İhtiyaçtan freelance iş sitesi kurdu

Güncelleme Tarihi:

İhtiyaçtan freelance iş sitesi kurdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2018 00:00

Kalifiye yazılımcı bulmakta zorlanınca, uzmanlarla işverenleri buluşturan freelance (serbest çalışma) iş sitesi sanaluzman.com’u kuran Niyazi Bekiroğlu, “Amerika’da çalışan nüfusun yüzde 32’si freelance. Türkiye’de bu oran yüzde 1.2. Ama bizim yaptırdığımız bir ankete göre yeni neslin gelmesiyle birlikte 2023’te 8.5 milyon kişi freelance çalışacak” diyor.

Haberin Devamı

İhtiyaçtan freelance iş sitesi kurdu
Yazılım firması olan Niyazi Bekiroğlu, firması için yazılımcı bulmakta zorlanınca, ‘bizim gibi başka firmalar da yazılımcı bulamıyor’ diye düşünerek sanaluzman.com’u kurdu. Uzmanlarla işverenleri bir araya getiren sanaluzman.com’da bugün 10 bin üye var. Uzman olan üyelerin çoğunluğu bir şirkette maaşlı çalışıp, sanaluzmanı ek iş yapmak için kullananlar. Ama geçimlerini tamamen freelance işlerden sağlayanlar da çok. Şu ana kadar yapılan iş sayısı 538.

Üyelerin dağılımına bakıldığında birinci sırada yüzde 15 ile grafik tasarım, web tasarımı gibi grafik tabanlı uzmanlığı olanlar, ikinci sırada yüzde 12 ile yazılımcılar yer alıyor. Ardından editörlük işleri ve danışmanlık işleri giriyor.

İhtiyaçtan freelance iş sitesi kurdu

sanaluzman.com kurucusu Niyazi Bekiroğlu, 2019 sonu için 40 bin üye ve 2 milyon TL’lik iş hedeflerinin olduğunu söylüyor.
Freelance çalışanların en büyük korkusu paralarını alıp alamayacakları. Sanaluzman, uzmanları korumak için parayı önceden güvenli bir hesapta tutuyor. Ayrıca bir uygulamayla işverenin de işin yapılış aşamalarını görmelerini sağlıyor ki böylece zaman ve para kaybı olmasın. Yine de anlaşmazlık çıkarsa hakem uygulaması devreye giriyor, iş kontrol ediliyor ve kim haklıysa ona göre bir karar veriliyor. Sanaluzman’da şu ana kadar hakemlik uygulamasına gerek olmamış.

2023’TE 8.5 MİLYON SERBEST ÇALIŞAN
Amerika’da çalışan nüfusun yüzde 32’sinin freelance çalıştığına dikkat çeken Niyazi Bekiroğlu, “Türkiye’de bu oran yüzde 1.2. Ama bizim yaptırdığımız bir anlekete göre yeni neslin gelmesiyle birlikte 2023’te freelance çalışanların oranının 8.5 milyona ulaşacağı öngörülüyor. Y kuşağının yüzde 82’si girişimci olacağım diyor araştırmaya göre. 2023’te Türkiye’de freelance pazarının büyüklüğünün 3 milyar dolara ulaşacağından bahsediliyor.”

TÜRKİYE’DE ÇALIŞIP YURTDIŞINDA İŞ ALAN ÇOK
Son dönemde Türkiye’de yaşayıp yurtdışından iş alanların da oranın arttığını söyleyen Bekiroğlu, “Etrafımda IT alanında çalışıp yurtdışında iş alan çok kişi var. Oralardaki sitelerden buluyorlar. Şimdi aynı şeyi biz provake etmeye başladık. Siz de işinizi Türkiye’ye verebilirsiniz, gelin buradaki iş gücünü kullanın diyoruz. Böyle de bir pazar oluşmaya başladı son dönemde. Sesini duyuyoruz uzaktan. Ciddi anlamda nitelikli, dil problemi olmayan insanlar yurtdışından iş almaya başladılar ve aldıkları projelere baktığınızda çok ciddi projeler var.”

Haberin Devamı

İhtiyaçtan freelance iş sitesi kurdu

BAKMADAN GEÇME!