5 yılda 500 çalışan yurtdışına gitti

Güncelleme Tarihi:

5 yılda 500 çalışan yurtdışına gitti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2016 14:41

Türkiye’de 16 bin 600 çalışanı olan Bosch Grubu, bu yıl sonuna kadar 1.000-1.500 kişiyi daha işe almayı planlıyor. Esnek çalışma, rotasyon ve sunduğu yurtdışı kariyer olanakları ile yeni mezunların ilgisini çeken Bosch Grubu, 5 yılda 500 kişiyi yurtdışına gönderdi. Bosch Türkiye ve Orta Doğu İK Direktörü Umut Güvenç ile İK uygulamalarını konuştuk.

Haberin Devamı

5 yılda 500 çalışan yurtdışına gitti
Gençlerin sektöre ilgisi nasıl?
Gençlerin ilgisi yüksek, özellikle mobilite çözümlerine. Bizim de ciromuzun yüzde 60’ı mobilite çözümlerinden geliyor. Bosch aynı zamanda otonom sürüşle ilgili de çok fazla şey yapıyor. Ar-Ge’de bilgisayar mühendislerinin, yazılımcıların sayısını arttırıyoruz. Endüstri 4.0’ın öncü şirketlerinden birisiyiz, bu anlamda gençlerin de ilgisini çekiyor. Gençler hem teknolojiye çok meraklılar, hem de güven ve gurur duyacakları, yenilikçi bir firmada çalışmak istiyorlar.

Yurtdışı kariyer imkanı var mı?
Son 5 yılda 500 çalışanı yurtdışına gönderdik. Yaklaşık 3 yıllığına gidip geri dönüyorlar, isterlerse kalıyorlar ama çoğunluk geri dönüş garantili gidiyor. Her seviyeden gönderiyoruz, en son mavi yakalı bir çalışanımızı Amerika’ya gönderdik, oraya üretim hattını kurmaya gitti, dil de öğrendi. Gönderilenlerin yüzde 40’ı yönetici pozisyonunda. Yoğunluk Almanya’ya ama Meksika’da da teknik genel müdürümüz, Çin’de de üretim müdürlerimiz var, bir çok ülkeye yönetici ihraç ediyoruz.

Yeni mezunlar için yurtdışı kariyer imkanı çok önemli...
Evet, en son bir kariyer gününde 150 ülkede faaliyet gösterdiğimizden, uluslarası görevlendirmelerden bahsedince, birisi “direkt orada başlayabiliyor muyuz” diye sordu. Gençler yurtdışına, rotasyona bakıyorlar. Biz tüm pozisyonları hatta aklımızda bir aday olsa bile, intranetimizden paylaşıyoruz. İsteyen tüm çalışanlar başvurabiliyorlar.

1.000-1.500 KİŞİYİ İŞE ALACAKLAR
Bu yıl kaç kişi alacaksınız?
Geçen sene 2 bin kişiye yakın aldık, bu yıl da mavi yaka dahil bin-1.500 civarında olacaktır. Üniversite mezunu alımları da yaklaşık 200 kişi. Bu 200 kişinin de yüzde 70’i mühendis olur.

CV’de neye bakarsınız?
Yeni mezun alımlarında staj yapıp yapmadığına bakıyorum. Uzun dönemli stajyer alıyoruz, 1 yıl boyunca haftanın 2.5 günü bizde staj yapıyorlar. Bu firma için de çalışan öğrenci için de büyük şans. Yeni mezun alımlarının yüzde 50’si bu stajdan oluyor. Gençlere olabildiğince uzun soluklu staj yapmalarını tavsiye ederim.

Gençleri çeken uygulamalarınızdan biri de esnek çalışma, ne zamandır home-office uyguluyorsunuz?
Esnek çalışma saat hesabı olarak yıllardır var. Çalışanların saat hesabı var, 09.00 ile 16.30 arası şirkette olmalısınız, 09.00’a kadar kimseye birşey söylemeden gelmeyebilirler, 16.30’da da çıkabilirler. Aynı zamanda da çalışanlarımıza diyoruz ki daha uzun, daha eksik kaldığınız günler olabilir, erken çıkarlarsa eksi mesai hesabına yazılıyor, fazla mesai yapınca da onları yıllık izin gibi kullanabiliyorlar. Onun haricinde home-office (mobil çalışma) uygulamasını 2 yıldır uyguluyoruz. Mobil çalışmada ayda 4 gün istedikleri yerden çalışabilirler, ister evden ister kafeden. Gençlerin çok ilgisini çekiyor, genç çalışanlarımız arkadaşlarına Bosch’da home-office çalışma olduğunu söylediklerinde çok ilgi çekiyormuş.

Kadın istihdamında ne aşamadasınız?
Yönetim seviyesinde kadın oranı yüzde 20. Bosch’un 2020 için global hedefi yüzde 20, biz şimdiden bunu yakaladık.
Tüm şirket genelinde çalışanların yüzde 92’si erkek, yüzde 8’i kadın, sırf beyaz yakaya bakarsak kadın oranımız yüzde 30.

Kadın istihdamını arttırmak için neler yapıyorsunuz?
Bu esnek çalışma modelleri, home-office uygulaması kadın çalışanların da lehine oldu. Bir çok kişi 4’te çıkıyor, çocuğuyla vakit geçirip, o uyuduktan sonra akşam tekrar çalışmaya devam ediyor. Biz evden çalışmayı da aynı burdan çalışma gibi sayıyoruz. Şimdi yasa ile hamilelik sonrası haklar iyice genişletildi, ama yasa çıkmadan önce de biz kadın çalışanlarımıza çocukları 1 yaşına gelene kadar part time çalışma olanığını sunuyorduk.

GELECEĞİN MESLEĞİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ
Ağırlıklı mühendis alıyorsunuz, işe alımda kadın mühendis bulmakta zorlanıyor musunuz?
Geçen yıl baktık bizde neler var, elektronik mühendisi, endüstri mühendisi, makina mühendisi, elektrik-elektronik mühendisleri... Geçtiğimiz yıl üniversitelerin bu bölümlerinden mezun olan kadın oranlarına baktık, yaklaşık yüzde 24’lerde. Biz kendimize hedef koyduk, mezun oranının yüzde 20 fazlası kadın mühendis alacağız diye. Bu da yüzde 30’lara denk geliyor, şu anda kadın mühendis alımımız yüzde 34. Geçtiğimiz yıldan beri aktif olarak liselere de gidiyoruz.

Şimdi üniversite tercih dönemi, gençlere ne tavsiye edersiniz meslek seçimlerinde?
Bence geleceğin mesleği kesin olarak bilgisayar mühendisliği. Yazılım, IT, data yönetimi, matematik, istatistik, makine mühendisliği geleceğin meslekleri.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE 16.600 ÇALIŞAN VAR
TÜRKİYE’DE ‘mobilite çözümleri’, ‘enerji ve bina teknolojileri’, ‘dayanıklı tüketim malları’ ve ‘sanayi teknolojileri’ olmak üzere 4 alanda faaliyet gösteren Bosch’un Türkiye’de 16 bin 600 çalışanı var. Bosch Türkiye, yarattığı istihdam bakımından diğer Bosch ülkeleri arasında dünyada 5. büyük, Avrupa’da ise Almanya’dan sonra ikinci büyük ülke. Türkiye’de çalışanların yüzde 80 mavi yaka, yüzde 29 beyaz yaka. Yaş ortalaması ise 32. Yıllık çalışan sikülasyonu ise yüzde 3-4.

BAKMADAN GEÇME!