneşin ardından ofise dönüp sizi bekleyen yığınla işe gömülmek, yüzlerce mail arasında kaybolmak gerçekten can sıkıcı. Tatil dönüşü içinizi kaplayan endişe ve stres son derece normal bir duygu.

Tatil dönüşü sendromu, kişinin tatil sonrası günlük rutinine, iş hayatına dönmesi ile başlayan can sıkıntısı, yorgunluk hissi ve mutsuzluk olarak özetleniyor. Özellikle, uzun tatiller sonrası bu duygu daha yoğun yaşanıyor. Kişi, daha tatilden dönmeden; dönüş yolunda, hatta tatilin son günü, günlük rutinine döneceği düşüncesi ile tatil dönüşü sendromunun psikolojik belirtilerini hissetmeye başlayabiliyor.
Tatil dönüşü sendromunu yenmek için tatilden bir iki gün önce dönmek, uyku ve yemek düzenini yeniden kurmak, işin ilk günününe toplantı almamak işe yarayabilir. İnsanların en sık başvurdukları ve en çok işe yarayan yöntemlerden biri de bir sonraki tatili organize etmek.

5 kişiden 1’i gelecek tatili ayarlıyor
The Washington Post’da haber olan Booking.com’un araştırmasına göre tatilden dönen her 5 ziyaretçiden biri ilk 24 saat içinde bir sonraki tatillerini ayarlıyorlar.

Bir sonraki tatili rezerve etmek gerçekten de tatil öncesi sendromuna en iyi gelen çözüm yollarından biri. Ya da tatil yerine bir konser, müze ziyareti, küçük bir gezi ayarlamak da tatil sonrası sendromuna iyi geliyor.
Tatil sendromunu yenmek için işte ve günlük yaşantımızda alabileceğimiz bazı tedbirler mevcut.

İLK GÜNE TOPLANTI KOYMAYIN
- Erken bir başlangıç yapın: Eğer işe rahatça dönmek istiyorsanız, hazırlanmalısınız. Gece yatağa erken gidin, sabah erken kalkın. Bu çığ gibi büyüyen iş yükünüzü azaltmanıza yardımcı olur, dikkatinizin dağılmamasını sağlar.

- İlk güne toplantı ayarlamayın: İlk gününüze toplantı koymayın, bu sizin baskı altında hissetmenize sebep olur. Güne başlamadan önce bir plan yapın, önceliklerinizi belirleyin, destek istemekten kaçınmayın.

- Geri kalmayın: Maillere, mevcut projelere dalmadan önce siz yokken neler olduğuna bir göz atın. Herhangi bir değişiklik ya da büyük bir olay olmuş mu? Günlük işlere dalmadan önce olup bitmiş değişimleri öğrenmek hız kazanmanızı, kendinizi güncellemenizi sağlayacak, geri kalmanızı engelleyecektir.

- Acil maillerden başlayın: Geri döndüğünüzde okunmamış yüzlerce maille karşılacaksınız, hepsine tek tek cevap vermek zor, acil maillere geri dönmekle işe başlayın.

Haberin Devamı

BİTTİ DİYE ÜZÜLMEYİN
Psikolog Dr. Feyza Bayraktar, tatil dönüşü sendromundan bir an önce çıkabilmek için şu önerilerde bulunuyor:

· İlk önce kişinin yaşadığı duyguların normal olduğunu kabul etmesi gerekir. Tatil sonrası birçok kişi, hemen hemen benzer duygular yaşar. Yaşanılan duyguların normal olduğunu kabul etmesi, kişinin bu süreci daha kolay atlatmasına yardımcı olur.

· Kişinin eve döner dönmez, ertelemeden valizini boşaltması, yıkanacak olanları yıkayıp yerleştirmesi, market alışverişine gidip ihtiyaçlarını alması, ev hayatı rutinine dönmesini kolaylaştıracağı için tatil dönüşü sendromunun etkilerini azaltmaya yardımcı olur.

· Tatil süresi boyunca, sağlıksız beslenmek ve uyku düzeninin bozulması da oldukça sık yaşanan durumlardan bir tanesidir. Tatil dönüşünde sağlıklı beslenme düzenine geçmek, erken uyumaya özen göstermek de tatil dönüşü sendromu sonrası yaşanan yorgunluk hissinin azalmasında önemli rol oynar.

· Egzersiz yapmak da tatil dönüşü sendromunun psikolojik belirtilerini azaltmak için etkin yöntemlerden bir tanesidir. Eğer, kişi günlük rutininde düzenli egzersiz yapıyorsa, bir an önce düzenli egzersiz rutinine dönmesi, sendromun etkilerini hafifletmekte destek olacaktır. Eğer, kişinin düzenli egzersiz alışkanlığı yoksa, tatil sonrası egzersiz yapmaya (yürüyüş yapmak gibi) başlaması da hissettiği can sıkıntısı, yorgunluk ve mutsuzlukla sağlıklı yollarla baş etmesi açısından destekleyicidir.

· Tatil bitti diye düşünüp üzülmektense, tatilde geçirilen eğlenceli, huzurlu anlardan dolayı mutlu olmaya çalışmak; kişinin tatilin bitmiş olmasına değil, yaşanılan güzel deneyimlere odaklanmasına yardımcı olur.

· Kişinin günlük rutininde, yaşadığı şehirde de turistlik geziler yapması, rutinin dışına çıkabileceği aktivitelere katılması, tatil dönüşü sendromu etkilerini azaltır.

· Tatil dönüşünde, bir daha ki tatil planını yapmak da sendromun daha kolay atlatılmasında önemli rol oynar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!