90 günlük kariyer diyeti

Güncelleme Tarihi:

90 günlük kariyer diyeti
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2019 16:03

Organizasyonel danışmanlık şirketi Korn Ferry, başarılı bir kariyer için ‘90 günlük kariyer diyeti’ öneriyor. Korn Ferry CEO’su Gary Burnison özellikle yöneticilere, kariyerlerini daha iyi yönlendirmeleri için bu diyeti tavsiye ediyor.

Haberin Devamı

Her sene milyonlarca kişi karar alıp, ya kendi başlarına ya da bir uzmanla birlikte kilo kaybedip daha sağlıklı bir yaşam için rejime başlıyor. Profesyonel yöneticiler de tıpkı zayıflamak isteyen kişilerin motivasyonları gibi bir takım kriterleri göz önünde bulundurarak kariyerlerini daha iyi yönetmek için bir kariyer rejimi yapabilirler. Korn Ferry CEO’su Gary Burnison, aşağıdaki sorulara negatif cevap veren kişilere 90 günlük kariyer diyeti öneriyor. Her sene milyonlarca kişi karar alıp, ya kendi başlarına ya da bir uzmanla birlikte kilo kaybedip daha sağlıklı bir yaşam için rejime başlıyor. Profesyonel yöneticiler de tıpkı zayıflamak isteyen kişilerin motivasyonları gibi bir takım kriterleri göz önünde bulundurarak kariyerlerini daha iyi yönetmek için bir kariyer rejimi yapabilirler. Korn Ferry CEO’su Gary Burnison, aşağıdaki sorulara negatif cevap veren kişilere 90 günlük kariyer diyeti öneriyor. 

Haberin Devamı

· Şu anki işinize ilk günkü heyecanla mı gidiyorsunuz?

· Patronunuz / üstünüz sizin katkılarınızın farkında mı?

· Ekibin kilit oyuncularından biri misiniz?

· En son ne zaman bir üst pozisyona geçtiniz?

· İşinizde en son ne zaman yeni bir şey öğrendiniz?

Yukarıdaki sorunun tamamına/ büyük bir bölümüne olumsuz yanıt veriyorsanız kariyerinizi daha iyi yönlendirmek için kendinize 90 günlük zaman dilimi ayırmalısınız. Aynen zayıflama rejimi gibi kariyer rejimi de biraz zordur, disiplin ve yeni alışkanlıklar getirmesi gerekir. 90 günlük kariyer diyeti için Korn Ferry CEO’su Gary Burnison’dan 7 temel öneri sıralıyor:  

KENDİNİ İYİ TANIMAK

Kuvvetli ve zayıf yönlerimizi anlayarak, tecrübelerimizi ve yeteneklerimizi bilmek, sizi neyin heyecanlandırdığını anlamak bugünkü veya gelecekteki işyerimize yapacağınız katkıyı arttıracaktır. Bunun için aşağıdaki sorularla kendinizi tanıyın. Kim olduğunuzu analiz edin: Risk seviyor musunuz? Önde mi olmayı mı, geri planda mı kalmayı mı seviyorsunuz? Kendinize güven duygunuz bilgilerinizde ve yaptıklarınızda nasıl? Sizi heyecanlandıran şey nedir? (Güç, pozisyon, bağımsızlık, birlikte çalışmak mı)?Ne yapıyorsunuz?: Bilgi ve becerileriniz neler? Kendimizi tanımlamamız – Inovatif, cesur, uyumlu? Bilinmeyen ortamları sever misiniz? Tecrübeleriniz? Şu anki işinizdeki başarılarınız? Elde ettiğiniz sonuçlar?İlave Çalışma: Yukarıdaki sorularla kendinizi daha iyi tanımaya çalıştınız ve aynaya baktınız. Ama sizin bir de üçüncü bir yerde analizini yaptırmanız gerekir. Bu servisi veren firmalar ve on-line siteler var. Daha da iyi ve gerçekçi bir metoda 360 derece başkalarının sizi nasıl gördüğü konusunda bir uygulama yapmak.

HEDEFLERİNİ BELİRLEMEK

Haberin Devamı

Birçok kişi yeni bir iş bulmanın online ilanlarla çözüleceği fikrinde olsa da online olarak yollanan özgeçmişlerin yüzde 98’nin çöpe gittiğini biliyor muydunuz?İyi bir hedef belirleme çalışması yapmalısınız: Nerede yaşamak ve çalışmak istiyorsunuz? Hangi şirketler ilginizi çekiyor? Hangi roller ve görevler size daha uygun? Güçlü yanlarınız neler, hangi konularda uzmanlığınız bulunuyor? Hedefleyeceğiniz şirketleri daha derin bir çalışmayla belirlemeniz lazım: LinkedIn’e girip hedeflediğiniz şirkette çalışan kişileri inceleyin, birçok bilgi edinmelisiniz? Şirket hakkında birçok rapor okuyun? Web sitelerini inceleyin? Kültürünü anlamaya çalışın? Hedefleri belirlemek: Hedefleyeceğiniz şirketleri belirlerken size en önemli olan nitelikleri aklımızda tutun ama kendi limitleriniz konusunda da dürüst olun.

NETWORK KONUSUNDA ÇALIŞMAK

Haberin Devamı

Bir kişi birini tanıyor, o biri de sizi tanıyan birini tanıyor. İş bulmanın kilit noktalarından biri de önemli network bağlantılarıdır. On sene önce kartını aldığınız biri network değildir. Ama insan kaynaklarına giderken olumlu bir referans sizi diğer adayların önüne geçireceği de kesindir. Network sağlamlaştırmak resimin bir parçasıdır ve çalışma gerektirir.Kimi tanıyorsunuz:  Eski patronlarınız veya birlikte çalışmış olduğunuz eski dostlar. Şu anda neredeler, ne yapıyorlar. Bazıları belki hedef şirketlerinizdedir veya hedef şirketlerinizde tanıdıkları vardır. Sivil toplumdan veya eğitim hayatımızdan arkadaşlarınız. Bu kişiler belki değişik sektörler üzerine bilgi sahibidirler.Ev ödevi: Tüm network kişilerini kategoriye ayırın, sizi rüya şirketinize en çok hangi kontaklar daha kolay tanıştırılabilir. Kontaklarla temas kurmadan onlardan isteyeceğiniz konu için net olun. Onların da zaman kısıtlılığı olduğunu baştan kabul edin, saygılı olun.İlave ev ödevi: Sizin hakkınızda pozitif referans verebilecek kişileri bulmak önemli ve bilhassa bunlardan bazıları eski patronunuz ise çok iyi olur… Sizin hakkınızda çalışma tecrübesini ve başkaları ile temaslarınızı anlatabilecek bir liste yapmanız gerekiyor.

CV (YENİDEN ELE ALMAK)

Haberin Devamı

Özgeçmişiniz eski bir mezar taşı değildir. Canlı olması lazım ve linkedin profilimizle birlikte heyecan yaratması gerekir. Kişiler özgeçmişin yeni bir iş bulmada yüzde doksan etkili olduğunu söylerler. Gerçeklik payı yüzde ondur. CV’nizdeki bilgilerin yeni iş bulma konusunda yüzde 90 oranında etkili olduğu düşünülürken aslında bu gerçeklik yüzde 10’dur. İş tamamen sizin görüşmedeki stilinizden, konuşmanızda ve network ağzından kaynaklanacaktır.Yine de kişinin ev ödevini yapması ve özgeçmişini canlı tutması gerekir. Bu bayağı zor ve zaman alan bir iştir. Ayrıca bu gün online bilgilerimize ulaşım çok kolay olduğundan linkedin profiliniz ve CV’niz arasında farklar olmaması gerekir. İşte bazı tavsiyeler:· En önemli bilgileri kısa net olarak verebilmek· Beyin fırtınası yapıp beş kilit noktayı (sizin başarılarınızı anlatan) şekilde yazmak· Klasik kelimeleri inovatif, enerjik ekip çalışmasına inanan gibi özgeçmişten çıkarmak· Özgeçmişi herkese değil sadece hedef kilit kişilerle paylaşmakİlave Ev Ödevi: Çok iyi bir mentörden CV’niz hakkında görüş almak.

MÜLAKAT İÇİN HAZIRLANMAK

Haberin Devamı

En önemli hazırlık psikolojik olarak rahat olmak ve karşımızdaki ile normal bir konuşma akışına girmektir. Bunun için, · Klasik sorulara hazır olun. Kendinizi, en son pozisyonunuzu, başarınızı anlatın. · Kuvvetli noktalarınızı öne çıkarın· Takım elbise hala en geçerli tavsiyedir· Sakın geç kalmayın· Odadakilerin geçmişini iyi çalışmış olun· Hiç bir yalan veya abartı söylemeyin· Siz de soru sorun

MÜLAKATTA YAPILACAKLAR

Mülakat hiç kimseyi tanımadığımız bir partiye gitmek gibidir. Onun için antenlerini açık tutmak ve uyumlu olmak en kilit noktadır. Otopark görevlisinden görüşme yapacağınız kişiye kadar güler yüzlü olmanız gerekir. Merhaba demek her zaman en önemli şeydir.İçeri girdiğimiz andan itibaren herkese karşı güler yüzlü, dost, saygılı ve duyarlı olmak;Odada asılı duran bir resim veya bir eşya bile ilk anda buzları eritebilecek bir konuşma başlatabilir.Birçok mülakat yapan tip vardır. Ama hepsinin ilgisini çekecek olan ‘hatırda kalarak’ bir iz bırakmamız olacaktır.

İŞE ALIMDAN SONRAKİ PLAN

Yeni bir işe girseniz dahi doksan günlük kariyer rejimine devam etmeniz lazım. Bugünün dünyasında bir profesyonelin bir işte kalma süresi averaj dört senedir. İlave hazırlık yapmak her zaman gereklidir.· Yeni işte en önemli nokta parasal konular değil yeni öğreneceklerimizdir. Öğrenmenin yüzde 70’i zor projelerden, yüzde 20’si iş arkadaşlarımız ve patronumuzdan, yüzde 10’u eğitimlerden gelir. · Network, network, network. Yeni iş, yepyeni kişiler, temaslar ve ilerisi için fırsatları yaratacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!