Londra’dan çıkan modacı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2018 01:00

Zeynep Kartal bir ayağı Londra, bir ayağı İstanbul’da yaşayan bir moda tasarımcısı. Bir hafta İstanbul’da kalıyor, bir hafta Londra’da.

Haberin Devamı

Londra’dan çıkan modacı
Aslına bakarsanız Türkiye’de adını yeni yeni duyuyoruz. Eşinin işi nedeniyle gittiği Londra’da kendine yeni bir kariyer inşa eden Zeynep Kartal, İngiltere’de adını duyurduktan sonra Türkiye’de bilinir oldu. Aslen Konyalı olan ama Bursa’da büyüyen Zeynep Kartal, 19 yıl tekstil sektöründe profesyonel çalıştıktan sonra eşinin görevi nedeniyle gittiği Londra’da aldığı eğitimle kendi markasını yarattı. İşte bu ilham veren öyküsünü kendi ağzından dinleyelim.

Nasıl oldu sizin moda tasarımcılığına başlamanız?
İçimde hep vardı. İlkokul dönemimde etek dikerdim. Lise yıllarımda arkadaşlarıma kıyafet dikiyordum. Evlendim, Bursa’da bir tekstil şirketine girdim. Eşim 2005 yılında Londra’dan bir iş teklifi aldı ve birlikte Londra’ya gittik.

Hemen orada da çalışma fırsatı buldunuz mu?
Hayır maalesef bir süre hiçbir şey yapamadım. Bir Türk için çalışma ortamı yakalamak zordu. İngilizler, Avrupalılar varken kimse size iş vermiyordu. Ben fabrika müdürü pozisyonundan ayrılmıştım. Beklentilerim de vardı. Ama İngilizcem de yeterli değildi. O yüzden önce İngilizcemi geliştirdim. Ancak çalışmamak bana iyi gelmedi. Eşimin de beni desteklemesiyle kendi markamı yaratmaya karar verdim.

Londra’da bunu yapmak kolay olmasa gerek…
Ben İngiliz pasaportu almıştım ama bir tasarımcı olarak ortaya çıkmak hiç kolay olmadı. Eşimin işi orada uzayınca, başka teklifler de oldu ve kalıcı olduk orada. Bize şirketin ev tuttuğu sitede Londra’ya dışarıdan gelen çok sayıda futbolcu eşi ve dizi oyuncuları vardı. Aslında yaptıklarımı onların beğenmesi önümü açtı. 3-4 yıl yalnızca kendi çevremdekiler için üretim yapım.

Adınızı nasıl duyurdunuz?
Müşterilerimden biri “Sen çok güzel işler yapıyorsun. Vogue Fashion Night Out var, senin defileni yapalım orada” dedi. İnanın kulaklarıma inanmadım. Çok heyecanlandım. Sitemizde oturan futbolcu eşleri mankenliğimi yaptı. Ertesi gün koleksiyonum tüm medyada övgüler aldı. Tüm moda blogları ve moda dergileri bana yer vermeye başlamıştı.

Lady Gaga’nın sizin tasarımınızı giymesi markanız için çok iyi bir tanıtım olmuş. Bu nasıl oldu?
Kendisi bizi buldu. İlk siyah dantelli bir elbiseyi giydi. Halen o günden beri anlaşmalı tasarımcılarındanım. Ancak onun dışında İngiltere’de de çok dizi var ve o dizilerin en şöhretli isimleri de markamı tercih ediyor. Cheryl Cole, Tess Daly, Rebecca Adlington, Amanda Holden, Michelle Keegan, Pixie LottMarina and The Diamonds, Rochelle Humes, Whitney Port ve Coleen Rooney gibi isimler müşterim. Cannes’da Emma Miller’ın kıyafetini hazırladım.

Haberin Devamı

HER DEFİLE VE YENİ KOLEKSİYONDA TÜRKİYE’Yİ TANITIYORUM
İngiltere’ye taşındıktan sonra nasıl eğitim aldınız?
Manchester City Koleji’nde iki yıl moda tasarımı okudum. Kendimi geliştirmek istedim. Orada yerel bir modacıyla da çalışma fırsatı buldum.
Her defilemde Türkiye’yi de tanıtıyorum. Çünkü ben özümden ilham alıyorum. Londra’da Osman Hamdi Efendi’nin bir kitabından ilham alarak bir koleksiyon hazırladım.

Yeni bir markanız var değil mi?
Züheyla Özgül ile birlikte yeni bir markamız var adı ZZ.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!