Binlerce kişiye kamuda iş fırsatı

Güncelleme Tarihi:

Binlerce kişiye kamuda iş fırsatı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2016 14:43

Darbe girişimi sonrası işten çıkarılan 50 bin memurun yerine yenilerini almak için kamu kurumları kolları sıvadı. Emniyet Genel Müdürlüğü ilanla helikopter pilotu ararken, Milli Eğitim Bakanlığı önümüzdeki dönem 20 bin öğretmen alımı yapacak.

Haberin Devamı

Temmuz’da yaşanan darbe girişimi sonrası, kamu kurumlarının neredeyse tamamına yönelik operasyon başlatıldı ve bu operasyonlar halen sürüyor. Bugüne kadar 50 binin üzerinde kamu çalışanının işine son verildi. Kimileri görevden uzaklaştırıldı, kimileri açığa alındı, kimileri tamamen işten çıkarıldı. En fazla görevden alınma da 15 bin 200 öğretmen ile Milli Eğitim Bakanlığı’nda yaşandı.

Öncelikle şunu belirteyim; görevden uzaklaştırma ya da açığa alınma, yeni değil ve 657 sayılı yasa ile düzenlenmiş, 1965 yılından beri de uygulanıyor. Bir başka anlatımla, ihtiyati tedbir uygulaması da deniyor. Kamu görevlileri için görevden uzaklaştırma demek; ilgili makamlarca suç unsuru bulunup bulunmadığının soruşturulması, suçsuz bulunan kamu görevlilerinin hakları ile birlikte görevlerine iade edilmesi, suçlu bulunanlar içinse idari ve cezai işlemlerin yapılacağı anlamına geliyor.

GİDENİN YERİNE YENİSİ GELECEK
Kritik konu ise şu. 50 bine yakın kamu çalışanı görevden alındı, bunların yerine yeni alımlar yapılacak mı? Daha da önemlisi, yeni eğitim-öğretim yılının açılmasına az bir zaman kala görevden alınan 15 binin üzerinde öğretmenin yarattığı açık doldurulacak mı?
Evet, kamuda gidenlerin yerine yenisi alınacak ve alınmaya da başlandı. Nitekim Adalet Bakanlığı’ndan Emniyet Genel Müdürlüğüne, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Kültür Turizm Bakanlığı’na, Türk Hava Yollarına kadar birçok kurum ve kuruluş son bir hafta içinde yeni personel alımı için ilana çıktı bile.

20 BİN ÖĞRETMEN ALINACAK
OHAL ilan edilmesinden sonra da kamuda atılan memur sayısı kadar yeni memur alımına karar verildi. Bu da şu anlama geliyor ki, önümüzdeki dönemde kamu, 50 bin kişiye istihdam yaratacak.

Peki, öğretmen açığı kapanacak mı? Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda net bir açıklama yaptı ve açığa alınan öğretmen sayısı ve özel okullar devlete geçtikten sonra ihtiyaç duyulan öğretmen sayısı kadar öğretmen alınacak. Yeni öğretim yılı başlamadan 20 binin üzerinde öğretmen ataması yapılacak.

Haberin Devamı

KPSS şartı aranacak mı?
Peki, önümüzdeki dönemde kamuya alınacak personel, Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) göre mi göreve alınacak? Bu konuda farklı bir düzenleme bugün için yapılmamakla birlikte; son bir hafta içinde alınacak personel ile ilgili açıklamalara bakıldığında durum biraz farklı gözüküyor. Kimi kurumlar açığını kapatmak için sözleşmeli personel alımı yaparken, kimi kurumlar da sadece mülakat ile eleman alınacağını açıkladı. Bazı kurumlar ise başvuru için yüksek lisansı yeterli görüyor. Bazı kurumlar ise KPSS şartı da aramıyor ki, bunlardan biri Türk Hava Yolları.

Haberin Devamı

Binlerce kişiye kamuda iş fırsatı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!