Kadınları liderliğe hazırlıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Kadınları liderliğe hazırlıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2018 00:00

Türkiye’de 800 çalışanı ve 2 bin 500 acenteyle hizmet veren Mapfre Sigorta, istihdamda kadın güçlenmesini destekleyen projeleriyle KAGİDER’in Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) Sertifikası’nı almaya hak kazandı. Mapfre Sigorta İK’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Necla Aksoy, “Bundan sonraki yıllarda yüzde 42 olan yönetimde kadın oranımızı, kadın çalışanlarımızın liderlik gelişimlerine vurgu yaparak korumayı ve kadın yöneticilerimizi üst yönetim ve icra kurulu pozisyonlarına hazırlamayı hedefliyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Kadınları liderliğe hazırlıyorlar
Türkiye’de nasıl bir çalışan profiliniz var?
Türkiye’de 800 çalışanımız ve 2 bin 500 acentemiz var. Yaş ortalamamız 35. Cinsiyet dağılımımız ise yüzde 53 kadın, yüzde 47 erkek.

2019’da yeni işe alımlar olacak mı?
Bu yıl eylül ayı sonu itibarıyla 42 kişiyi işe aldık. Yıl sonuna kadar, sekiz yeni pozisyonumuzu da tamamlayarak toplamda 50’ye yakın yeni çalışanı ailemize katmış olacağız. Genel başvuruların yanı sıra, bu dönemde özellikle bilgi teknolojileri, satış ve pazarlama ve teknik underwriting departmanlarımız için görüşmelerimizi sürdürüyoruz. 2019 yılı için ise, yaklaşık bir bu kadar daha çalışana istihdam sağlayacağız. STEM olarak literatürde bahsi geçen, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik dallarında adaylara öncelik vereceğimiz bir yetenek projesi ve sigorta sektöründe engelli istihdamına katkıda bulunmamızı sağlayacak bir sigortacı yetiştirme projesini de bu kapsamda planladık.

Kadın istihdamını arttırmak için neler yapıyorsunuz?
İşe alım süreçlerimizde kısa listelerimizde kadın ve erkek aday sayılarının en az eşit sayıda, tercihen kadın aday sayısının daha fazla olmasını bir kriter olarak getirdik. Ayrıca, 2016 yılından bu yana, Mapfre Sigorta’ya iş başvurusu yapacak çalışanlar, başvurularında– cinsiyet belirtmek durumunda kalmıyorlar. Mülakatlarda da adaylara medeni durumu, aile geçmişi ya da hamilelik gibi kişisel tercihleri ile ilgili hiçbir soru yöneltmiyoruz. Yöneticiliğe yeni terfi eden tüm Mapfre çalışanlarına uyguladığımız Yeni Yönetici Oryantasyon Programı kapsamında da bu konu kültürün önemli bir parçası olarak aktarılıyor. Kadın istihdamını artırmak için gereken bilinç değişimini kendi kurumumuzdan başlayarak tüm iletişim faaliyetlerimizle topluma yaymaya çalışıyoruz.

Hangi uygulamalarınızla Fırsat Eşitliği Modeli Sertifikası aldınız?
Tüm çalışmalarımızda cinsiyet eşitliği bilinciyle hareket ediyor, bu bilinci kurum kültürüne entegre etmek, çeşitlilik konusunda duyarlılık yaratmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda kadın çalışanlarımızın liderlik yönlerini daha da geliştirmek adına “Cinsiyet Konusu Odaklı Çeşitlilik ve Kapsayıcı Liderlik Programı” ile “Kadın Yöneticilere Özel Liderlik Gelişim Programı” olmak üzere iki eğitim programını hayata geçirdik. Eğitimler ile dengeli liderlik yaklaşımı sağlamaya, çeşitliliği anlamaya ve bundan kazanım elde etmeye, dişi - eril enerji dengesine ve kadın yöneticilerin kurum içi ve dışında yarattıkları veya yaratmak istedikleri etkiye katkı sunmayı hedefliyoruz. Bu çalışmalarımız sonucunda KAGİDER tarafından toplumsal cinsiyet eşitliğini ve istihdamda kadın güçlenmesini destekleyen, şirketlere bağımsız bir değerlendirme sürecinin ardından verilen Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) Sertifikası’nı almaya hak kazandık. Kurum içi ve kurum dışı iletişimimizde kullandığımız dil bile FEM Sertifikasını almak ve korumak için önemli bir kriterdi. Bunun yanı sıra, anne ve anne adayı kadın çalışanlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmak adına farklı projeler yürütüyoruz. Doğuma Hazırlık Kursu ve Yeni Anne Koçluk Programı bunlardan bazıları.

Hedefiniz nedir?
Kendimizi henüz bu yolun başında görüyoruz. Bundan sonraki yıllarda yüzde 42 olan yönetimde kadın oranımızı, kadın çalışanlarımızın liderlik gelişimlerine vurgu yaparak korumayı ve kadın yöneticilerimizi üst yönetim ve icra kurulu pozisyonlarına hazırlamayı hedefliyoruz.

Çeşitlilik politikaları kapsamında engelliler için de projeleriniz var mı?
Engellilik konusunu çok yönlü bir program olarak üç ana başlık altında ele alıyoruz. Bunlar; engellilerin tamamen entegre olduğu bir kültür oluşturmak için kurum bünyesinde farkındalık ve eğitim çalışmaları, engelli istihdamına katkıda bulunmak için belirli aralıklarla organize ettiğimiz sigortacı yetiştirme ve istihdam programları ile engelli bireylerin yaşam kalitesine katkıda bulunacak muhtelif çalışmalar ve yardımlar olarak özetlenebilir. Engelli üniversite öğrencilerine TEV aracılığı ile burs sağlıyoruz. Yine 2017 yılında hayata geçirdiğimiz eğitim ve istihdam programının ardından, 2019 yılında da sadece engelli üniversite öğrencisi veya yeni mezun adaylara yönelik çok özel bir gelişim ve istihdam programı planlıyoruz.

Çalışan bağlılık oranınız nedir?
Şirketimizde çalışan bağlılığı yüzde 93 oranında. Bu oran yönetim seviyelerine çıktıkça yüzde 99 seviyesine ulaşıyor. Kendi isteği ile işten ayrılan çalışan dönüşüm oranımız son yedi yıl içerisinde yüzde 15 seviyesinden yüzde 7 oranına geriledi.

BAKMADAN GEÇME!