İhracatçı Adana-Erbil hattının açılmasını istiyor

Güncelleme Tarihi:

İhracatçı Adana-Erbil hattının açılmasını istiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2017 12:25

İhracatçı Adana-Erbil hattının açılmasını istiyor

Haberin Devamı

ADANA'dan Kuzey Irak'ın Erbil kentine düzenlenen uçak seferlerine, geçen ay, özel havayolu şirketi tarafından ara verildiğinin açıklanması, ihracatçıları olumsuz etkiledi.
Borajet Havayolları'nın 24 Nisan'da açıkladığı karar ile Adana-Erbil uçuş hattı kapandı. Akdeniz İhracatçı Birlikleri üyeleri Erbil'e, Diyarbakır, Gaziantep, Ankara ya da İstanbul üzerinden gitmek zorunda kaldı.
EN BÜYÜK PAZAR IRAK
Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı A.Uğur Ateş, yaptığı açıklamada bölge ihracatçısının en büyük pazarının Irak olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Gerek pazar araştırması, gerek mevcut yatırımlarda alınan görevler nedeniyle bir çok firma personeli ile beraber bölgemizle ticaret gerçekleştiren yabancı firma temsilcileri de ülkeye giriş çıkış yaparken Adana-Erbil hattını kullanıyordu. Borajet'in uçuşlarına geçici süre ile ara verdiğini açıklaması üzerine kapanan hat nedeniyle diğer iller üzerinden seyahat etmek zorunda kalan yerli ve yabancı yolcular için ciddi bir zaman ve ekonomik maliyet artışı söz konusu oldu."
TİCARİ İLİŞKİLER OLUMSUZ ETKİLENİYOR
Sorunun ticari ilişkileri olumsuz etkilediğini anlatan Ateş, şöyle devam etti:
"Proje görüşmeleri ve satın alma için tedarikçilerin seçiminde bölgemiz firmaları ağırlığını kaybediyor. Diğer taraftan, Erbil-Adana hattını kullanan Iraklı işadamı ve aileleri, ilk varış noktaları olan Adana ve çevre illeri başta sağlık hizmeti olmak üzere alışveriş, konut alımı gibi bir çok alanda harcamalar yapmaktaydılar. Şimdi turistik ve ticari ziyaretler için gelen Iraklılar, bu tür harcamalar için Gaziantep ve Diyarbakır illerini tercih ederken, bölgemiz hastanelerinde hizmet verilen yabancı hasta sayısında bir düşüş olduğu bilgisi var. Birlikler olarak, üyelerimizin karşı karşıya kaldığı bu sorunun çözüme kavuşması için gerekli girişimlerde bulunduk. İlk aşamada iki ülke arasındaki ticaretin daha fazla olumsuz etkilenmemesi adına TİM ve Ekonomi Bakanlığı'na ilettiğimiz konu ile ilgili bir sonraki aşamada ise hava yolları şirketleri ile de temasa geçeceğiz."

MERSİN, (DHA) 
FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!