Anne dostu şirketler

Güncelleme Tarihi:

Anne dostu şirketler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2016 13:21

Türkiye’de çalışan kadınların yüzde 40’ı evlilik veya çocuk bakımı sebebiyle iş hayatını bırakıyor. Anne dostu şirketler yasal sürenin üzerinde doğum izinleri, esnek çalışma ve kreş imkanları vererek, emzirme odaları kurarak çalışan annelere destek oluyor, onları iş hayatında tutmaya çalışıyorlar. Bu şirketlere anneleri elde tutmak için neler yaptıklarını sorduk.

Haberin Devamı

Anne dostu şirketler
TÜP BEBEK YARDIMI BİLE VAR
Türk Telekom’da çalışan annelere sunulan imkanların başında Türk Telekom kreş ve anaokulları geliyor. Şu anda kreş ve anaokullarından 232 çocuk faydalanıyor. Türk Telekom Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı kapsamında anne çalışanların doğum masraflarını karşılanıyor; eş ve çocuklarının da özel sağlık hizmetlerinden faydalanmasını sağlanıyor. Ayrıca anne olmak isteyen çalışanlara yönelik tüp bebek yardımı da yapılıyor. Anne baba ayrımı gözetmeksizin her çalışana doğum yardımı yapılıyor. Geçen sene bu uyguladan toplam 2.000 çalışan faydalandı.  

DOĞUM SONRASI 1 YIL PART-TIME İMKANI 
Bosch’da, yeni anne olan kadın çalışanların doğum izninden döndükten sonra part-time çalışabilme hakkına sahipler. Bosch Türkiye ve Orta Doğu Başkanı Steven Young, “Özellikle İstanbul ofisimizde çalışanlar her an her yerden verimli olabilmeleri adına ayda 4 gün evden çalışabiliyorlar. Esnek çalışma saatleri ve home office uygulamalarından tüm çalışanlar faydalanıyor. Son 2 yıldır 7 yeni annemiz part time çalışmadan faydalandı” diyor.

ANNELERE ESNEK ÇALIŞMA
Aras Kargo, annelere esnek çalışma saati uygulaması var. Çalışan anneler, bebekleri 1 yaşına gelene kadar her gün 2 saat süt izni, bebeklerinin 1- 3 yaş arası döneminde ise her gün 1 saat bebek bakım izni, bebekleri 3 yaşına gelene kadar her cumartesi idari izinli sayılıyor. Annelere ve tek ebeveyn babalara okulun ilk-son günü ve aşı günlerinde izin var.

SAĞLIK VE EĞİTİM FIRSATLARI
Vodafone’da anneler, “Mutlu Anne Mutlu Bebek” hattından faydalanabiliyor. Şirketin Türkiye genelinde çeşitli kreş, anaokulları ve kolejler ile indirim işbirliği bulunuyor. Bir çalışanın çocuğu olduğunda veya evlendiğinde ise hediye çekleri veriliyor. Tüm çalışanlar için eş ve çocuk kapsamlı özel sağlık sigortası yaptırılıyor.

HAMİLELİK KOÇLUĞU VAR
Avon’da anne olan çalışanlar yöneticileriyle de anlaşarak gerektiğinde evden çalışıyorlar. Doğum iznine ayrılmalarını ve işe geri döndüklerinde adaptasyonlarını kolaylaştırmak adına ‘hamilelik koçluğu’ veriliyor.

DOĞUM İZNİNDE TERFİ 
Ge’de anne çalışanlara kreş yardımı, emzirme odası, esnek çalışma saatleri, evden çalışma imkanı ve ücretsiz annelik izni sunuluyor. Ayrıca yeni doğum yapmış ya da yeni evlat edinmiş çalışanlara da altı aylık ücretsiz izin alma imkanı sağlanıyor. GE Türkiye İK Direktörü Seren Bayramoğlu, “Yöneticilerimiz doğum izninin kadın çalışan seçiminde bir engel teşkil etmediği konusunda çok bilinçli. Örneğin doğum izninde iken terfi eden çalışanlarımız oldu” diyor.

OKULUN İLK GÜNÜ İZNİ
Finansbank’ta 2013’den beri, çocuğu okula yeni başlayan annelere yönelik Okulun İlk Günü İzni uygulaması var. 
Ayrıca eşinin işi nedeniyle farklı bir şehre taşınması gereken çalışanlara ihtiyaçlar çerçevesinde tayin imkanı sunuluyor. Çalışanların çocuklarının doğumgünleri, çalışanların evlilik yıldönümleri kutlanıyor. Ücretsiz olarak çocuk ve aile danışmanlığı hizmetinden yararlanabiliyorlar.

İSTER PART-TIME, İSTER EVDEN
Basf’ta çalışanlar doğum izni sonrası 3 aya kadar ister evden isterse part-time çalışarak iş hayatına geri dönüş yapabiliyor. Ayrıca tüm çalışanlar ayda iki güne kadar evden çalışma imkânına sahipler. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!