Huzursuz bacak sendromu

ÇOĞUMUZ gece yatarken bacaklarımızdaki huzursuzluktan, sızıdan dolayı uyuyamadığımızı ifade ederiz. Bir kısmımız da doktor doktor dolaşıp buna çare arar.

Bu arada ya siz ya da tanıdıklarınız, doktorlardan "Huzursuz bacak sendromu" ismini duyabilirsiniz. Tabii olarak sizde bir merak uyanır. Nedir bu, yenir mi, içilir mi?

Huzursuz bacak sendromu, her on kişiden birinde görülen bir rahatsızlıktır. Kişi bacaklarında huzursuzluk hissettiğini söyler. Buna ilave olarak, yanma, elektriklenme, kaşıntı olabilir. Bunlar normalde herhangi bir zamanda olabilir. Ancak uykuda daha sık olarak görülürler. Hareketle huzursuzluk kaybolduğundan dolayı ayaklarını devamlı her zamankinden fazla olarak hareket ettirirler.

Kadın ve yaşlılar

Peki bu rahatsızlık neden oluyor derseniz, nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bazen diğer rahatsızlıklarla beraber olabilir. Örneğin, demir eksikliğine bağlı kansızlık, şeker hastalığı, artritlerde olabilir. Ancak bu rahatsızlığı olanlara baktığımızda, çoğunun sağlıklı olduklarını görürüz. Rahatsızlığı olanların çoğunluğu kadın ve yaşlı kişilerdir. Bazen hanımlarda hamileliğin son döneminde görülebilir. Ve doğum sonrası hiçbir şikayet kalmaz.

Bu arada antipskotik ve antidepresan ilaç alanlarda da bu rahatsızlık sık görülmektedir.

Doğru tanının önemi

Nedeni bilinmiyor, öyleyse nasıl tedavi ediliyorlar sorusuna gelince... Öncelikle doğru bir tanı konmalı ve problemi artıran faktörler bulunmalıdır. Burada şikayetler artrit ağrısından, adale kramplarından, periferal nöropatidedeki hissizlikten ayırt edilmelidir.

Demir eksikliği anemisi varsa, demir preparatları size yardımcı olacaktır.

Eğer sigara, kahve, çayı ve alkolü fazla alıyorsanız, bunların bırakılması şikayetlerinizi azaltabilir ya da kesebilir. Video oyunları, çapraz bulmaca çözenlerde bulgular maskelenebilir.

Şikayetleriniz şiddetli ve devamlı ise bazı ilaçlar yardımcı olabilir. Bunların çoğu Parkinson hastalığında kullanılan ilaçlardır. Bunun yanında kodein ve benzer ilaçlar yardımcıdır. Son zamanlarda ropinirole isimli ilaç sadece bu rahatsızlık için kullanılmaktadır.
Yazarın Tüm Yazıları