Huzurevinde yaşlı döven görevlilere 12 yıl hapis

Güncelleme Tarihi:

Huzurevinde yaşlı döven görevlilere 12 yıl hapis
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2013 00:00

Çankaya’daki bir huzurevinde kalan Halil Tırpancı’nın dövülmesi ve 10 gün sonra hayatını kaybetmesi nedeniyle yargılanan 5 kişi hakkında “ölüme sebebiyet verecek şekilde kasten yaralama” suçundan 12’şer yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı.

Haberin Devamı

Çankaya’da bir huzurevinde kalan Halil Tırpancı, 31 Aralık 2012’de polise giderek, 3 hasta bakıcı ile yurt sakini 2 kişinin kendisini bağlayarak, dövdükleri gerekçesiyle şikayette bulundu. Numune Hastanesi’nde tedavi altına alınan Tırpancı’nın yaklaşık 10 gün sonra ölmesi üzerine savcılık 5 kişi hakkında “ölüme sebebiyet verecek şekilde kasten yaralama” suçundan 12’şer yıla kadar hapis talebiyle dava açtı.

10 GÜN SONRA ÖLDÜ

Ankara Cumhuriyet Savcısı Ahmet Adil Kubat’ın hazırladığı iddianamede, Tırpancı’nın polise yaptığı şikayet özetlendi. Buna göre Tırpancı, şikayetinden bir gün önce, kaldığı özel yurdun 3. katından bağırma sesleri duyduğunu, bunun üzerine oraya gittiğini anlatarak, hasta bakıcılara “hastaya niye bağırıyorsunuz” diye bağırdığını kaydetti. “Ancak ne olduğunu anlamadan ellerinden ve ayaklarından bağlandığını” söyleyen Tırpancı, sonrasında “üç hasta bakıcı ile yurtta kalan iki kişinin kendisini dövmeye başladığını” iddia etti. İddianamede, Tırpancı’nın kaldırıldığı Numune Hastanesi’nde tedavi görürken, 10 Ocak 2013’te hayatını kaybettiği bildirildi.

Haberin Devamı

SANIKLAR ONU SUÇLADI

İddianamede, sanıkların soruşturma sırasında alınan ifadeleri özetlendi. Buna göre sanıklar, Tırpancı’ya vurdukları suçlamasını reddetti. Hasta bakıcı G.B, savunmasında, çalışma arkadaşı H.Ç’nin bağırma sesini duyduğunu bildirdi ve baktığında Halil Tırpancı’nın H.Ç’yi altına alarak yumrukladığını, bir diğer sanık E.K’nin de arkadaşını kurtarmaya çalıştığını gördüğünü söyledi. G.B, yardım etmeye çalıştığını, ancak gücünün yetmediğini ifade ederek, diğer sanıkların gelmesi sonrasında Tırpancı’yı zapt ettiklerini anlattı. G.B, olay sırasında Tırpancı’nın kafasını yerlere vurduğunu söyledi ve hemşirenin sakinleştirici iğne yaptığını ekledi.

KAFASINI YERE VURDU İDDİASI

Hasta bakıcı H.Ç. ise bir hastanın altını bezlemeye çalıştığını, ancak hastanın bağırarak zorluk çıkardığını anlatarak, bu sırada Tırpancı’nın kendisine bağırdığını ve vurduğunu öne sürdü. Tırpancı’nın elinden kurtularak, sanık İ.S.S’nin odasına gittiğini, ardından tekrar olay yerine geldiğini ifade eden H.Ç, olay yerinde bulunan diğer sanıkların Tırpancı’yı zapt etmekte zorlandığını ve sakinleştirici iğne yaptıklarını beyan etti. E.K. de Tırpancı’nın kendisine vurduğunu ileri sürdü. Tırpancı’yı zapt etmekte güçlük çektiklerini söyleyen E.K, Tırpancı’nın kafasını ve vücudunu yerlere vurduğunu iddia etti. Yurtta kalan İ.S.S. ve S.G. adlı sanıklar da Tırpancı’yı sanıklar E.K. ve H.Ç’ye vururken gördüklerini anlattı. Sanık İ.S.S, Tırpancı’yı sakinleştiremediklerini ve diğer sanıklarla birlikte elinden bağladıklarını, ardından hemşirenin iğne yaptığını kaydetti. S.G. ise kendisine engel olmaya çalıştıkları sırada, Tırpancı’nın kafasını yere vurmaya başladığını anlattı.

Haberin Devamı

BAĞLANAN YAŞLI ADAM KAMERADA

İddianamede, ölü muayene zaptında Tırpancı’nın kesin ölüm nedeninin tespit edilemediği bildirildi ve polisin, huzurevindeki kameralara dayanarak tuttuğu tutanağa yer verildi. Tutanakta, erkekle kadın arasında itişme yaşandığı, erkeğin kadını kolundan ittiği, bunu gören bir çalışanın eline baston aldığı ifade edilerek, erkeğin bastonu alan kişinin üzerine yürüdüğü sırada 4 kişinin müdahale ettiği ve kör noktada müdahalenin 4 dakika kadar sürdüğü bildirildi. Tutanakta, sonrasında şahsın bağlandığı kaydedildi.

SAVCILIĞIN GÖRÜŞÜ: ÖLÜM NEDENİ DAYAK

İddianamede, “savcılığın, ölümün, sanıkların eylemleri sonucu meydana geldiği düşüncesinde olduğu” bildirilerek, “tüm dosya kapsamından, sanıkların iddia edilen suçu işledikleri” ifade edildi. Bununla birlikte, delillerin tartışılmasının mahkemeye ait olduğuna da iddianamede yer verildi. Sanıklar, Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, “kasten yaralama sonucu ölüme sebebiyet vermek” suçundan 12’şer yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!