Sucular franchIse atağında

Güncelleme Tarihi:

Sucular franchIse atağında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2018 00:00

Son dönemlerde hızlı büyüyen su markaları yeni girişimcilerle şube sayısını arttırıyor. Franchise bedeli talep etmeyen markalar, düşük yatırım bütçeleri ile de girişimcilerin gözdesi haline geldi. Bu dükkanlar ortalama 30 bin liralık bir bütçe ile 24 ayda yatırımı geri döndürebiliyor.

Haberin Devamı

Sucular franchIse atağında
İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa gibi büyük şehirlerde başlayan ve bugün Türkiye’nin dört bir yanına yayılan ‘su markaları’ bayilik sistemi ile büyüyor. Franchise bedeli almayan bu markalar, düşük yatırım bütçeleri ve talep görmeleri nedeniyle son 10 yılda hızlı bir büyüme yakaladı. Bugün ortalama 30 bin liralık bir yatırım tutarı ile açılan bir su dükkanının 24-36 ay gibi bir sürede yatırımı geri döndürdüğünü anlatan yetkililer, “Her ne kadarda su fiyatları düşük gibi gözükse de kar marjı yüksek olan bir sektördür. Bu sektörde en önemli nokta mümkün olduğu mertebe de çok müşteriye ulaşmak” dedi.

PERSONEL VE KİRA
Bir su dükkanının ilk etapta en az 2 personele ihtiyaç duyduğunu anlatarak, şu bilgileri verdi: “2 personelin ücretleri vergileri ve dükkan kirası ile bir dükkanın aylık maliyeti 5 bin TL ile 6 bin TL arasında değişiyor. Eğer işinizin başında duracaksanız bir personel de yeterli oluyor. Böyle gider kaleminiz de düşmüş olur. Mutlaka kendi müşteri portföyünüzü oluşturmanız gerekiyor. Günün hemen her saati siparişi müşteriye ulaştırmanız önemli. Bu daha çok konutların yoğun olduğu bölgelerde ara sokaklarda açılacak bir dükkan için geçerli. Tutulacak dükkanın kirası ise 400 TL ile 1000 TL arasında değişkenlik gösterebilir. Bir dükkan için ortalama yatırım tutarı ise 30 bin lira seviyesinde olacaktır.”

PAY TALEP ETMİYORLAR
Su bayiliğini daha çok 40-60 yaş arası nüfusun tercih ettiğini anlatan yetkililer, şöyle konuştu: “Bu işi en çok küçük bir birikim yapmış ve gelir elde etmek isteyenler talep ediyor. Mahalle aralarında düşük kira gideri ve yatırım bütçesi ile yapılacak bir iş olarak görülüyor. Bugün Türki-ye’de Erikli, Hayat, Saka, Taş-delen ve Hamidiye gibi birçok önemli marka su bayiliği veriyor. Markalar hem güvenli hem de yatırımcının yanında yer alan markalar olduğu için birçok avantajlar da sunuyorlar. Cirodan pay veya reklam katkı payı çoğu zaman talep edilmiyor. Bu da girişimciler için önemli bir fırsat oluyor.”

Haberin Devamı

MARKALAR YATIRIMCIDAN NE TALEP EDİYOR
Bugün Türkiye’de bir su bayisi olmak için gerekli şartları sıralayan yetkililer, “Resmi kurumlar, belediye ve vergi dairesi tarafından istenilen iş yeri açmak için gerekli evraklar hazırlanıyor. Ticaret ile faal olarak meşgul olmayan vatandaşlardan bankalar tarafından verilen teminat mektubu isteniyor. En az 250–300 damacana alabilecek kadar kapasitesi olan 30-40 metrekarelik dükkan ve depo talep ediliyor. Su dağıtım aracı da bir yatırımcı için en önemli konular arasında. Bölgede başvuru yapacağınız su markasından başka bir tane daha olamaması da markalar için en önemli konuların başında geliyor” dedi.

Haberin Devamı

Sucular franchIse atağında

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!