CERN’e üretim yapan girişimci

Güncelleme Tarihi:

CERN’e üretim yapan girişimci
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2018 00:00

Filiz Akkaş 1975 yılında Sivas’ta 6 çocuklu bir ailenin son çocuğu olarak dünyaya geldi. Ailesi İstanbul’a göç etti ve Taksim’de büyüdü. Ailesinde ilk çalışan kadın oldu. Evlendi, kızı oldu, boşandı. Ayakları üzerinde durmalıydı. KOSGEB kredisi aldı, alüminyum panel üretimine girdi. Ve şirketi Mapsis Metal kısa zamanda havacılık ve savunma sanayine üretim yapan bir şirket haline geldi.

Haberin Devamı

CERN’e üretim yapan girişimci
Nasıl bir ailede büyüdünüz? Nasıl bir eğitim aldınız?
Sivaslı 6 çocuklu bir ailenin kızıyım. 2 yaşındayken İstanbul Taksim’e yerleşmişiz. Annem ve babam okur yazar. 3 abim ve 2 ablam ile aynı evde onların çocuğu gibi elden ele sevgi ile büyütüldüm. Özgür ve asi ruhlu olarak yetiştim. Ailemiz gelenek ve göreneklerine çok düşkündü, kadın olarak ilk çalışan ben oldum. Ailede bazı tabuları yıktığımı da düşünüyorum bu yüzden. İlk, orta ve lise eğitimini tamamladıktan sonra, AÖF İşletme bölümüne kayıt olup, hem okuyup hem çalışmak istedim. Kendimi geliştirmek adına bir yandan da bilgisayarlı muhasebe kurslarına gidiyordum.

Çalışma hayatına nasıl atıldınız?
Okurken bir inşaat firmasının satış ofisinde işe başladım. Yaklaşık 1,5 yıl sonra şirketin merkez ofisinde çalışma hayatıma devam ettim. Yaklaşık 16 yıl bu şirketin çeşitli bölümlerinde çalışarak kariyer hayatıma devam ettim. “Orada büyüdüm” desem sanırım yanlış olmaz. Daha sonra uluslararası bir sivil toplum kuruluşunda yine 5 yıl kadar idari ve mali yöneticilik yaptım. Kader her insana gülmeyebiliyor, özel hayatımda yaşadığım sıkıntılı süreçlerim oldu. Hayatıma yeni bir yön çizmek durumunda kaldım. Bu kez yol arkadaşım canım kızımla zorlu ve sorumluluğu daha fazla olan bir yola koyulduk. Tüm süreçleri yaşarken gerek iş hayatında gerekse özel hayatınızda tecrübeleriniz size bir ayna oluyor. Daha sonrası için yalnız olduğumu, ayaklarımın üzerinde sapa sağlam durmam gerektiğini artık biliyordum. Daha önemlisi iş yerindeki geleceğiniz birilerinin ağzından çıkacak kelimeye bağlı kalmamalıydı. Çalıştığım dernek merkezinin o yıl gelen Başkanı kendi getireceği ekibi ile çalışmak isteyince benim sonrası için hayatımı idame ettirmem şart olmuştu.

Karşılaştığınız zorluklar mı sizi girişimci yaptı?
Girişimcilik ruhum hep vardı ama bu ruh ne zaman zor durumda ve mecbur kaldım o zaman dışa vurdu. 2011 yılında KOSGEB’in Kadın Girişimcilik Programlarına katılarak sertifika aldım. Bu eğitimler yaklaşık 4 ay haftada birkaç tam gün sürmüştü. Eğitimler esnasında pazar araştırmaları yaptım. Pazarda bulunan bu açığı eğitmenlerimizin desteği ile de yakalayıp, veriler topladım, analizler yaptım en önemlisi görüşmeler yaparak proje haline getirdim. Projem KOSGEB’in kurullarında görüşülerek kabul oldu. Akabinde KOSGEB desteği ile bir CNC Router aldım. Aldığım tazminat ile de kuruluş giderlerini tamamlayarak 2011 yılı kasım ayında Mapsis Metal’in kuruluşunu gerçekleştirdim.

Nereden aklınıza böyle bir şirket kurmak geldi? Erkek egemen bir alan olması sizi ürkütmedi mi?
Boş alan gördüm. Yapabileceğimi hissettim. Erkek egemen bir sektör olmasına rağmen çok fazla bir zorluk yaşamadım. Hurdacısından forklift operatörüne, işçisinden kalitecisine kadar herkes olumlu yaklaşım gösterdi, destek oldu. Karşı tarafa nasıl hitap edeceğinizi biliyorsanız ve onlara insanca yaklaşıyorsanız, karşılığını vererek yardımcı oluyorlar, bunu gördüm. Bu arada Metal Teknolojisi Alanında Kaynakçılık bölümünde sırasıyla çıraklık, kalfalık ve usta öğreticilik belgelerimi alarak çalışma arkadaşlarım ile aynı dili konuşmak istedim.

Kuruluşunda işletme sermayesiz kurulan şirket KOSGEB’in destek ve hibesi ile başlarken alüminyum üreticilerinin de aradığı nitelikli bir yer olmak için her geçen gün işinde tecrübe edecek alüminyumun kullanıldığı her sektörde (inşaat, endüstriyel üretim, enerji, otomotiv gibi) üretimler yapmaya başladık. Mapsis 2011 yılında 3 çalışan ve 350 m2 alanda başlangıçta 1 işleme makinası ve konusunda deneyimli olmayan personel ile metal işleme sektörüne giriş yaptı.

ARAŞTIRMA YAPMADAN YOLA ÇIKMAYIN
Nasıl yol aldınız?
İşimizi iyi yaparak. Her şeyi baştan öğrendim. Çok araştırdım. Mapsis 2014 yılı itibarı ile doğrudan Lüksemburg, Belçika, Almanya ve Fransa’ya müşteri taleplerine uygun üretimleri ile ihracata başladı. 2014 yılında eş zamanlı olarak havacılık ve savunma sanayi sektörüne de üretim sağladık. AS9100 ve ISO9001 sertifikalarına hak kazanarak THY kuruluşu olan Turkish Cabin Interior firmasının da resmi tedarikçisi olduk. 2015 yılında Fransa Zodiac Aeorspace ve Amerika BE Aerospace, Turkish Seats, Kale Havacılık, Makine kimya Kurumu ve Roketsan ile havacılık ve savunma sanayinin önderlerinden firmaları ile gizlilik anlaşmaları imzalayarak tedarikçi olduk.

Girişimcilere ne önerirsiniz?
Genç girişimci arkadaşlarıma önerim, pazar araştırması yapmadan, iş planı oluşturmadan yola çıkmamaları ve dar bütçelerini hesapsız harcamalara kurban etmemeleridir. Kendilerine güvenip hayal etmelerini, hayalleri gerçekleşince keyfini alıp yeni hayallere yelken açmalarını dilerim.

Haberin Devamı

LÜKSEMBURG’TA YILIN İHRACATÇISI SEÇİLDİ
Filiz Akkaş, KOSGEB Kobi ve Girişimcilik Ödülleri 2013 yarışmasında Kocaeli’de en iyi kadın girişimci ödülünü aldı. Türkiye’de Yılın Başarılı Kadın Girişimcisi olarak finale kaldı. 2015 yılında Lüksemburg’da düzenlenen bir törende tüm Benelüx devletlerinin ekonomi bakanları tarafından takdir edilerek yılın ihracatçısı ödülünü aldı. Mapsis Türkiye’de CERN’den ihale kazanan ilk beş firmadan biri.

GİRİŞİMCİ OLMAK YAPAMAM DEMEMEK
Filiz Akkaş: Bana göre girişimci olmak, ısrar etmek, detayları düşünerek planlamak, ama en önemlisi ‘yapamam’ kelimesini kullanmamak.. Böyle olunca kendinize güveniniz artıyor ve daha iyisini nasıl yaparım diyerek kendinizle yarışıyorsunuz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!