İ. Melih dosyası

Emin ÇÖLAŞAN
Haberin Devamı

Dosyamızı açmadan önce bir siyaset komedisine daha dikkat çekmek istiyorum. Koskoca Ecevit, Bayan Tansu'nun destek vaadine balıklama atlıyor ve azınlık hükümeti kurmaya karar veriyor! Ancak hanıma ‘‘Özel bir koşulun varsa söyle. Sonra su koyverme’’ demeyi bile aklına getirmiyor.

Nitekim Bayan Tansu hemen ertesi gün ‘‘Bu Milli Eğitim Bakanı'nı istemem. Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanlarını birlikte belirleyeceğiz. Oralara benim adamlarım gelecek’’ mesajını veriyor.

Yaaa, işte böyle! Sen hükümet kurmaya soyunacaksın ama başbakanlık heyecanına kapılıp Tansu'ya bunları sormayı bile akıl etmeyeceksin!

Şimdi Tansu'nun isteği doğrultusunda harcayacak mısın pırıl pırıl Hikmet Uluğbay'ı! Üç bakanlığa onun adamlarını getirecek misin?

Bu siyaset komedisine, bu acemiliğe her şey layıktır, layık!

***

Evet, sıra geldi bir rezalet ve skandalın dosyasını devlet belgeleri ile açmaya. Alfagas olayı, Türkiye'deki en büyük vurgunlardan biridir.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ nokta Melih ve adamlarının bu inanılmaz marifeti şimdi tümüyle belgelendi.

Elimde iki ayrı dosya var. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği tarafından hazırlanıp Ankara Cumhuriyet Savcılığı ile Bakanlık Teftiş Kurulu'na gönderilen 80/29 ve 80/30 sayılı fezleke dosyaları.

Alfagas vurgununun bütün aşamaları bu iki dosyada anlatılıyor.

İnanılmaz bir hadise. 20. yüzyılda, Türkiye'nin başkentinde bir büyükşehir belediyesinin başkanı ile adamlarının ismi bu yolsuzluğa karışıyor, olup biten her şey belgeleniyor ve İ nokta Melih halen görevinin başında bulunuyor.

***

Nedir Alfagas olayı? İ nokta Melih belediyesine bağlı EGO, doğalgaz sayacı satın almak için dört ayrı ihale açıyor. Bu ihalelerde sadece Alfagas isimli bir şirketin verdiği teklifler dikkate alınıyor. Diğer firmalar ya dışlanıyor, ya da verdikleri teklifler şu veya bu nedenle kabul edilmiyor. Bu süreç içerisinde cingözce yöntemler uygulanıyor.

Örneğin 10 bin sayaçtan oluşan ilk ihale Alfagas'a veriliyor. Sonraki ihalelerde ise bir koşul getiriliyor:

‘‘İhaleye katılacak firmaların daha önce şu kadar bin adet sayaç satmış olması gerekir.’’

Elbette ki başka firma yok! Başka alıcı da yok! Dolayısıyla bütün ihaleler tıpış tıpış Alfagas'a veriliyor.

Alfagas sıradan bir imalathane. İ nokta Melih öncesinde ne bir tek adet sayaç üretmiş, ne de kimseye satmış! Dahası, bu firma bu ihalelerden sadece birkaç ay önce kurulmuş! Kuruluyor ve bütün göstermelik ihaleleri tıkır tıkır almaya başlıyor!

***

Peki ama İ nokta Melih belediyesine bağlı kuruluşlar, bu Alfagas isimli imalathaneden ne kadar sayaç almışlar? Rakam çok mu büyük? Şimdi sıkı durun!

Yapılan alımların tutarı 81 milyon 735 bin dolar! Yaklaşık 26 trilyon Törkiş lira!

Ankara'nın Siteler semtinde kurulu bir imalathane, daha önce herhangi bir yere bir tek adet doğalgaz sayacı üretmemiş, satmamış!

Bu göstermelik ihalelerden sadece birkaç ay önce kuruluyor!

Açılan bütün ihaleleri tek tabanca olarak kazanıyor!

İ nokta Melih kuruluşları tarafından açılan ihalelere deneyim ve ucuzluk açısından hiçbir yabancı firma davet edilmiyor! Yerliler safdışı bırakılıyor!

Dahası, bu sayaçlar dolar fiyatı üzerinden satın alınıyor!

***

Bu imalathane Türkiye'de ilk kez ürettiği sayaçların tümünü Ankara'da belediye kuruluşlarına satıyor. Ne Türkiye içinde, ne de Türkiye dışında başka hiçbir müşterisi yok.

Alfagas'a 81 milyon dolar para hortumlanıyor.

Bu konuyu burada defalarca yazdım. Bu rezalete, bu inanılmaz vurguna kimin ‘‘Dur’’ diyeceğini sordum.

İ nokta Melih'ten tık yoktu.

Daha sonra hadiseye Sanayi Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından el konuldu. Olay irdelendi, dosyalar getirildi ve yazdıklarımın tümüyle gerçek olduğu ortaya çıktı.

Ancak benim de bilmediğim pek çok şey olduğunu, bu raporları okuyunca anladım. Vurgunun bazı ayrıntılarını doğal olarak bilmiyormuşum. Bu belgeleri okurken inanın dudaklarım uçukladı. Halkın parasının kimlere nasıl hortumlandığını şimdi daha iyi öğrendim.

***

Ankara'nın parası, İ nokta Melih döneminde çeşitli dinci ve şeriatçı kuruluşlara hortumlandı. Örneğin Muradiye Vakfı ve buna bağlı şirketlere inanılmaz işler verildi.

İş o boyuta vardı ki, bu şahıs geçtiğimiz haftalarda çete kurarak ihaleye fesat karıştırdığı iddiasıyla ve DGM emriyle, Terörle Mücadele Ekipleri tarafından gözaltına alındı.

Aslan parçası İ nokta Melih, polisleri karşısında görünce korkusundan düşüp bayıldı. Zorla ayılttılar.

Nezarete atıldı, orada bir gece geçirdi...

Ve devreye Süleyman Demirel girip bu adamın serbest bırakılmasını sağladı!

***

Bu memlekette insanlar beş kuruşa muhtaçken, sen şeriatçı Muradiye Vakfı ile doğrudan ve dolaylı bağlantıları olan bir imalathaneye halkın 81 milyon dolar parasını tıkır tıkır, şıkır şıkır ödeyeceksin!..

Ve bütün bu olanlardan sonra bile, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görevinin başında oturmaya devam edeceksin!

Şimdi diyeceksiniz ki: ‘‘Yazının başında belgelerden söz ettin ama yazdıklarını belgelemedin...’’

Haklısınız çünkü yer kalmadı. İbret verici devlet raporundan alıntıları size yarın ileteceğim.



Yazarın Tüm Yazıları