En çok yatırımı da ‘devlet’ çekti

Güncelleme Tarihi:

En çok yatırımı da ‘devlet’ çekti
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 20, 2018 20:33

Geçen hafta hangi üniversitelerden mezun olanların daha çok startup kurduğuna yönelik haberimizden sonra girişimcilik ekosisteminde tartışmalar başladı. Bu hafta da üniversite mezunlarına göre en çok yatırım alan girişimcilere baktık. Buna göre en çok yatırımı da devletokullarından mezun olanlar almış.

Haberin Devamı

GEÇEN hafta Hürriyet İK & Yeni Ekonomi’de yayımlanan ‘En çok girişimci devletten çıktı’ başlıklı haberimizde üniversiteden mezun olarak bir startup kuran 2

En çok yatırımı da ‘devlet’ çekti

bin 100 girişimcinin 1.350’sinin devlet üniversitelerinden mezun olduğunu, 570’inin de vakıf ve özel üniversitelerden mezun olduğunu yazmıştık. Bu haberimizden sonra başta sosyal medya olmak üzere girişimcilik ekosisteminde tartışma başladı.

Bu tartışmalardan biri de üniversitelerden mezun olan girişimcilerin sayıları yerine ortaya koydukları değerdi. Yani üniversitelerin yetiştirdikleri girişimcilerin hayata geçirdikleri startuplar ortaya nasıl bir değer koyabildiler? Bu değeri anlayabilmenin en iyi yolu ise girişimlerin erken aşamada aldıkları yatırımlar. Startups.Watch’tan Serkan Ünsal ve Senem Deniz’e erken aşamada en fazla yatırım alan ilk 20 girişimi ve bu startupları kuran girişimcilerin hangi üniversitelerden mezun olduklarını sorduk.

YARISI DEVLET MEZUNLARI
Elde ettiğimiz verilere göre erken aşamada en çok yatırım alan ilk 20 girişimin 8’inin en az bir kurucusu devlet üniversitesinden mezun oldu. Vakıf ve özel üniversitelerde ise bu rakam 3. En çok yatırım alan ilk 20 girişim arasında yurtdışı üniversitelerinin sayısı ise 9. İşin en önemli boyutu ise alınan yatırımların miktarı ve sayısı. Buna göre erken aşamada yatırım alan girişim sayısı 260. Bu girişimlerin aldıkları yatırımlar ise 461.9 milyon dolar. Türkiye’de en çok yatırım alan ilk 20 girişimin içinde 8 devlet üniversitesinden mezun olan girişimciler, 187 startup ile toplam yatırımın yarısını çekmeyi başardı. Bu rakamda 234.1 milyon doları buluyor. Listede yer alan 3 vakıf ve özel üniversitede bu rakam 53 startup’ta 70.2 milyon dolarlık yatırımla karşımıza çıkıyor. Yurtdışındaki bir üniversiteden mezun olarak startup kurmuş ve Türkiye’deki en fazla yatırım almış ilk 20 şirket arasına girmeyi başarmış 20 startup ise toplamda 157.6 milyon dolarlık yatırım aldı.

İLK SIRADA BOĞAZİÇİ VAR
Peki üniversitelerde sıralama nasıl? Verdiği mezunların startup kurarak en çok yatırım alan üniversite Boğaziçi Üniversitesi olarak karşımıza çıkıyor. Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olan girişimciler 43 startup kurarak toplamda 70 milyon dolarlık yatırım aldı. Başka bir deyişle Boğaziçi mezunlarının kurduğu girişimlerin yatırım değerleri, ilk 20 listesindeki vakıf ve özel üniversitelerin sayısına neredeyse eşit durumda. İkinci sırada İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) var. İTÜ mezunlarının kurduğu 38 girişim, toplamda 50.3 milyon dolar yatırım almayı başardı. Üçüncü sıradaysa ODTÜ geliyor. ODTÜ mezunlarının kurduğu 36 startup’ın toplamda aldığı yatırım ise 35.5 milyon dolar.

 

Haberin Devamı

En çok yatırımı da ‘devlet’ çekti
   Â
En çok yatırımı da ‘devlet’ çekti


BAKMADAN GEÇME!