İftar ve sahurda üst üste sigara içmek çok tehlikeli

Güncelleme Tarihi:

İftar ve sahurda üst üste sigara içmek çok tehlikeli
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2017 11:07

İftar ve sahurda üst üste sigara içmek çok tehlikeli

Haberin Devamı

Adem YAZICI/ANKARA, (DHA)- DÜNYA genelinde tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda yaklaşık 6 milyon, Türkiye'de 120 bin kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Türkiye nüfusunun yüzde 27'si olan 15 milyon kişinin sigara bağımlısı olduğunu kaydeden Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Merkezi Sigara Bırakma Polikliniği Öğretim Üyesi ve Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Tijen Şengezer, Ramazan ayının sigarayı bırakmak isteyenler için büyük bir fırsat olduğunu vurguladı. İftar ve sahurda üst üste sigara içilmesinin, nikotini ve sigara içindeki diğer zehirli maddeleri birbenbire yüksek dozda almak anlamına geldiğini belirten Şengezer, bunun çok tehlikeli ve zararlı bir davranış olduğunu söyledi.
Saatlerce sigara içmedikten sonra iftarda veya sahurda üst üste sigara içilmesinin, nikotini ve sigara içindeki diğer zehirli maddeleri birdenbire yüksek dozda almak anlamına geldiğini belirten Doç. Dr. Tijen Şengezer, bu davranış konusunda uyarılarda bulundu. Şengezer, "Bu çok zararlı bir davranıştır. Çünkü normalde yavaş yavaş alınan zehirler birdenbire yüksek miktarlarda alınmış olur. Bunun sonucunda en basitinden kan basıncımız hemen yükselir, kalbimizle ilgili sıkıntı oluşur, çarpıntı oluşur. Bu nedenle ani kalp ölümleri, beyinle ilgili sıkıntılar, felçler, inmeler görülebilir" dedi.
ÜLKEMİZDEKİ ÖLÜMLERİN YÜZDE 23'Ü TÜTÜNE BAĞLI HASTALIKLAR
Türkiye'deki kansere bağlı ölümlerin yüzde 35'inden sigaranın sorumlu olduğu, akciğer kanserlerinin ise yüzde 90'ının sadece sigara kaynaklı olduğu kaydedildi. Doç. Dr. Tijen Şengezer, sigaranın toplum sağlığı üzerindeki etkilerini özetlerken, "Ülkemizde ölüm nedenleri incelendiğinde; ilk üç sırayı dolaşım sistemi hastalıkları (yüzde 40,3), iyi ve kötü huylu tümörler (yüzde 20) ve solunum sistemi hastalıkları (yüzde 11,1) alıyor. Her üç grup hastalığın da en önemli nedeni sigara olarak bilinmektedir. Ülkemizdeki tüm ölümlerin yüzde 23'ü tütüne bağlı hastalıklar sebebiyle olmaktadır. Tütün kullanımı bu şekilde devam ettiği takdirde 2030 yılına gelindiğinde dünyada tütün kullanımı nedeniyle ölen kişi sayısının yılda 8 milyonu geçmesi, 21. yüzyıl sonunda ise 1 milyara ulaşması beklenmektedir" dedi.
RAMAZAN AYI SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN BİR FIRSAT 
Doç. Dr. Tijen Şengezer, ramazanda oruç gereği günde 17 saat sigara içmeyen bir insanın sigarasız durabildiğini fark edip, bırakabileceğine dair kendine güveninin artacağını kaydetti. Günlük içilen sigaranın çok azalması nedeniyle vücudun nikotinden gün boyu arınmış olacağını belirten Şengezer, "Bu süreci desteklemek için sigara içenler, yemekten sonra hemen kalkıp dışarda sigara içmek yerine kendilerini oyalayacak bir şeyler bulabilirler. Ramazan fırsat bilinerek sigaradan tamamen kurtulmak çok daha kolay olabilir. Tabii ki öncelikle bırakmayı istemek gerekir. İstedikten sonra ramazan gibi kutsal bir ayda bir de profesyonel destek alınırsa ve ramazandan sonra da bu desteğe devam edilip süreklilik sağlanırsa sigarayı bırakmak kesinlikle hayal değil" dedi.
GÜNDE 1 SİGARA İÇMEK DE BAĞIMLILIK 
İçilen miktar ve süreye göre görülen zararın artacağını, ancak günde 1 sigaranın bile bağımlılık demek olduğunu ve tedavi girektirdiğini belirten Doç. Dr. Tijen Şengezer, "Az içiyorum, az zarar görüyorum algısı yanlıştır. Sigarayı bırakmanın olumlu etkileri 20'inci dakikada başlıyor." dedi.  Sigaradan kurtulmanın sağlık üzerindeki etkilerini özetleyen Şengezer,  "Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra kan basıncı ve kalp hızı, 8 saat sonra ise kandaki oksijen seviyesi normale döner. 24 saatte vücuttan nikotin temizlenir, 48 saatte kalp krizi riski azalmaya başlar. 5 yıl sonra yüzde 50 azalır ve 10 yıl sonra normale döner. 10 yıl sonra akciğer kanseri riski yüzde 50 azalır, öksürük ve hırıltılı solunum 3 ila 9 ayda düzelir" dedi.
İÇMEYENLERE GÖRE KANSERDEN ÖLÜM ORANI 15-25 KAT FAZLA
Doç. Dr. Şengezer, sigarayı bırakmayı istemenin çok önemli, ancak yeterli olmadığını, destek almadan  bakmaya çalışanların sadece yüzde 5'inin başarılı olduğunu kaydetti. Sigarayla bağlantı kurulamayacak hastalığın neredeyse olmadığını belirten Şengezer, "Sigara içenlerin kanserden ölüm oranı, içmeyenlere göre 15 ile 25 kat fazladır. Sigara içmek başta solunum yolu hastalıkları olmak üzere, kalp hastalıkları, kan yağı yüksekliği, kanser, kemik erimesi, kalça kırığı riskini artırır. .Sigara içmek insülin direncine ve şeker hastalığına neden olur. Sigara içenlerde diyabet gelişme oranı içmeyenlere göre yüzde 30-40 daha fazladır. İçilen sigara sayısı arttıkça bu risk de artmaktadır Bağışıklık sistemini bozarak insanı hastalıklara daha duyarlı hale getirir. Üreme sistemini etkileyerek doğurganlığı azaltır ve gebelik öncesinde ve gebelikte hem anne hem bebek için hastalık ve ölüm riskini artırır" dedi.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!