12 bin 800 kişiye yurtdışında istihdam

Güncelleme Tarihi:

12 bin 800 kişiye yurtdışında istihdam
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2018 00:00

Bu yılın 7 aylık döneminde 12 bin 851 kişi yurtdışına işçi olarak çalışmaya gönderildi. Geçen yıla göre yurtdışına gidenlerin sayısında yüzde 11 artış oldu. En çok istihdam yaratan ülke ise Cezayir oldu.

Haberin Devamı

12 bin 800 kişiye yurtdışında istihdam
Bu yılın 7 ayında, 12 binden fazla kişi yurtdışına çalışmak için gitti. İŞKUR tarafından açıklanan verilere göre 2018’in Ocak-Temmuz döneminde gerek Türk gerekse de yabancı sermayeli şirketlerden gelen eleman talebi çerçevesinde 12 bin 851 kişi işçi olarak yurtdışında çalışmaya gönderildi. 2017’nin aynı dönemi ile mukayese edildiğinde ise yurtdışına çalışmak için gönderilen işçilerin sayısında yüzde 11’e yakın artış oldu. Geçen senenin Ocak-Temmuz döneminde 11 bin 637 kişi işçi olarak yurtdışına çalışmaya gitmişti.

CEZAYİR İLK SIRADA
Bu yılın 7 ayında en çok istihdam yaratan ülke Cezayir oldu. Cezayir’e bin 704 işçi çalışmak için gönderildi. İkinci sırayı ise bin 583 işçi ile Rusya, üçüncü sırayı bin 551 işçi ile Suudi Arabistan alırken; Kuveyt’e 942 kişi, Kıbrıs’a da 927 kişi gönderildi.

Bu yıl özellikle üç ülkeye işçi talebinde ciddi artış yaşandı. Bunlardan biri Umman. Umman için şirketlerden gelen eleman talebi geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 621 artışla 202 kişiye çıktı. Umman’dan sonra sırayı yüzde 513 artışla Ürdün aldı. Bu yılın 7 ayında Ürdün’e 178 kişi çalışmak için gönderildi.

Yurtdışı talebinin arttığı ülkeler arasından üçüncü sırayı Özbekistan aldı. Geçen yılın aynı dönemine oranla işçi talebinde yüzde 485’lik artışın yaşandığı Özbekistan, 322 kişiye istihdam yarattı.

Yurtdışına işçi götürecek şirketler ne yapacak?

· Yurtdışına çalışan götürecek şirketlerin İŞKUR tarafından hazırlanan yurtdışı hizmet sözleşmesini imzalaması gerekiyor.

· Türk şirketleri yurtdışına götürecekleri işçilerin sosyal güvenliklerinin sağlandığına ilişkin belgeyi ibraz etmek zorunda.

· Şirketler, yurtdışı iş gücü taleplerini İŞKUR kayıtlarından karşılamak ya da yurtdışından aldıkları işlere kendi işçilerini götürmek için sözleşmelerini onaylatmaları gerekiyor.

· Şirketler, taahhüt işleri için işin alındığı ülkeden iş alındı belgesi getirmek zorunda.

· Taahhüt işleri dışındaki işler için işyerinde çalıştırılacak işçi sayısını belirten belgesini İŞKUR’a sunmak zorunda.

· Yurtdışında yapı, tesis, bakım, onarım işleri-sınaî ve teknolojik imalât, tesisat ve montaj işleri-işletme, yönetim, bakım ve idame işleri-proje, mühendislik, müşavirlik işleri yapacak olan firmalar ilgili bakanlıklardan yurtdışı müteahhitlik belgesi almak zorunda.

Haberin Devamı

İKİLİ ANLAŞMALARIMIZIN OLDUĞU ÜLKELER
İkili İşgücü Anlaşması Olan Ülkeler: Avustralya, Avusturya, Belçika, Almanya, Hollanda, Katar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Libya, Ürdün, Fransa, İsveç

İkili Sosyal Güvenlik Anlaşması Olan Ülkeler: Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Gürcistan, Hollanda, İngiltere, İsveç, İsviçre, Kanada, Kebek, KKTC, Libya, Lüksemburg, Makedonya, Norveç, Romanya

BAKMADAN GEÇME!